Ιταλία: Μέτρα για την απασχόληση των νέων

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέσει 1.5 δισ. ευρώ για να καταπολεμήσει την ανεργία των νέων. Δύο στους πέντε νέους Ιταλούς βρίσκονται σήμερα χωρίς εργασία (ποσοστό 40%), ενώ το εθνικό ποσοστό ανεργίας στη χώρα ανέρχεται στο 12%.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ για να καταπολεμήσει την ανεργία των νέων. Δύο στους πέντε νέους Ιταλούς βρίσκονται σήμερα χωρίς εργασία (ποσοστό 40%), ενώ το εθνικό ποσοστό ανεργίας στη χώρα ανέρχεται στο 12%.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ενόψει της συνόδου κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες με θέμα την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, προβλέπουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εταιρείες που προσλαμβάνουν νέους από 18 έως 29 ετών. Η πρωτοβουλία αυτή θα επικεντρωθεί στις νότιες περιοχές της Ιταλίας, όπου εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά νέων ανέργων.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα διευκρίνισε ότι με τα χρήματα αυτά θα προστεθούν το λιγότερο 200.000 νέοι στο εργατικό δυναμικό της χώρας, μέσα από συμβόλαια προσωρινής απασχόλησης, από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και απορρόφησης των νέων που αποφοιτούν από το σχολείο.
Γέφυρα για την ανάκαμψη
Επιπλέον των μέτρων που αφορούν τη νεανική εργασία, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ.
Την αύξηση είχε ανακοινώσει το 2011 ο τότε πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της κυβέρνησης της Ρώμης να αποπληρώνει τα χρέη της.
Το προτεινόμενο «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στο κράτος επιπλέον 1 δισ. ευρώ.
«Πρόκειται για μέτρα που θα τονώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες βραχυπρόθεσμα και θα αποτελέσουν μια γέφυρα για την ανακαμψη της οικονομίας της χώρας», δήλωσε αναφερόμενος στα δύο αυτά μέτρα ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι.
Ο Σακομάνι προσέθεσε ότι για την φετινή χρονιά η Ιταλία δεσμεύεται να διατηρήσει το κυβερνητικό έλλειμμα χαμηλότερα από 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6% (περισσότερο από το αναμενόμενο) στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Σε ολόκληρη την Ευρώπη 5,6 εκατ. νέοι βρίσκονται χωρίς δουλειά (το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 23%).
Ελλάδα και Ισπανία, ως γνωστόν, κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk