Ευρωπαϊκή Ενωση: Συμφωνία για τον προϋπολογισμό-λιτότητας 2014-2020

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να οριστικοποιηθεί το μακροπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ -τον πρώτο προϋπολογισμό λιτότητας.

Η εξέλιξη αυτή δίνει τέλος σε αβεβαιότητα μηνών γύρω από τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ένωσης, ύψους 1 τρισ. ευρώ περίπου.

«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω ότι σήμερα έχουμε πολιτική συμφωνία για το μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζε Μανουελ Μπαρόζο σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στο σχέδιο προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο αλλά η επικύρωσή του είχε σκαλώσει στο Κοινοβούλιο. Ο προϋπολογισμός προβλέπει τις πρώτες πραγματικές περικοπές δαπανών στην ιστορία της ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή πρέπει τώρα να εγκριθεί από μια αυξημένη πλειοψηφία των 754 βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς .

«Δεν είναι αυτό που θα θεωρούσα την καλύτερη λύση, όμως είναι το μέγιστο που μπορούσα και που μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε εδώ» ανέφερε Μάρτιν Σουλτς μετά τη σύναψη της συμφωνίας.

Η επικύρωση του προϋπολογισμού αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας για την Ελλάδα που αναμένει έως 18 δισ. ευρώ από τα πακέτα στήριξης της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk