Ηλεκτρονική Εφορία για 1 εκατ. εταιρείες και επαγγελματίες

Μέτρα για τη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής και του ΦΠΑ που προέρχεται κατά βάση από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις έχει συμφωνήσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα.

Μέτρα για τη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής και του ΦΠΑ που προέρχεται κατά βάση από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις έχει συμφωνήσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα.

Η κεντρική ιδέα είναι όλες οι συναλλαγές, από την έκδοση τιμολογίου ως και την πληρωμή των φόρων, να γίνονται ηλεκτρονικά και να παρακολουθούνται μήνα προς μήνα μέσω μιας τεράστιας βάσης δεδομένων που ήδη δημιουργείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Κατά τις εκτιμήσεις οι απώλειες μόνο από τον ΦΠΑ υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τα 3 δισ. ευρώ, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης το φαινόμενο της φοροκλοπής στη χώρα μας επιδεινώνεται.
Το σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις έχει ολοκληρώσει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, σύμφωνα και με τις οδηγίες των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε να εφαρμοστεί έστω και πιλοτικά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη με το νέο σύστημα οι επαγγελματίες θα μπορούν να στέλνουν στους πελάτες τους ή να λαμβάνουν από τους προμηθευτές τους τιμολόγια ακόμη και με e-mail από τη στιγμή που έχει καταργηθεί η θεώρηση στοιχείων. Αυτό όμως για να γίνει σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή να γνωρίζει όλα τα τιμολόγια που εκδίδονται από πελάτες και προμηθευτές. Αυτό θα συμβεί με την ηλεκτρονική καταχώριση μέσω ειδικών εφαρμογών στο σύστημα Taxis.
Μάλιστα, με το νέο καθεστώς, θα πρέπει να δηλώνονται κάθε μήνα όλες οι συναλλαγές, ακόμη και αυτές που αφορούν τιμολόγια κάτω από 300 ευρώ, που σήμερα εξαιρούνται από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλλει σε όλους τους επαγγελματίες να δηλώνουν κάθε μήνα όλες τις αποδείξεις που έχουν λάβει (π.χ. από βενζίνες, εστιατόρια κτλ.) και αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Οι αποδείξεις θα αθροίζονται και σε μία γραμμή θα αναγράφονται το συνολικό ποσό και ο αριθμός τους. Δεν θα απαιτεί δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών να αναγράφεται ο ΑΦΜ κάθε απόδειξης ξεχωριστά.
Από την υποχρεωτική υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών σε μηνιαία βάση δεν θα γλιτώσουν ούτε οι αγρότες, καθώς και γι’ αυτούς θα ισχύσει το νέο μέτρο. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Θεοχάρης, όποιος επαγγελματίας ή αγρότης είναι να λάβει επιστροφή ΦΠΑ αυτό δεν θα συμβεί αν πρώτα δεν έχει υποβάλει μέσω της ηλεκτρονικής οδού τα στοιχεία των παραστατικών που έχει εκδώσει ή έχει λάβει.
Η υποχρέωση αυτή θα καθιερωθεί εντός του 2013.
Ολες οι αλλαγές για το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών προβλέπονται στο σχέδιο υπουργικής απόφασης που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών σε δημόσια διαβούλευση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk