Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Συμφωνία για μείωση της ανεργίας των νέων και προϋπολογισμό

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τις πρωτοβουλίες για τη μείωση της ανεργίας μεταξύ των νέων και την ευκολότερη χορήγηση δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Οι ηγέτες παρουσίασαν ένα σχέδιο ύψους 6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της επαγγελματικής απασχόλησης μεταξύ των νέων, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν μέτρα που αποσκοπούν στο να «αποδεσμευτεί η χορήγηση δανείων» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν «την ψυχή της οικονομίας», τόνισε ο Μπαρόζο.

Συμφωνία και για τον προϋπολογισμό

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε συμφωνία και για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ, όπως δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να προγραμματίσουμε τα έξοδα προκειμένου να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Μέρκελ .

Διαρθρωτικά Ταμεία για την ενίσχυση του δανεισμού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να χρησιμοποιήσουν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την ενίσχυση του δανεισμού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως στις χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες μαστίζονται από την ύφεση, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, η ΕΕ θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανακάμψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία, ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή των χρεών, ωστόσο οι τράπεζες, οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν τη ζημιωμένες κεφαλαιακές τους βάσεις, αποδεικνύεται ότι διστάζουν να δανείσουν σε επιχειρήσεις.

Η ελπίδα είναι ότι βοηθώντας τις τράπεζες να παρέχουν περισσότερες και φθηνότερες πιστώσεις, οι επιχειρήσεις στις χώρες αυτές θα ξεκινήσουν να προσλαμβάνουν προσωπικό και θα ενισχυθεί η παραγωγή, ούτως ώστε να ανακάμψει η οικονομία.

Συμφωνία για τραπεζική ένωση μέσα στο έτος υπόσχονται οι ηγέτες της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι θα επιδιώξουν έως τα τέλη του έτους συμφωνία για τις τραπεζικές αναδιαρθρώσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό παρά τα προσκόμματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι επενδυτές και οι μεγαλοκαταθέτες θα επιβαρύνονται με ζημίες όταν καταρρέει μία τράπεζα. Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στην διάσωση των τραπεζών με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης κοινούς κανόνες αντιμετώπισης των τραπεζικών καταρρεύσεων που θα πρέπει να ακολουθούν οι εθνικές εποπτικές αρχές των 27 χωρών-μελών. Δεν προβλέπει όμως την εποπτεία ή τον επιμερισμό του κόστους διάσωσης ή της ευθύνης για την διακοπή λειτουργίας μιας τράπεζας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αποτελεί, ωστόσο, την βάση για την επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας κεντρικής ευρωπαϊκής αρχής, που θα διαχειρίζεται καταρρεύσεις μεγάλων πολυεθνικών τραπεζών.

Η Κομισιόν θα προτείνει τον Ιούλιο το τρόπο σύστασης αυτού του μηχανισμού, τον λεγόμενο Single Resolution Mechanism (SRM). Ορισμένοι αξιωματούχοι όμως υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει και πάλι καθυστέρηση.

Θα υπάρξει μικρή πρόοδος για τον SRM μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών στην Γερμανία. Το Βερολίνο, αναφέρουν οι αξιωματούχοι, θέλει να αποφύγει μια συζήτηση που θα περιλαμβάνει την μεταφορά πόρων για την διάσωση τραπεζών σε άλλες χώρες.

Οι φορολογούμενοι της ΕΕ έχουν επιβαρυνθεί με μια σειρά διασώσεων τραπεζών και χωρών από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση το 2010 στην Ελλάδα και εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η ΕΕ έχει διαθέσει ποσό που ισοδυναμεί με το 1/3 του ακαθάριστου προϊόντος της για να διασώσει τραπεζικά ιδρύματα από το 2008 έως το 2011.

Ο SRM θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τη μοναδική εποπτική τραπεζική αρχή στην ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο … υπογραμμίζει τα ακόλουθα σημεία: μία πλήρως αποτελεσματική εποπτική αρχή (SSM) απαιτεί την λειτουργία του Single Resolution Mechanism (μηχανισμού αναδιάρθρωσης) για τις τράπεζες που εποπτεύει ο SSM, με εκτεταμένες εξουσίες αναδιάρθρωσης που θα επιτρέπουν την γρήγορη, αποτελεσματική και με συνοχή λήψη αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο», είπαν οι ηγέτες της ΕΕ.

Προσθέτει η ανακοίνωση ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει την πρόταση της Κομισιόν για την δημιουργία του SRM με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως τα τέλη του έτους ώστε να είναι εφικτή η υιοθέτησή της πριν το τέλος της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου».

Η θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λήγει στα μέσα Απριλίου του 2014.

Ο SRM θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια που πιθανόν να χρειαστεί για την αναδιάρθρωση ή την εκκαθάριση τραπεζών, εάν οι ζημίες που θα επιβληθούν σε επενδυτές, μετόχους και μεγαλοκαταθέτες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Τα κεφάλαια του μηχανισμού θα προέλθουν από ετήσιες προμήθειες που θα καταβάλουν οι τράπεζες, αλλά μέχρι να συγκεντρωθεί ένα ικανό ποσό, στα πρώτα 10 έτη, ίσως χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ.

Οι δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ παραμένουν ασαφείς για το πώς θα λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός.

«Θα πρέπει να περιλαμβάνει κατάλληλες χρηματοδοτικές ρυθμίσεις, με βάση τις εισφορές του χρηματοπιστωτικού τομέα και μια επαρκή και δημοσιονομικά ουδέτερη δυνατότητα διάσωσης μεσοπρόθεσμα», αναφέρεται σχετικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk