Η παιδική φτώχεια στην ατζέντα της ΕΕ

Ενα πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας έγινε στη σύσκεψη των υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, που έλαβε χώρα στις 20 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Ενα πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας έγινε στη σύσκεψη των υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, που έλαβε χώρα στις 20 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Στη συζήτηση για το Κοινωνικό Πακέτο Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τη Συνοχή, όπου μετείχαν οι υπουργοί των 27 κρατών-μελών, αναγνωρίστηκαν επίσημα οι σημαντικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των παιδιών, θέτοντας τη μείωση της παιδικής φτώχειας στις προτεραιότητες της Ενωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Η σημαντική αυτή εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσμα της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Επενδύοντας στα παιδιά: Σπάζοντας τον κύκλο της μειονεξίας», στην οποία αναγνωρίζεται ότι «η τρέχουσα χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχει σοβαρό αντίκτυπο στα παιδιά και στις οικογένειες». Αυτή τη στιγμή ένα στα τέσσερα παιδιά στην ΕΕ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια, ζει σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Περίπου το 13% των παιδιών αφήνουν το σχολείο χωρίς να πάρουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περίπου το 11% ζουν σε νοικοκυριά ανέργων.
Η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη όσον αφορά την παιδική φτώχεια, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2011 ανέρχεται στο 23,7% με τα φτωχά παιδιά να ανέρχονται σε 465.000, όπως αναφέρει η έκθεση «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα, 2013» της UNICEF. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την ΕΕ στον αριθμό των παιδιών που διαβιούν σε συνθήκες συσσώρευσης πολλαπλών μειονεξιών – χαρακτηρίζονται δηλαδή από φτώχεια και σοβαρή υλική αποστέρηση και χαμηλή ένταση εργασίας μέσα στην οικογένεια.
Κλειδί για το μέλλον


Για μια σημαντική εξέλιξη που βάζει επιτέλους την παιδική προστασία στην ατζέντα της ΕΕ κάνει λόγο στο «Βήμα» ο γενικός διευθυντής της UNICEF Ελλάδος κ. Ηλίας Λυμπέρης. «Η Σύσταση της Επιτροπής σπρώχνει ουσιαστικά την ΕΕ σε μια πολιτική πιο φιλική για τα παιδιά, δίνοντας και σε εμάς ένα επιπλέον εργαλείο για να ευαισθητοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές, αλλά και τις ελληνικές αρχές» αναφέρει. Εξάλλου, οι παραπάνω εξελίξεις δεν προέκυψαν τυχαία, αλλά χάρη στις προσπάθειες που έκαναν περισσότερες από 10 εθνικές επιτροπές της UNICEF, διευρωπαϊκοί φορείς και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την παιδική ηλικία θα αποτελέσει, σύμφωνα με τις προτάσεις της UNICEF Ελλάδος, ένα σημαντικό βήμα για την εναρμόνιση με τις αρχές και τις συστάσεις της επιτροπής. «Είναι απαραίτητη επίσης η συγκρότηση ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου για τα θέματα της παιδικής προστασίας, το οποίο δεν θα λειτουργεί με όρους δημοσίου τομέα, αλλά με ευελιξία και σύγχρονες μεθόδους» λέει ο κ. Λυμπέρης. Το γεγονός ότι σήμερα οι υπηρεσίες είναι κατακερματισμένες και μεγάλο μέρος των δράσεων επαφίεται στις μη κυβερνητικές οργανώσεις συμβάλλει στην αναποτελεσματικότητα των υπαρχουσών πολιτικών.
Ειδικότερα, η Σύσταση της Επιτροπής δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεχή στήριξη των γονέων για συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Oπως διαπιστώνεται στις εκθέσεις της UΝΙCEF Ελλάδος, ο αποκλεισμός ενός ή και των δύο γονέων από την αγορά εργασίας συναρτάται συχνά με την εγκατάλειψη του σχολείου. Ως αποτέλεσμα, το παιδί που απομακρύνεται από το προστατευμένο σχολικό περιβάλλον είναι περισσότερο ευάλωτο στη βία και στην κακομεταχείριση, ενώ πλήττεται η φυσική και πνευματική του ανάπτυξη, με εύλογες συνέπειες στη μελλοντική του εξέλιξη.
Στον τομέα της Υγείας, η δυνατότητα πρόσβασης όλων των παιδιών στις δημόσιες υπηρεσίες, ανεξαρτήτως αν οι γονείς εργάζονται ή όχι, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Συγχρόνως, η επιτροπή συστήνει να γίνουν επενδύσεις στην πρόληψη μέσω ολοκληρωμένων πολιτικών που συνδυάζουν μέτρα για τη διατροφή, την υγεία, την εκπαίδευση και κοινωνικά μέτρα.
«Στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, δηλαδή τα κοινωνικά επιδόματα και οι φοροαπαλλαγές, να μην αμβλύνουν την παιδική φτώχεια, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» τονίζει ο κ. Λυμπέρης. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, όπου η παιδική φτώχεια ανέρχεται στο 25%, μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις πέφτει μόλις στο 12%. Εκτός από την καθιέρωση ενός διαφορετικού στοχευμένου πλαισίου για τέτοιες κοινωνικές παροχές, η UNICEF προτείνει και την καθιέρωση ενός ξεχωριστού λογαριασμού στον προϋπολογισμό για την παιδική προστασία, όπως έχει καθιερωθεί στις βορειοευρωπαϊκές χώρες.
Στη μάχη κατά της παιδικής φτώχειας αναμένεται να ενταχθούν και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, ώστε τα κράτη-μέλη να αντλούν τους αναγκαίους πόρους. Οπως επισημαίνουν σε κείμενό τους τα ευρωπαϊκά δίκτυα που εργάζονται για το παιδί και την οικογένεια, «η στρατηγική Ευρώπη 2020 και το Κοινωνικό Πακέτο Επενδύσεων μπορούν μαζί να θέσουν τη σύσταση σε εφαρμογή. Περισσότερο από ποτέ, αυτή είναι η στιγμή για να γίνουν σημαντικές επιλογές για το μέλλον και για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στη ρίζα τους: Η ισότητα ξεκινά με τα παιδιά της Ευρώπης!».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk