Οι «Βάκχες» στηρίζουν την Ελπίδα

Η μεγάλη τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες» θα παρουσιαστεί το φετινό καλοκαίρι σε Ηρώδειο, Αττικά και εγχώρια φεστιβάλ, κάνοντας την επίσημη πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Φιλίππων (13 & 14 Ιουλίου). Την παράσταση διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τον Σάκη Ρουβά (Διόνυσος), τη Ρούλα Πατεράκη (Τειρεσίας), καθώς και τον ίδιο το σκηνοθέτη στο ρόλο του αγγελιοφόρου.
Οι παραπάνω συντελεστές μαζί με την Αιμιλία Υψηλάντη της καλλιτεχνικής εταιρίας «Αργώ» μίλησαν για το έργο του Ευριπίδη στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ωδείο Αθηνών.
Οι Βάκχες, ένα από τα πληρέστερα και πιο οργανωμένα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, έχουν διαβαστεί και παρασταθεί με ποικίλους τρόπους στο παρελθόν. Στην προκειμένη περίπτωση, οι δημιουργοί και συντελεστές της παράστασης δηλώνουν: «σήμερα, που ο φόβος μπροστά στο καινούργιο και τις αβεβαιότητες που δημιουργούν τα νέα παγκόσμια δεδομένα οδηγεί σε εσωστρέφειες και επικίνδυνους φανατισμούς, μπορούμε να δούμε το μύθο, διαμέσου του ποιητικού λόγου, σαν μια σπουδή πάνω στην ανθρώπινη φύση και στις συγκρούσεις που δημιουργούνται όταν οι οργανωμένοι κοινωνικοί σχηματισμοί έρχονται αντιμέτωποι με την «εισβολή» στον περίκλειστο χώρο τους, νέων δεδομένων-ανθρώπων, δοξασιών, δυνάμεων.»
Ξεχωριστό χαρακτηριστικό της παράστασης αποτελούν ο χορός και η μουσική, βασικός ρόλος των οποίων θα είναι η ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας αλλά και της τοπικής παράδοσης. Συγκεκριμένα, στο χορό θα συμμετέχουν 11 κορίτσια και 3 «Αφροέλληνες» μουσικοί κρουστών, ενώ η μουσική, την οποία επιμελείται ο Γιώργος Πούλιος, θα είναι ζωντανή, με τη συμμετοχή και συνεργασία του Μιχάλη Αφολαγιάν, μουσικού, ηθοποιού και δασκάλου αφρικανικής μουσικής.
Σχετικά με τη σκηνοθετική του προσέγγιση, ο Δημήτρης Λιγνάδης δήλωσε ότι η αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη αποτελεί μια απόπειρα να αντικρίσουμε το μέλλον, έχοντας κοιτάξει παράλληλα το παρελθόν, ενώ πρόσθεσε ότι η διασκευή του βασίζεται στη «Δήλωση του ’66» του μεγάλου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη: «Αντιλαμβάνομαι την ποίηση σαν μια πηγή αθωότητας γεμάτης από επαναστατικές δυνάμεις, που αποστολή μου είναι να τις κατευθύνω επάνω σε έναν κόσμο απαράδεκτο για τη συνείδησή μου – ελπίζοντας, μέσ’ από συνεχείς μεταμορφώσεις, να τον κάνω πιο σύμφωνο με τα όνειρά μου. Πιστεύω γι’ αυτό στις αισθήσεις που τις κινητοποιώ προς μιαν αδοκίμαστη έως σήμερα κατεύθυνση, αποβλέποντας σε μιαν Ελευθερία που να είναι αντίθετη προς όλες τις Εξουσίες και σε μια Δικαιοσύνη που να ταυτίζεται με το απόλυτο φως. Είμαι ένας ειδωλολάτρης που του έτυχε ν’ αγγίξει από το άλλο μέρος, άθελά του, τη χριστιανική αγιότητα».
Οι Βάκχες ξεκινούν την Τρίτη, 9 Ιουλίου, στην «πατρίδα» του Ευριπίδη, Σαλαμίνα, σε μια δοκιμαστική παράσταση που θα λάβει χώρα στο Ευριπίδειο Θέατρο. Η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει 4 μέρες μετά στην Καβάλα (13 και 14 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων), ενώ μετά από αυτό θα ακολουθήσει τρίμηνη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, η οποία θα λήξει την Πέμπτη, 19 Ιουλίου, στο Ηρώδειο.
Η παράσταση υποστηρίζει, καθ’ όλη την περιοδεία, τους σκοπούς του συλλόγου Φίλων παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ και το νέο του έργο, την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, προσφέροντας μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια τους. Η πρόεδρος ρου Συλλόγου κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη τίμησε με την παρουσία της την συνέντευξη Τύπου και ευχαρίστησε τους συντελεστές που μέσω της περιοδείας των «Βακχών» στηρίζουν την ΕΛΠΙΔΑ.
«Βάκχες» του Ευριπίδη: Πληροφορίες
Επίσημη πρεμιέρα: Φεστιβάλ Φιλίππων (Αρχαίο θέατρο) 13 & 14 Ιουλίου
Συντελεστές
Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Σκηνικά – κοστούμια: Εύα Νάθενα
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Χορογραφία: Δάφνη Ασημακοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Βολιώτη
Κρουστά: Μιχάλης Αφολαγιάν,
Παραγωγή: Θέατρο «ΑΡΓΩ» Αιμιλία Υψηλάντη
Δ/νση παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Διανομή
Διόνυσος: Σάκης Ρουβάς
Τειρεσίας: Ρούλα Πατεράκη
Κάδμος: Γιάννης Καρατζογιάννης
Πενθέας: Δημήτρης Πασσάς
Αγγελιοφόρος: Δημήτρης Λιγνάδης
Αγαύη: Μαρία Κίτσου
Χορός: Γιώτα Βέη (κορυφαία), Αντιγόνη Ψυχράμη, Άννα Μενενάκου, Λούσα Μαρσέλλου, Ευαγγελία Συριοπούλου, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Δανάη Κατσαμένη, Ζαφειρία Δημητροπούλου – Delangel, Ιωάννα Κουντικέ, Ναταλί Ερνέστα, Γκρέις Νουοκέ.
Μουσικοί κρουστών:
Μιχάλης Αφολαγιάν, Σαμουήλ Ακινόλα, Στέφανος Μουαγκ
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk