Γ. Ανωμερίτης: Ναι στην παραχώρηση δραστηριοτήτων του ΟΛΠ – όχι στην πώληση μετοχών

Υπέρ της παραχώρησης δραστηριοτήτων όπως προβλέπει και το μνημόνιο ΙΙΙ και όχι της πλήρους πώλησης μετοχών, τάχθηκε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Γενικής Τακτικής Συνέλευσης των μετόχων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης.

Υπέρ της παραχώρησης δραστηριοτήτων, όπως προβλέπει και το μνημόνιο ΙΙΙ, αλλά όχι της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, τάχθηκε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Γενικής Τακτικής Συνέλευσης των μετόχων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, σήμερα Παρασκευή, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης. Ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει αυτή τη στιγμή το 74% των μετοχών του Οργανισμού, συνεχίζει να επιμένει στο δικό του σχέδιο, το πλειοψηφικό πακέτο δηλαδή να δοθεί σε ιδιώτες, όπως επανεβαιώθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ, επανέλαβε στη συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, ότι στο μνημόνιο ΙΙΙ ουδεμία συγκεκριμένη μνεία πώλησης μετοχών του οργανισμού καταγράφεται, αντίθετα επιτάσσει η ιδιωτικοποίηση να γίνει κυρίως μέσω παραχωρήσεων. Ο κ. Ανωμερίτης σημείωσε μάλιστα ότι ο ΟΛΠ είναι μια κερδοφόρα εταιρεία και όχι μια ζημιογόνος ΔΕΚΟ, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και δεν έχει συναλλαγματικούς κινδύνους.

Δήλωσε ακόμη ότι πρόκειται για ένα Οργανισμό που δουλεύει 365 ημέρες το χρόνο και 24 ώρες την ημέρα και είναι αυτό που τον κάνει εντελώς διαφορετικό απο κάθε άλλη δημόσια επιχείρηση. Και πρόσθεσε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ δεν έχει αρχίσει τώρα, αλλά από το 1999 όταν έγινε Ανώνυμη Εταιρεία.

«Ο Οργανισμός πορεύεται με διεθνείς κανόνες και τόσο το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, όσο και οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις (του 2011 και του 2012), αλλά και η Ένωση Λιμένων Ελλάδος, έχουν λάβει θέση υπέρ του μοντέλου του μικτού ευρωπαικού λιμενικού συστήματος», είπε ο πρόεδρος του ΟΛΠ. Όπως σημείωσε σχετικά τα λιμάνια στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης είναι απο άποψη μετοχικής σύνθεσης κατά 90% δημόσιου μικτού χαρακτήρα, κατά 7% πλήρως κρατικά και μόλις κατά 3% πλήρως ιδιωτικά.

Πάντως, σύμφωνα με τον ΟΛΠ όλα τα θέματα ιδιωτικοποιήσεων θα συζητηθούν εισηγητικά, όπως συμφωνήθηκε, μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΟΛΠ Α.Ε. σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Η σύσκεψη στο ΤΑΙΠΕΔ

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Cosco και ΟΛΠ, δήλωσε ότι «η θέση του ΤΑΙΠΕΔ είναι δεδομένη. Εμείς θέλουμε ένα λιμάνι του Πειραιά το οποίο να αναπτυχθεί συνολικά και όχι ετεροβαρώς».

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σύσκεψη του ΤΑΙΠΕΔ την Παρασκευή συζητήθηκαν όλα τα θέματα αποκρατικοποιήσεων, ανάμεσα στα οποία και το θέμα του ΟΛΠ και ειπώθηκε για μια ακόμη φορά πως από το Ταμείο προκρίνεται το μοντέλο της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου. Παράλληλα πηγές απο το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Cosco Group κάπταιν Γουέι Tζιαφού εμφανίστηκε θετικός στην περίπτωση που προκηρυχθεί διαγωνισμός για το λιμάνι.

Την τελική εισήγηση για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ θα κάνει στα τέλη Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ, ως βασικός μέτοχος του ΟΛΠ.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Εν τω μεταξύ κατά την σημερινή συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ εγκρίθηκε και τυπικά η τροποποίηση των άρθρων 4 και 5 του Καταστατικού, που δίνει το δικαίωμα να μην ισχύει η υποχρέωση του Δημοσίου να κατέχει το 51% των μετοχών του οργανισμού.

Σημειώνεται ότι η μεταβίβαση των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ από το ελληνικό δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται ακόμα υπό την κρίση του ΣτΕ, δεδομένου ότι ο νόμος έχει ψηφισθεί.

Παράλληλα από τη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκε η αντικατάσταση ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου και συγκεκριμένα τη θέση του Αντώνη Κολιόπουλου καταλαμβάνει η Ελσα Αργυροπούλου.

Στη Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα λιμάνια Γιώργος Γεωργακόπουλος παρουσίασε επιχειρήματα κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών της χώρας. Επίσης μια ομάδα λιμενεργατών μπήκε στην αίθουσα, πλησίασε στο χώρο των ομιλητών και ανήρτησε πανό κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και παράλληλα φώναζε συνθήματα με αποτέλεσμα να διακοπεί η Συνέλευση για λίγα λεπτά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk