Διαστημική απειλή αριθμός 10.000

Η NASA ανακοίνωσε ότι η λίστα των λεγόμενων NEO (Near Earth Objects), δηλαδή των αστεροειδών και κομητών που κάποια στιγμή περνούν σε σχετικά κοντινές αποστάσεις από τη Γη έχει πλέον δέκα χιλιάδες αντικείμενα. Στο νούμερο δέκα χιλιάδες της λίστας βρίσκεται ένας μεγάλος αστεροειδής που εντοπίστηκε πριν λίγες εβδομάδες με το τηλεσκόπιο Pan-STARRS-1 που βρίσκεται στο Μάουι, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος της Χαβάης.

Η NASA ανακοίνωσε ότι η λίστα των λεγόμενων NEO (Near Earth Objects), δηλαδή των αστεροειδών και κομητών που κάποια στιγμή περνούν σε σχετικά κοντινές αποστάσεις από τη Γη μετρά πλέον δέκα χιλιάδες αντικείμενα. Στο νούμερο δέκα χιλιάδες της λίστας βρίσκεται ένας μεγάλος αστεροειδής που εντοπίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες με το τηλεσκόπιο Pan-STARRS-1 που βρίσκεται στο Μάουι, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος της Χαβάης.


Οι απειλές

Υπάρχουν χιλιάδες διαστημικά αντικείμενα (αστεροειδείς και κομήτες) η τροχιά των οποίων κάποια στιγμή τα φέρνει σχετικά κοντά στη Γη. Εισέρχονται στον «διαστημοδιάδρομο» στον οποίο κινείται η Γη κατά την περιφορά της γύρω από τον Ηλιο και περνούν σε αποστάσεις περί τα 45 εκατομμύρια χλμ από τον πλανήτη μας. Τα αντικείμενα αυτά έχουν λάβει την ονομασία NEO (Near Earth Objects) και η NASA έχει δημιουργήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τον εντοπισμό τους.

Το νέο…NEO

To NEO αριθμός δέκα χιλιάδες είναι ο αστεροειδής 2013 ΜΖ5. Εχει διάμετρο 300 μέτρων, μέγεθος ικανό να προκαλέσει τρομερές καταστροφές σε περίπτωση που έπεφτε στη Γη. Ομως η τροχιά του είναι τέτοια που οι πιθανότητες να φτάσει τόσο κοντά ώστε να απειλήσει κάποτε τον πλανήτη μας είναι πολύ μικρές.

Το πρώτο NEO ανακαλύφθηκε το 1898 και μέσα στα επόμενα 100 έτη είχαν ανακαλυφθεί μόλις 500. Οταν όμως η NASA αποφάσισε να ξεκινήσει το πρόγραμμα ΝΕΟ ο ρυθμός εντοπισμού αυτών των αντικειμένων εκτοξεύτηκε. Το μεγαλύτερο ΝΕΟ που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα είναι ο αστεροειδής 4179 Toutatis που έχει διαστάσεις 4.6 x 2.4 χλμ. Εχει μάλιστα ακανόνιστη (χαοτική τη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί) τροχιά επειδή η κίνησή της επηρεάζεται από τις βαρυτικές δυνάμεις του Δία και της Γης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk