Για πρώτη φορά στα ιστορικά η Νέα Δημοκρατία πραγματοποιεί το συνέδριο της σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, συγκυβέρνησης και συνεργασίας με το ΠαΣοΚ. Μέχρι σήμερα ή βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας ως αυτοδύναμη κυβέρνηση, ή βρισκόταν στην αντιπολίτευση με στόχο να βρεθεί στην κυβέρνηση, έχοντας αιώνιο αντίπαλο το ΠαΣοΚ.
Ποια θα είναι η θέση της απέναντι στην ίδια της την ιδεολογία; Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη λαϊκή δεξιά ή είναι η ευκαιρία να ανοίξει τις προοπτικές της προς το κέντρο, στους χώρους που κάλυπτε το ΠαΣοΚ και ο μεσαίος χώρος του κ. Καραμανλή; Η ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί πλέον με όρους του παρελθόντος αλλά με όρους μελλοντικής πολιτικής.
Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία αυτοπροσδιορίζεται ως η παράταξη που ναι μεν ακολουθεί την φιλελεύθερη Ευρωπαϊκή πορεία, παράλληλα όμως αναγκάζεται να ακολουθήσει τους όρους του Μνημονίου που επέβαλε το ΠαΣοΚ. Και επειδή, δεν κατέχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποδέχεται τη στήριξη του ΠαΣοΚ, ενώ αναγνωρίζοντας σʼ αυτό την συμβολή του, του παραχωρεί κομβικά Υπουργεία.
Είναι η Νέα Δημοκρατία που δημιούργησε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής και λάτρεψε η βάση της; Τα βασικά χαρακτηριστικά του κόμματος ήταν ο οραματισμός, η επιτυχία και η δημιουργία θετικών προοπτικών για την Ελληνική κοινωνία. Αντ΄ αυτού η Νέα Δημοκρατία μετατράπηκε σε κόμμα εσωτερικών αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων, έχασε τον προσανατολισμό της και άλλαξε σε πολλά ζητήματα την πολιτική της.
Αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν στο συνέδριο του Σαββατοκύριακου. Ένα από τα πιο κρίσιμα και κομβικά συνέδρια που θα αποδειχθεί κατά πόσο διατηρεί τη συνοχή της, κατά πόσο θα λαμβάνει ακόμη ψήφο «ανοχής» από πολλούς οπαδούς της και ποια είναι η προοπτική της στο μέλλον. Αν ο έρωτας με το ΠαΣοΚ καταλήξει σε γάμο στις επόμενες εκλογές, τότε είναι βέβαιο ότι θα δυσαρεστήσει ένα μεγάλο κομμάτι των οπαδών της που θα καταφύγουν σε άλλους κομματικούς χώρους.
Άρα, το πρώτο μέλημα της είναι να διατηρήσει ένα ανεξάρτητο ιδεολογικό και πολιτικό προφίλ για να διατηρήσει τον προσανατολισμό της και να πείσει το κοινό. Δεύτερο οφείλουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να διαμορφώσουν μια πολιτική για το πώς θα χειριστεί η Νέα Δημοκρατία σοβαρά θέματα που έχουν ανακύψει ως προς τα άλλα κόμματα και τα προβλήματα του τόπου. Το πρόγραμμα του 2012 δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές απαιτήσεις γιατί είναι πολύ διαφορετικές. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επιβάλλεται να δώσει το πρώτο στίγμα για την ανατροπή της ύφεσης και την πορεία προς την ανάπτυξη, ενώ σημαντικό θα ήταν να τοποθετηθεί για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ώστε η Ελλάδα να απεμπλακεί από το Μνημόνιο.
Το «Success Story» δεν πιάνει πάντα. Μόνο την πρώτη φορά συνήθως, άντε και τη δεύτερη. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν πρέπει μόνο να το αναφέρει, αλλά να αποκαλύψει και τους πρώτους καρπούς των προσπαθειών των Ελλήνων πολιτών. Οφείλει να περιγράψει το χρονοδιάγραμμα που η Ελλάδα θα εξέλθει της ύφεσης. Θα τολμήσει να το κάνει ή θα επιμένει στην κινδυνολογία και την περιγραφή της αντιμετώπισης της «μπόρας»;
Ένα κόμμα εξουσίας χρειάζεται λόγο και πολιτική πυγμή. Χρειάζεται να πείσει τους πολίτες του ότι μπορεί να τους εξασφαλίσει το ευ ζην. Η μιζέρια και ο φόβος κάποια στιγμή αποχωρούν, ενώ οι ψηφοφόροι αναζητούν κάτι πιο αισιόδοξο. Μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό η Νέα Δημοκρατία; Αν ναι, θα φανεί στο συνέδριο αλλά και στη διαχείριση της πολιτικής μέχρι τον Δεκέμβριο. Αν όχι, το πολιτικό σκηνικό θα ανατραπεί μέσα στο 2014.