Κίνα: Καταγγελία για λουτρό αίματος σε διαδηλώσεις Ουιγούρων μειονοτικών

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αιματηρής καταστολής διαδηλώσεων μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στη δυτική Κίνα την προηγούμενη Τετάρτη, όπως κατήγγειλε το Παγκόσμιο Κογκρέσσο των Ουιγούρων.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αιματηρής καταστολής διαδηλώσεων μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στη δυτική Κίνα την προηγούμενη Τετάρτη, όπως κατήγγειλε το Παγκόσμιο Κογκρέσσο των Ουιγούρων. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δεν μετέδωσαν καμία σχετική πληροφορία. Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα και κυβερνητικά γραφεία και δέχτηκαν την επίθεση των κινεζικών δυνάμεων καταστολής.
Αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, θα πρόκειται για το χειρότερο ξέσπασμα βίας που έχει σημειωθεί εδώ και χρόνια στην επαρχία Σινγιάνγκ της Κίνας όπου οι τουρκμενικής καταγωγής και σουνίτες Ουιγούροι έρχονται συχνά σε ρήξη με τον πληθυσμό των Χαν, που αποτελεί την πλειοψηφία των κατοίκων της Κίνας.
Οπως έγινε γνωστό, οι τελευταίες ταραχές ξέσπασαν στην πόλη Λουκούν. Οι διαδηλωτές – με άγνωστη ακόμη αφορμή – επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και στο κυβερνητικό μέγαρο της περιοχής, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα της αστυνομίας, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και επιθέσεις με μαχαίρια.
Στο αρχικό ξέσπασμα της βίας 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους συμπεριλαμβανομένων εννέα αστυνομικών. Στη συνέχεια η αστυνομία επιτέθηκε ανοικτά στο πλήθος πυροβολώντας θανάσιμα τουλάχιστον 10 διαδηλωτές.
Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Ουιγούρων δήλωσε ότι η συμπλοκή αυτή δεν συνέβη αυθόρμητα. «Εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα καταστολής στην περιοχή, τα οποία προκάλεσαν την σύλληψη και εξαφάνιση πολλών Ουιγούρων. Οι Αρχές ποτέ δεν έδωσαν πληροφορίες για την τύχη των εξαφανισθέντων», τόνισε.
Οι Ουιγούροι δυσαρεστούνται με την ολοένα αυξανόμενη ευημερία του κινεζικού πληθυσμού των Χαν στην περιοχή καθώς οι Χαν έχουν έχουν καλύτερες δουλειές και εκτάσεις γης να εκμεταλλευτούν. Οι περιορισμοί που επιβάλλει σχετικά με την θρησκεία η κυβέρνηση της Κίνας προκαλεί επίσης ένταση.
Τον Ιούλιο του 2009 στην πόλη Ουρούμκι, την πρωτεύουσα της Σινγιάνγκ, σημειώθηκαν οι πιο αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ουιγούρους και Χαν όπου έχασαν τη ζωή τους 197 άνθρωποι.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk