ΕΡΤ: Ταχυδρομικώς τα πρώτα ειδοποιητήρια απόλυσης

Έγγραφο με αποστολέα το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα τον ειδικό διαχειριστή Γκίκα Μάναλη, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου με ημερομηνία 17 Ιουνίου παραλαμβάνουν από σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Έγγραφο με αποστολέα το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα τον ειδικό διαχειριστή Γκίκα Μάναλη, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου με ημερομηνία 17 Ιουνίου παραλαμβάνουν από σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η ανώνυμη εταιρεία ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί και έχει οριστεί ειδικός διαχειριστής ο οποίος και ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι «η σύμβαση εργασίας ή έργου σας, έχει λυθεί από 11 Ιουνίου του 2013. Έναντι της νόμιμης αποζημίωσης, που δικαιούστε θα σας καταβληθούν αποδοχές δυο μηνών».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι «μέχρι την παράδοση των παντός είδους περιουσιακών στοιχείων της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή σας και για τα οποία είστε υπεύθυνος-η στο πλαίσιο των καθηκόντων που απορρέουν από την εκτέλεση της λυθείσας σύμβασής σας, τον κανονισμό και κάθε σχετική γενική ή ειδική ανάθεση καθηκόντων, εξακολουθείτε να έχετε την ευθύνη και υποχρεούστε στη διαφύλαξη τους».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ κ Παναγιώτης Καλφαγιάννης η τελευταία εξέλιξη είναι εντελώς παράλογη καθώς ενημερώνει μεν τους εργαζόμενους ότι έχουν απολυθεί, αλλά εκείνοι δεν έχουν υπογράψει τις απολύσεις τους. Ταυτόχρονα τους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. «Ακόμα και αν το έκαναν επίτηδες δεν θα μπορούσαν να το κάνουν χειρότερα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλφαγιάννης.

Για το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση η ΠΟΕΣΥ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής :

«Οι επιστολές, οι οποίες άρχισαν να παραδίδονται από σήμερα (27/6/2013) ταχυδρομικώς στους εργαζομένους της ΕΡΤ Α.Ε εκ μέρους του διαχειριστή αυτής κ. Γκίκα Μάναλη, δεν αποκαθιστούν ούτε στο ελάχιστο τον παράνομο χαρακτήρα της απόλυσης του συνόλου των εργαζομένων στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Οι απολύσεις παραμένουν
παράνομες και άκυρες, παρά την προσπάθεια του Υπουργείο Οικονομικών να τους προσδώσει εκ των υστέρων επίφαση νομιμότητας.

»Η παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου, όπως ενδεικτικά η υποχρέωση τήρησης του έγγραφου τύπου και της προσήκουσας καταβολής της προβλεπόμενης αποζημίωσης απόλυσης, καθώς των διατάξεων που επιβάλλουν την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης και μεταβολής του προσώπου του εργοδότη, είναι ενδεικτικές της έλλειψης σεβασμού προς βασικές δικαιοπολιτικές επιλογές, οι οποίες έχουν ιστορία δεκαετιών στην έννομη τάξη.

»Επιλογές, τις οποίες επέβαλε η ανάγκη στοιχειώδους προστασίας των εργαζομένων από αυθαίρετες απολύσεις, οι οποίες είναι επιζήμιες όχι μόνο για τους ίδιους τους εργαζομένους αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Είναι σε κάθε περίπτωση προφανής η αδιαφορία του Υπουργείου Οικονομικών για την τήρηση ακόμη και του ευρωπαϊκού δικαίου, το οποίο υπερισχύει κάθε αντίθετου εσωτερικού κανόνα δικαίου.

»Αντί της αποστολής αμφιβόλου νομιμότητας και σκοπιμότητας επιστολών, οφείλει το Υπουργείο Οικονομικών να σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το ισχύον συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο, με τον μοναδικό εφικτό και νόμιμο τρόπο: με την άμεση ανάκληση της κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε και την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας υπό το προηγούμενο καθεστώς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Media
Σίβυλλα
Helios Kiosk