Τι ζητάει το υπουργείο Εργασίας από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακινήσει το θέμα και στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ κατέφθασε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο ζητείται να παραδοθεί από το ταμείο έως τις 30 Ιουνίου αναλυτική καταγραφή με τα «μη ανταποδοτικά τέλη των φορέων γενικής κυβέρνησης». Δηλαδή για την περίπτωση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ του αγγελιοσήμου

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ο υπουργός Εργασίας κ Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ διαβεβαίωνε ότι «η λέξη «αγγελιόσημο» δεν έχει μπει στο τραπέζι με την τρόικα». Είχε προσθέσει ωστόσο ότι «το Ασφαλιστικό είναι ένα σύστημα εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων, με 90 κλαδιά από κάτω. Και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είναι ένα συνονθύλευμα πολλών ταμείων. Πρέπει να δαμάσουμε τους εαυτούς μας και, αν υπάρχει τίποτα να κάνουμε, να το κάνουμε τώρα». Στην ίδια συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή κ Απόστολος Κακλαμάνης, είχε παρατηρήσει πως «η βόμβα για το ταμείο των ΜΜΕ είναι απασφαλισμένη» και ότι «σύντομα πρόκειται να τεθεί ζήτημα αγγελιοσήμου».

Να θυμίσουμε ότι το αγγελιόσημο αποτελεί ποσοστό επί της δαπάνης ιδιωτικών καταχωρήσεων και διαφημίσεων, που καταβάλλεται από τους διαφημιζόμενους στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και αυτοί με τη σειρά τους είναι υποχρεωμένοι να αποδώσουν στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων και του προσωπικού των μέσων ενημέρωσης.

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακινήσει το θέμα και στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ κατέφθασε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο ζητείται να παραδοθεί από το ταμείο έως τις 30 Ιουνίου αναλυτική καταγραφή με τα «μη ανταποδοτικά τέλη των φορέων γενικής κυβέρνησης». Δηλαδή για την περίπτωση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ του αγγελιοσήμου.

Το ζήτημα είναι πως θα αντιδράσουν συνδικαλιστικές ενώσεις εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης όπως η ΕΣΗΕΑ, δεδομένου ότι πιθανή κατάργηση του αγγελιοσήμου θα σημάνει την αποστέρηση των εσόδων και το κλείσιμο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, αλλά και των άλλων ταμείων εργαζόμενων σε μέσα ενημέρωσης.

Για το θέμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) συγκαλεί την Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013, σε κοινή συνεδρίαση τις Διοικήσεις των Ταμείων του κλάδου και των Ενώσεων-μελών της για την απόρριψη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «των σχεδίων που η Κυβέρνηση προετοιμάζει εναντίον της σχεδιαζόμενης υφαρπαγής και κατάργησης του αγγελιοσήμου, του κοινωνικού μας πόρου, από τον οποίο εξαρτούν την ύπαρξη και λειτουργία τους τα ασφαλιστικά μας Ταμεία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media