Τουρκία: Ανοικτή και σε άλλες προτάσεις εκτός του ΤΑΡ

Η Τουρκία αξιολογεί την πρόσκληση που έλαβε να συμμετάσχει ως εταίρος στο έργο του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Η Τουρκία αξιολογεί την πρόσκληση που έλαβε να συμμετάσχει ως εταίρος στο έργο του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για την Τουρκία η επιλογή του ενός project δεν σημαίνει ακύρωση του άλλου», αναφερόμενος στα σχέδια για τον Nabucco West.

Ο Γιλντίζ εξέφρασε και την ευχή η «πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα» και «μέλλον της ιταλικής οικονομίας» δεν θα βλάψουν το έργο του TAP.

«Τα διεθνή σχέδια αυτού του είδους συνδέονται απόλυτα και είναι παράλληλα με την πολιική σταθερότητα στις χώρες από τις οποίες διέρχονται οι αγωγοί» ανέφερε ο Γιλντίζ.

Αφήνοντας την πόρτα ανοικτή στο ενδεχόμενο να επανέλθει στο μέλλον και ο Nabucco West, ο Γιλντίζ σημείωσε: «Εξακολουθούμε να είμαστε συνέταιροι στον Nabucco. Αφού αξιολογήσουμε και εκείνο το έργο, θα αξιολογήσουμε και τη νέα πρόταση (σ.σ. για τον TAP)».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ποιο είναι το μέλλον του Nabucco, ο Γιλντίζ απάντησε ότι μέχρι το 2030 οι ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό άεριο ανέρχονται στα 700 δισ. m3.

Πρόσθεσε ότι ο Southstream, ο Nabucco και ο TAP, το φυσικό άεριο του Ισραήλ, και τα κοιτάσματα που θα βρεθούν στην Μεσόγειο, όπως και στο Ιράκ δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις αν΄γκες της Ευρώπης.

«Χρειαζόμαστε όλα τα projects» κατέληξε ο τούρκος υπυργός Ενέργειας.

Ο TAP αναμένεται να τροφοδοτεί ετησίως με 10 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της νότιας Ιταλίας.

Στον TAP συμμετέχουν η νορβηγική Statoil STL.O, η ελβετική AXPO AXPOH.U και η γερμανική E.ON Ruhrgas.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία