Χονγκ Κονγκ: Απόρριψη αιτήματος των ΗΠΑ για Σνόουντεν για τυπικούς λόγους

Έντουρντ Τζ. Σνόουντεν: Το Χονγκ Κονγκ υποστηρίζει πως το «Τζ.» έφταιγε για τα προβλήματα στο αίτημα των ΗΠΑ να εκδοθεί ο καταζητούμενος τεχνικός, το οποίο απορρίφθηκε λόγω ελλείψεων και έτσι άνοιξε ο δρόμος για να βρεθεί ο Σνόουντεν στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ Ρίμκσι Γουέν, το αίτημα της Ουάσινγκτον απορρίφθηκε επειδή υπήρχαν ελλείψεις.

Όπως εξήγησε, το όνομα του Σνόουντεν καταγράφηκε ως «Έντουαρντ Τζόουζεφ Σνόουντεν» στα αρχεία του Χονγκ Κόνγκ όταν πέρασε τα σύνορα, αλλά στην αίτηση των ΗΠΑ αναφερόταν είτε μόνο ως «Έντουρντ Τζ. Σνόουντεν» είτε με το δεύτερο όνομα ως «Τζέιμς».

Ζητήθηκαν διευκρινίσεις, είπε, αλλά δεν δόθηκαν, και έτσι επετράπη η έξοδος στον Σνόουντεν.

Η Ουάσινγκτον αντέδρασε οργισμένα, με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργού Δικαιοσύνης να αναφέρει, ανώνυμα, στο Associated Press πως ο Σνόουντεν είχε γίνει πασίγνωστος από κάθε πρωτοσέλιδο και το αίτημα είχε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. «Το ότι ζητούσαν κι άλλες για την ταυτότητά του δείχνει πως το έκαναν μόνο ως πρόσχημα» είπε.

Ο τεχνικός θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμη την Πέμπτη στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της ρωσικής πρωτεύουσας και περιμένει πιθανότατα τη χορήγηση ασύλου από κάποια από τις χώρες που το έχει ζητήσει.

Ο Ισημερινός έχει ανακοινώσει επίσημα πως εξετάζει αίτημα από τον Σνόουντεν και πως θεωρεί την υπόθεση ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, απείλησε ανοικτά τον Ισημερινό με μέτρα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις εάν του δώσει καταφύγιο: Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ προειδοποίησε πως οι διευκολύνσεις που προβλέπονται για το εμπόριο με το Ισημερινό «είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα, που δεν μπορεί να γίνει ανταμοιβή σε άσχημες συμπεριφορές ξένων κυβερνήσεων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος