Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ τάχθηκε η γενική της συνέλευση

Χαρακτήρα δημόσιου διαλόγου για το μέλλον του νερού ως δημόσιου αγαθού έλαβε η τακτική γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ. Εργαζόμενοι και κινήσεις πολιτών προσκλήθηκαν στη γενική συνέλευση και παρουσίασαν τις θέσεις τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλονίκης κοινοποίησε την απόφαση 14 δήμων για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί του θέματος τον Σεπτέμβριο, ασχέτως του αν το υπουργείο Εσωτερικών εκδώσει -ή όχι- το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα.

Εκπροσωπώντας –όπως είπε- 14 δήμους της Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος Θέρμης, Σωκράτης Φάμελλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ακυρώσουν την πώληση της ΕΥΑΘ, ενώ ανακοίνωσε ότι οι δήμοι θα ανακοινώσουν δική τους πρόταση για τη λειτουργία της εταιρείας, «με πρωτεύοντα τον δημοτικό χαρακτήρα και τον κοινωνικό έλεγχο».

Εκπροσωπώντας την «Κίνηση 136», μέσω της οποίας πολίτες κατέθεσαν πρόταση για την εξαγορά του υπό πώληση ποσοστού της ΕΥΑΘ, ο Λάζαρος Αγγέλου προειδοποίησε ότι «οι πολίτες θα κάτσουν στο σβέρκο όποιου επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει το νερό».

Πρόσθεσε ότι η πώληση της ΕΥΑΘ θα σηματοδοτήσει και μείωση των εσόδων του δημοσίου από το νερό (μέσω της φορολογίας και των μερισμάτων).

Συμπλήρωσε ότι την πενταετία 2007-2011, η ΕΥΑΘ ΑΕ πραγματοποίησε επενδύσεις 93,7 εκατ. ευρώ για επέκταση και συντήρηση δικτύων, κάτι που σημαίνει ότι αν το έργο αυτό περάσει σε έναν ιδιώτη, αυτός θα κάνει δραματικές αυξήσεις τιμολογίων για να μπορεί να έχει κερδοφόρα λειτουργία.

Ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη», Τρ.Μηταφίδης, είπε χαρακτηριστικά: «οι φανατικοί ‘θατσερικοί’ που κυβερνούν την Ελλάδα θα βρουν μπροστά τους όλη την κοινωνία, αν επιχειρήσουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό».

Ο Κώστας Μαριόγλου, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ), διερωτήθηκε «τι θα κάνει ο ιδιώτης εάν κάποιος πολίτης αδυνατεί να πληρώσει και το νερό του ακόμη».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, Γεώργιος Αρχοντόπουλος, υποστήριξε ότι σε περίπτωση πώλησης της εταιρείας, τις επενδύσεις στην ύδρευση θα κληθούν να τις πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες, είτε μέσω φορολογίας είτε με αυξήσεις τιμολογίων.

Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι θα στείλουν επιστολή στους δύο επενδυτές, που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εταιρεία (μεταξύ των οποίων και η Suez, εκπρόσωπος της οποίας παρευρισκόταν στη συνέλευση, αλλά δεν έκανε δηλώσεις), προειδοποιώντας τους ότι πρέπει να περιμένουν «μεγάλο διάστημα παρατεταμένης αντίδρασης και έναν καλά οργανωμένο αγώνα».

Η συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία δύο εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ, ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,162 ευρώ/μετοχή, μειωμένου σε σχέση με το 2011.

Αναφερόμενος στην πορεία του διαγωνισμού, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Νίκος Παπαδάκης, επισήμανε ότι ολοκληρώνεται (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τέλους Ιουλίου) η διαδικασία κατάρτισης της πρότασης για τη σύμβαση παραχώρησης. Η πρόταση θα δοθεί στους δύο υποψηφίους για τυχόν παρατηρήσεις, ώστε στη συνέχεια να καταθέσουν την οικονομική τους πρόταση και ανεξάρτητος εκτιμητής να αποτιμήσει την αξία της εταιρείας.

Κατά τον κ.Παπαδάκη, η βασική αδυναμία στην όλη διαδικασία της εκχώρησης είναι ότι δεν υπάρχει ισχυρή ανεξάρτητη αρχή.

«Η Γενική Γραμματεία Υδάτων είναι πολύ μικρή και αδύναμη για να αναλάβει […] αυτή την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ότι, αν εν μέσω κρίσης, γίνονται στην Ελλάδα δουλειές όπως η εκχώρηση της ΕΥΑΘ, τότε πρέπει όλες οι πλευρές να είναι καλά προετοιμασμένες «για να μην κάνουμε μια τρύπα στο νερό».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk