Πράσινο φως και από τη Σύνοδο Κορυφής για τις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Σερβίας

Το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία άναψαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών

Το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία άναψαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που θα θέσει επίσημα σε τροχιά τη διαπραγματευτική διαδικασία αναμένεται το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2014. Θα έχει προηγηθεί η επικύρωση του διαπραγματευτικού πλαισίου από τους ηγέτες των «27» στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβραβεύει τη Σερβία για τη συμφωνία-ορόσημο του Απριλίου για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας -απαρέγκλιτο όρο της ΕΕ προκειμένου να εξετάσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να ενημερώνει για την πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας και για την πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» συμφώνησαν, επίσης, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κόσοβο για μία αποκαλούμενη συμφωνία σύνδεσης, που καλύπτει ζητήματα εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων και αποτελεί βήμα προς ενδεχόμενη μελλοντική ένταξη.

«Βρισκόμαστε σε μία ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη βελγική πρωτεύουσα, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις για το Βελιγράδι και την Πρίστινα λαμβάνονται τη στιγμή που η Κροατία ετοιμάζεται να περάσει επίσημα το κατώφλι της ΕΕ την 1η Ιουλίου.

«Αυτές οι αποφάσεις είναι το άμεσο αποτέλεσμα της θαρραλέας συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας» είπε ο Βαν Ρομπάι, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την προσεχή Δευτέρα τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

Ικανοποίηση εκφράζεται στο Βελιγράδι για το «πράσινο φως» της ΕΕ.

«Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η Σερβία είναι επιθυμητή στην ΕΕ ως ισότιμο μέλος. Τώρα πρέπει να στραφούμε στην οικονομία και να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, προσέδωσε ιστορική σημασία στην απόφαση της ΕΕ, λέγοντας »έχουμε ξανά συμμάχους που μας περιβάλλουν με εμπιστοσύνη» και συμπληρώνοντας ότι είναι ανάγκη η πολιτική ηγεσία της χώρας να επιδείξει αποφασιστικότητα, σοβαρότητα και συνέπεια κατά τη διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Θετικά αντέδρασαν στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk