Τράπεζα της Ελλάδος: Πέντε υποχρεώσεις απέναντι στην τρόικα

Πέντε βασικές υποχρεώσεις έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος στα πλαίσια του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεργασθεί με το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τόσο για τη χάραξη της νέας στρατηγικής του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, όσο και για την πώληση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Νέα Proton, αλλά και της Eurobank.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο :

-Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών δεσμεύονται ότι θα σχεδιάσουν μία περιεκτική στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα σε συνεργασία με το ΤΧΣ και την τρόικα μέχρι τις 15 Ιουλίου 2013.

-Η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναθεωρήσει το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για τις συνεταιριστικές τράπεζες, ώστε να το ευθυγραμμίσει με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

-Η Τράπεζα της Ελλάδος θα οριστικοποιήσει μία νέα μεθοδολογία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία θα καθοριστεί σε διαβούλευση με την τρόικα.

– Η Τράπεζα της Ελλάδος θα αξιολογήσει με τη βοήθεια ανεξάρτητων τρίτων και σε διαβούλευση με την τρόικα την αποτελεσματικότητα των καθιερωμένων πλαισίων και πολιτικών για την αντιμετώπιση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού.

– Η Τράπεζα της Ελλάδος θα καθιερώσει βασικούς δείκτες απόδοσης (KPIs) που θα καλύπτουν την κατάσταση του χαρτοφυλακίου των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού, την επιχειρησιακή αντίδραση των τραπεζών και τις ενέργειες διευθέτησης που θα ακολουθήσουν. Οι ορισμοί για τους βασικούς δείκτες απόδοσης θα καθοριστούν το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2013.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το λειτουργικό κόστος του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μέσω μίας σημαντικής μείωσης του αριθμού των εργαζομένων, και να αναδιαρθρώσει το χαρτοφυλάκιο δανείων, με στόχο να κάνει την τράπεζα πιο ελκυστική σε εν δυνάμει αγοραστές και να ολοκληρώσει την πώλησή της μέχρι τις 15 Ιουλίου 2013. Σχετικά με την πώληση της Τράπεζας Νέα Proton, η προθεσμία για την πώλησή της μεταφέρθηκε από το Μάιο του 2013 για τις 15 Ιουλίου του 2013 ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες ότι θα αποκτηθεί μέσα από διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk