Αύξηση καταθέσεων και μείωση χορηγήσεων τον Μάιο

Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε τον Μάιο η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας από τις τράπεζες, παρά την αύξηση των καταθέσεων.

Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε τον Μάιο η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας από τις τράπεζες, παρά την αύξηση των καταθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ στις τράπεζες επέστρεψαν τον μήνα αυτό καταθέσεις περίπου 1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό υπόλοιπο τους να αυξηθεί στα 163,4 δισ. ευρώ από 162,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο. Ωστόσο οι χορηγήσεις μειώθηκαν τον μήνα αυτό κατά 3,7% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα η συνολική οφειλή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες να περιοριστεί στα 224,16 δισ. ευρώ έναντι 242 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο του 2012.
Στις επιχειρήσεις η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση (από μείωση 3,4% που είχε παρατηρηθεί τον Απρίλιο). Ετσι η συνολική οφειλή των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες διαμορφώθηκε στο τέλος Μαΐου στα 107 δισ. ευρώ από 116 δισ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Μεγαλύτερη μείωση κατά 10,3% παρουσίασαν οι χορηγήσεις προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, κατά 6,5% οι χορηγήσεις προς εμπόριο και κατά 9,9% προς τη ναυτιλία. Αντιθέτως αύξηση κατά 2,4% παρατηρήθηκε στις χορηγήσεις στον τομέα ηλεκτρισμού και ύδρευσης.
Στα νοικοκυριά οι χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων κατέγραψαν μείωση κατά 3,8% με το συνολικό τους χρέος να υποχωρεί πλέον στα 103,4 δισ. ευρώ από 110,8 δισ. ευρώ που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι. Στα στεγαστικά παρατηρήθηκε μείωση των χορηγήσεων κατά 3,1%, ενώ στα καταναλωτικά έφθασε το 5,7%.
Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο περίπου από τα τέλη του 2009, αφότου ξέσπασε η κρίση χρέους στη χώρα. Από τα μέσα του Ιουνίου του 2012, έχουν επιστρέψει περισσότερα από 17 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, ποσό μικρό σε σχέση με τις εκροές κεφαλαίων 90 δισ. ευρώ που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ωστόσο, ακόμη και οι εισροές αυτές βοηθούν τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας και μειώνουν την εξάρτησή τους από την κεντρική τράπεζα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk