Φως στο τούνελ για το deal του ΟΠΑΠ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, αν και την περασμένη Παρασκευή διεφάνη πως η κοινοπραξία της Emma Delta θα προχωρήσει στην απόκτηση της ελληνικής λοταρίας.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, αν και την περασμένη Παρασκευή διεφάνη πως η κοινοπραξία της Emma Delta θα προχωρήσει στην απόκτηση της ελληνικής λοταρίας. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αν οριστικοποιηθεί θα αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ. Αλλωστε και οι δύο βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση απέναντι στην τρόικα μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ.

Το παρασκήνιο για τον ΟΠΑΠ είναι πλούσιο και μάλιστα κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Η επενδυτική κοινότητα δεν έπληξε ούτε λεπτό, ενώ η ιδιωτικοποίηση του οργανισμού απασχόλησε με ιδιαίτερα αρνητικό για τη χώρα τρόπο και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Οπως είναι γνωστό, η κοινοπραξία της Emma Delta (Σμετς, Μελισσανίδης, Κοπελούζος, Lottomatica κ.ά.) κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού για την εξαγορά του 33% κατέθεσε τη μοναδική έγκυρη προσφορά ύψους 652 εκατ. ευρώ. Αντικειμενικά ένα πολύ καλό τίμημα.
Ξαφνικά η Emma Delta αξίωσε προκειμένου να προχωρήσει στην αγοραπωλησία να ακυρωθούν δύο συμφωνίες του ΟΠΑΠ που είχαν προηγηθεί του διαγωνισμού και κατά τη γνώμη της κοινοπραξίας ήταν επιζήμιες για τον οργανισμό. Πρόκειται για τη συμφωνία με την Intralot που είχε κερδίσει σχετικό διαγωνισμό του ΟΠΑΠ για να αναλάβει τεχνολογικός πάροχος του οργανισμού και κυρίως για τη σύμβαση με τα Κρατικά Λαχεία όπου η κοινοπραξία ΟΠΑΠ – Scientific Games και Intralot είχαν κερδίσει τον διαγωνισμό για τη 12ετή εκμετάλλευση των Λαχείων προσφέροντας 190 εκατ. ευρώ (127 εκατ. ευρώ ήταν το μερίδιο του ΟΠΑΠ).
To TAΙΠΕΔ με τη σειρά εμμένοντας στον θεσμικό του ρόλο αντέτεινε ότι η συμφωνία μετόχων των Λαχείων αλλά και η σύμβαση με την Intralot ήταν αναρτημένες στο data room του ΟΠΑΠ και όλοι οι ενδιαφερόμενοι γνώριζαν για τι ακριβώς θα έκαναν οικονομική προσφορά. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν ήταν διατεθειμένο να χάσει 190 εκατ. ευρώ από τη σύμβαση των Λαχείων και κάλεσε τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ κ. Κώστα Λουρόπουλο να υπογράψει τη σύμβαση της κοινοπραξίας με το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και να προχωρήσει στις τελικές υπογραφές για τον τεχνολογικό πάροχο, αφού η σύμβαση είχε περάσει ομόφωνα από το ΔΣ του ΟΠΑΠ και με συντριπτική πλειοψηφία από τη γενική συνέλευση.
Ο κ. Λουρόπουλος δεν υπέγραφε τις συμβάσεις αφού δεχόταν από όλες τις πλευρές εξώδικα. Η κατάσταση ξεκαθάρισε την περασμένη Τετάρτη. Στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ η διοίκηση του Ταμείου υποδέχτηκε τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Τσέχο Γίρι Σμετς μαζί με τους συνεργάτες τους. Η συζήτηση ήταν έντονη και κάποια στιγμή πήγε να εκτραχυνθεί. Ενας συνεργάτης του Τσέχου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη ότι εξυπηρετεί συμφέροντα των Scientific Games και Intralot. O κ. Σταυρίδης του απάντησε ότι «εδώ δεν είναι παιδικός σταθμός. Υπάρχουν κανόνες και θα πρέπει η Emma Delta να περιοριστεί στον ρόλο του αγοραστή και μόνο».
Tα μέλη της κοινοπραξίας αντελήφθησαν ότι μπροστά τους υπάρχει ένα τοίχος και κυρίως οι ξένοι κατάλαβαν πως δεν υπήρχε δυνατότητα παρεμβάσεων παρά τις διαβεβαιώσεις από τους έλληνες συνεταίρους τους. Το κλίμα για την κοινοπραξία βάρυνε περαιτέρω την περασμένη Παρασκευή.

Σε μήνυμα e-mail που εξασφάλισαν οι «Financial Times», το οποίο έχει ως αποστολέα τον κ. Λουρόπουλο, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ παραπονείται για την πίεση που δέχεται από τον κ. Δ. Μελισσανίδη. «Αν τολμήσεις να υπογράψεις (τη συμφωνία με την Intralot και τα Λαχεία), θα σου κόψω το κεφάλι» φέρεται να είπε ο κ. Μελισσανίδης στον κ. Λουρόπουλο, σύμφωνα με το μήνυμα e-mail του τελευταίου. Ο κ. Λουρόπουλος με δήλωσή του ανέφερε πως «οι αναφορές του άρθρου των «Financial Times», στις οποίες εμπλέκεται το όνομά μου, αφορούν επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς».

Την ίδια ημέρα ξεκίνησε ένας γύρος διαβουλεύσεων σε επίπεδο κορυφής της πολιτικής ηγεσίας, του ΤΑΙΠΕΔ, της διοίκησης του ΟΠΑΠ αλλά και της Εmma Delta ώστε να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί όλους. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ήταν η παρακάτω ανακοίνωση της Emma Delta.

«Η Εmma Delta δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο να παρέμβει στις υπάρχουσες ή επικείμενες νόμιμες συμφωνίες του ΟΠΑΠ.

Η μοναδική ανησυχία της Emma Delta είναι να διασφαλίσει πως το νομικό πλαίσιο που διέπει τις συμφωνίες του ΟΠΑΠ, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης, γίνεται πλήρως σεβαστό και τηρείται από όλα τα μέρη.

Με βάση την «προστασία» αυτού του νομικού πλαισίου, η Emma Delta είναι έτοιμη να προχωρήσει και να επενδύσει στον ΟΠΑΠ».
Σε πρώτη ανάγνωση προκύπτει μια αναδίπλωση της Emma Delta αφού εμμέσως λέει ότι θα πάρω τον ΟΠΑΠ πακέτο με Λαχεία και τεχνολογικό πάροχο αλλά νομικοί επισημαίνουν ότι η διατύπωση είναι τέτοια που επιτρέπει στην κοινοπραξία να κρίνει η ίδια πότε (τώρα ή στο μέλλον) δεν τηρείται το πλαίσιο που επικαλείται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk