«Η τρικομματική ζει» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη απόπειρα για άσκηση κοινοβουλευτικής πίεσης προς το αναδιαμορφωμένο κυβερνητικό στρατόπεδο εξεδήλωσε την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη διατύπωση του αιτήματος διερεύνησης των ευθυνών του κ. Ευ. Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Το σκεπτικό αυτό στηρίζεται, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αποτελέσματα πραγματογνωμοσύνης, τα οποία δείχνουν ότι το επίμαχο στικάκι ανοίχτηκε επί των ημερών του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο υπουργείο Οικονομικών. Αφήνουν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να φέρουν στην ολομέλεια της Βουλής νέο αίτημα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Βενιζέλου, ακόμη και με τη σύσταση νέας επιτροπής.
Το αίτημα διατυπώθηκε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης νωρίτερα την Πέμπτη και απορρίφθηκε. Παρά ταύτα, από τη συνέχεια που δόθηκε κατέστη σαφές ότι πέραν όλων των άλλων ένας από τους στόχους (αν όχι ο βασικότερος) της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να υψώσει τους τόνους και να αναδείξει τον ρόλο που διαδραματίζουν πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα, έπειτα και από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.
Ενδεικτικά, μία από τις αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ (με τη φράση «σήμερα επανασυστάθηκε η τρικομματική συμμαχία») αφορά το αν και κατά πόσον ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Β. Οικονόμου ενήργησε εκτός κομματικής γραμμής, καταψηφίζοντας την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κλήτευση του κ. Βενιζέλου, ενώ για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ αναφέρθηκε ότι από τη μία κρατείται όμηρος της ΝΔ και από την άλλη προστατεύεται.
Στο πλαίσιο αυτό, ήταν χαρακτηριστική η αναφορά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε, όπου και τόνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και, έπειτα από όλα όσα έχουν γίνει, είναι «αδιανόητη» η στάση της ΔΗΜΑΡ, την οποία και κατηγόρησε ουσιαστικά για σύμπραξη με την κυβέρνηση παρά την αποστασιοποίησή της.
Πέραν του πεδίου αυτού, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως έχουν προκύψει νέα στοιχεία που επιβαρύνουν τη θέση του κ. Βενιζέλου, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει πως δεν θα πρέπει να κλείσει η Ολομέλεια της Βουλής για το καλοκαίρι.

Ειδικώς όσο δεν έρχονται προς ψήφιση τα σχέδια νόμου για την κατάργηση της πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ.

Τη θέση αυτή εξέφρασε στη διάσκεψη των προέδρων ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σχετικές προτάσεις νόμου έχουν καταθέσει και το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ και τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αξιοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της.
Από τις επισημάνσεις αυτές έγινε ξεκάθαρη η στάση και η τακτική που θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως προσεχές διάστημα, ασκώντας πιέσεις προς την πλευρά του ΠαΣοΚ, αλλά κυρίως προς τη ΔΗΜΑΡ, για την οποία στην αξιωματική αντιπολίτευση λένε πως έχει πλέον την ευκαιρία να «αποδείξει» ότι έχει λάβει ουσιαστικές αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική και τις αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 27 Ιουνίου 2013

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk