Στο 91,7% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας

Την επομένη μιας αυστηρής αναφοράς από το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο, που προειδοποίησε για το ρίσκο της εκτόξευσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας, το επίσημο Ινστιτούτο Ερευνών της χώρας (Insee) αποκάλυψε ότι το δημόσιο χρέος σημείωσε νέο ρεκόρ.

Την επομένη μιας αυστηρής αναφοράς από το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο, που προειδοποίησε για το ρίσκο της εκτόξευσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας, το επίσημο Ινστιτούτο Ερευνών της χώρας (Insee) αποκάλυψε ότι το δημόσιο χρέος σημείωσε νέο ρεκόρ. Αυξήθηκε κατά 36,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 και έφτασε στα 1,87 τρισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στο 91,7% του γαλλικού ΑΕΠ.
Ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το επίπεδο που βρισκόταν στα τέλη του 2012 (90,2% του ΑΕΠ).
Κάθε Γάλλος για να «ξεχρεώσει» η πατρίδα του πρέπει να καταβάλει 28.600 ευρώ. Χρωστά δηλαδή όσα και ο κάθε Ελληνας…
«Οσο η χώρα μας θα διατηρεί σε υψηλά επίπεδα το δημόσιο χρέος της θα παραμένει σε μία επικίνδυνη ζώνη, εκτεθειμένη σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων», προειδοποίησε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ντιντιέ Μιγκό, παρουσιάζοντας την αναφορά του για την δημόσια οικονομία.
Στην πραγματικότητα οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές καραδοκούν…
«Το ρίσκο μεγάλης αύξησης του δημόσιου χρέους δεν είναι μόνο θεωρητικό και μπορεί να οδηγήσει τα κράτη στην αναθεώρηση της εθνικής κυριαρχίας τους», προσέθεσε ο Μιγκό,. Και υπογράμμισε ότι στη Γαλλία οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους (περισσότερα από 52 δισ. ευρώ το 2012) έφτασαν να ξεπερνούν τα κονδύλια που διατίθενται για την έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση ετησίως.
Το πρόγραμμα σταθερότητας του Παρισιού προβλέπει σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους ξεκινώντας από το 2015. Μέχρι τότε όμως το χρέος προβλέπεται να αυξάνεται διαρκώς. Υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 93,6% έως το τέλος του 2013 και στο 94,3% στο τέλος του 2014.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk