Στο Μαϊάμι συναντά κανείς όποιον δεν θα περίμενε να συναντήσει από κοντά. Τη μακάρια γωνιά της Νότιας Φλόριδας επισκέπτονται παραδοσιακά εύποροι Ευρωπαίοι και όσοι περιμένουν καρτερικά να καταφέρουν να περάσουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να δουν πώς λειτουργεί μια πόλη όπου η διασκέδαση είναι στην ημερήσια διάταξη, ο ήλιος δεν λείπει ποτέ, η ακτή είναι ατελείωτη, όπως και τα κοκτέιλ, και οι διερχόμενοι έχουν κορμιά ζηλευτά και δόντια αστραφτερά. Τα στερεότυπα πάντοτε περικλείουν, άλλωστε, την αλήθεια. Και το Μαϊάμι το επιβεβαιώνει. Να ξέρετε, εκεί το Σαββατοκύριακο ξεκινάει το αργότερο την Πέμπτη.

Η προμενάντ της γνωριμίας

Για τις πρώτες συστάσεις, προκειμένου να συνειδητοποιήσει κανείς πού βρίσκεται και να αρχίσει να εμποτίζεται με την κεφάτη χαλάρωση ως στάση ζωής, μια καλή εκκίνηση είναι να ακολουθήσει τη Miami Beach Boardwalk (www.miamibeachboardwalk.com): η απόσταση από την αφετηρία, το Indian Beach Park, στη συμβολή της 46ης Οδού με τη Λεωφόρο Κόλινς, ως την 5η Οδό με το South Pointe Park, που προσφέρει θέα στο λιμάνι του Μαϊάμι, είναι ό,τι πρέπει για το τζόγκινγκ των παροικούντων την ευλογημένη γη της Φλόριδας, αλλά και για την πρώτη τσάρκα του επισκέπτη. Το πεζοδρομημένο τμήμα του περιπάτου, από την περίφημη Ocean Drive ως την 5η Οδό, είναι μάλλον το πιο ενδιαφέρον (αν και δεν ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις, την παραλία ή τον δρόμο;), κυρίως επειδή θα επιστρέψετε – και μάλιστα όχι για λίγο.

Η απαραίτητη ποπ κουλτούρα

Οπως φαντάζεστε, έχει πολύ από «CSI: Miami», «Σκληρούς του Μαϊάμι» και άλλα πασίγνωστα προϊόντα χολιγουντιανής υπερδοσολογίας. Ο διάσημος δρόμος των φοινίκων (Ocean Drive), με τα φωτισμένα ξενοδοχεία τη νύχτα, και όλη η περιοχή της South Beach είναι η επιτομή της καλοπέρασης, όπως τουλάχιστον την έχουμε γνωρίσει μέσα από κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές: αρ ντεκό αισθητική, φημισμένα εστιατόρια και μπαρ, υπερπολυτελή ξενοδοχεία και παντού ηλιοκαμένα, καλογυμνασμένα κορμιά, τα οποία – μην ντραπείτε, στο Μαϊάμι επιβάλλεται – θα χαζεύετε ή θα επιδεικνύετε, εάν διαθέτετε και εσείς ένα από αυτά. Μεταξύ άλλων, στην Ocean Drive θα δείτε και το κτίριο το οποίο άλλοτε ήταν η βίλα του Τζιάνι Βερσάτσε και σήμερα, ανακαινισμένο και μεταμορφωμένο, είναι το ξενοδοχείο The Villa by Barton G., που αφήνει άπαντες άφωνους. Οπως ακριβώς και τα διάσημα σημεία συνάντησης, ιδίως για τη νυχτερινή έξοδο: Pearl Beach (www.pearlmiamibeach.com) και Nikki Beach (www.nikkibeach.com).

Το αμερικανικό Fontainebleau

Το Μαϊάμι είναι εμπορικός παράδεισος και καταναλωτική κόλαση: όποιος μπορεί και θέλει να ξοδέψει, πάντοτε βρίσκει λόγο να το κάνει – και όποιος αντέχει το περπάτημα, ίσως ανταμείβεται με αγορά σε συμφέρουσα σχέση κόστους – προϊόντος. Το εμπορικό κέντρο Dolphin Mall, το οποίο διαθέτει, επίσης, χώρους διασκέδασης και εστίασης, είναι μια επιλογή, αλλά μια καλύτερη είναι το ανοιχτό και υπαίθριο Bayside Marketplace δίπλα στη θάλασσα (www.baysidemarketplace.com).

Πάντως, η οδός Λίνκολν σε περασμένες δεκαετίες μετουσίωσε το όνειρο του Μαϊάμι να έχει τη δική του νεοϋορκέζικη 5η Λεωφόρο. Σήμερα είναι ένας πεζοδρομημένος εμπορικός δρόμος στον οποίο βρίσκει κανείς από βιβλιοπωλεία και κοσμηματοπωλεία μέχρι τράπεζες και ένα καλό μασάζ. Η επίσης εμπορική και θορυβώδης Λεωφόρος Κόλινς εκτείνεται παράλληλα με τον ωκεανό. Εκεί βρίσκεται το πιο… καυτό (ιδιότητα που έχει βαρύτητα στο Μαϊάμι) κλαμπ, το LIV, του θρυλικού ξενοδοχείου Fontainebleau, αλλά και το ξενοδοχείο The Raleigh, όπου φιλοξενείται ετησίως η Εβδομάδα Μόδας της Mercedes-Benz στο Μαϊάμι (εφέτος 18-22 Ιουλίου) – ο χώρος Oasis του ξενοδοχείου ενδείκνυται για χαλάρωση την ημέρα και κοκτέιλ τη νύχτα

Η Αβάνα του Μαϊάμι

Ο ταξιδιώτης θα επισκεφθεί και θα περπατήσει στη Μικρή Αβάνα, την περιοχή όπου, όπως προδίδει το όνομά της, ζει και συγκεντρώνεται ο ισπανόφωνος πληθυσμός του Μαϊάμι, μετανάστες από την Κεντρική και Νότια Αμερική, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι κουβανικής καταγωγής. Ενα μωσαϊκό ανθρώπων, το οποίο ίσως διαφέρει στα σημεία από εκείνο που θα συναντήσετε στις παραλίες, σε μια συνοικία ιδιαίτερη και πολύχρωμη, η οποία δεν έχει να δείξει μόνο τα πούρα της, αλλά και πολιτική και ακτιβισμό.

Αλιγάτορες και δελφίνια

Το κλίμα της Νότιας Φλόριδας το επιτρέπει. Και ο κόσμος ενθουσιάζεται από τα θεματικά πάρκα με την άγρια ζωή που έχει να προσφέρει το Μαϊάμι. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μάλλον η περιοχή Everglades με το φυσικό πάρκο στο οποίο ζουν συνολικά περίπου 3.000 αλιγάτορες και κροκόδειλοι (www.everglades.com). Επίσης, ενδεικτικά, στο Miami Seaquarium κατευθύνονται όσοι θέλουν να περπατήσουν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα σε καρχαρίες και να δουν, εάν δεν μελαγχολούν με αυτά, το διάσημο σόου των δελφινιών. Ο ζωολογικός κήπος φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 ζώα και, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι μια ξεχωριστή βόλτα (και) για τα παιδιά.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 23 Ιουνίου 2013