Κατάλληλες για κολύμβηση 2.149 ακτές

Άριστα αποτελέσματα, σε σχέση με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, έχει να επιδείξει η Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που μετά την σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζει με τη σειρά του την ετήσια έκθεση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων

Άριστα αποτελέσματα, σε σχέση με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, έχει να επιδείξει η Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που μετά την σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζει με τη σειρά του την ετήσια έκθεση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.
Η έκθεση της ΕΓΥ για το 2012 έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο για τα κολυμβητικά ύδατα και περιλαμβάνει την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των μικροβιολογικών δεδομένων, για την τετραετία 2009-2012 σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 και στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ.
Συνολικά, παρακολουθήθηκαν 2.155 σημεία και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
– 2.149 περιοχές (ποσοστό 99.7%) χαρακτηρίζονται ως κατάλληλες για κολύμβηση, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών (πάνω από 2.000) να κατατάσσονται στην υψηλότερη κλίμακα της εξαιρετικής ποιότητας.
– Μόνο 6 σημεία (ποσοστό 0.03%) χαρακτηρίζονται ως «ανεπαρκούς ποιότητας», τα οποία βρίσκονται σε παράκτια ύδατα. Πρόκειται για τις παραλίες Δάφνη, Αγυιά Κάμπιγκ στην Πάτρα, Μποζαΐτικα Αχαΐας, Πλαζ Πρόκου – Εθνικό Στάδιο Γυθείου, Χώρα – Καμάρα Άνδρου και Μαρίνα Πόρτο Καρράς.
Ωστόσο σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο στα τέσσερα πρώτα τα αρνητικά αποτέλεσμα οφείλονται σε υψηλές συγκεντρώσεις των εξεταζόμενων μικροβιολογικών παραμέτρων που παρατηρήθηκαν κατά την κολυμβητική περίοδο του έτους 2010, ενώ η ποιότητα των υδάτων εμφανίζει συνεχή βελτίωση τα έτη 2011 και 2012.
Έτσι, όπως αναφέρει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, «δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας των λουομένων». Μάλιστα σημειώνεται ότι δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων (π.χ. σύσταση για απαγόρευση κολύμβησης) για την τρέχουσα κολυμβητική περίοδο του 2013. Πάντως για λόγους πληρέστερου ελέγχου, σύμφωνα με το υπουργείο, από το 2013 έχει ενταχθεί νέο πρόσθετο σημείο παρακολούθησης, στην ακτή Δάφνη του Δήμου Πατρέων.
Σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περίπτωση της Χώρας-Καμάρας Άνδρου. Όπως προκύπτει από τα Μητρώα Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης, στη συγκεκριμένη περιοχή εκβάλει αγωγός αποχέτευσης λυμάτων και ο Δήμος Άνδρου έχει αναρτήσει πινακίδα απαγόρευσης της κολύμβησης ήδη από το 2011. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΓΥ κατά την παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης την κολυμβητική περίοδο 2012, παρατηρήθηκε ότι οι συγκεντρώσεις των εξεταζόμενων μικροβιολογικών παραμέτρων μειώθηκαν σε σύγκριση με την κολυμβητική περίοδο του 2010, οπότε οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές.
Σε ότι αφορά την περιοχή της Μαρίνας του Πόρτο Καρράς το πρόβλημα εντοπίζεται εντός της Μαρίνας, στην οποία εκ του νόμου ούτως ή άλλως απαγορεύεται η κολύμβηση. Επισημαίνεται ότι στην ταυτότητα που συντάχθηκε και δημοσιοποιήθηκε το 2011 εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ύδατα δεν είναι κολυμβητικά.
Μετά από αυτά η ΕΓΥ πρότεινε (με κοινοποίηση στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή) την αφαίρεση των δύο συγκεκριμένων σημείων της Άνδρου και της Χαλκιδικής από το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης. Επικαλείται σχετικά τη διαδικασία αναθεώρησης του Δικτύου Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, που καθόρισε το 2012 η ΕΓΥ με την υπ΄αρ. 1007172/27-04-2012 εγκύκλιο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία