Την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τις προτεραιότητές του στο υπουργείο Δικαιοσύνης.{{{ audio1 }}}

Για τον προκάτοχό του στο υπουργείο Δικαιοσύνης

«Δεν ήταν σε ακινησία το υπουργείο Δικαιοσύνης με τον κ. Ρουπακιώτη. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα και ήδη έχω παραλάβει τρία-τέσσερα βασικά νομοθετήματα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο.»

Για τις προτεραιότητές του στο υπουργείο

«Το αντιρατσιστικό πιστεύω ότι, με τις δύο προτάσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης, θα προχωρήσει και θα αμβλυνθούν οι διαφορές, δεν είναι ουσίας. Δεν είναι αγεφύρωτες. Βέβαια, δεν έχω ασχοληθεί με το ζήτημα, διότι δεν είναι πρωτεύον. Αυτό που τρέχω είναι κάποιες υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Μνημόνιο.

Έχουμε ένα ζήτημα που δεν είναι μυστικό, με πολλούς εργαζόμενους που παίρνουν προσωρινές διαταγές και αναστέλλεται η απόλυσή τους. Δεν λέω ότι πρέπει να απολυθούν, αλλά δεν μπορούν να παίρνουν προσωρινές διαταγές. Πρέπει να υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία της εκδίκασης αυτών των υποθέσεων.

Είμαι αποφασισμένος να δώσω τέλος. Δεν μπορεί να πηγαίνουν επί μακρόν οι προσωρινές διαταγές. Πρέπει να είμαστε μια ευνομούμενη Πολιτεία, ένα σοβαρό κράτος δικαίου και βεβαίως η προσωρινή διαταγή είναι ένας θεσμός που πρέπει να υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Πρέπει να βγει απόφαση. Απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων και επί της τακτικής αγωγής, και για να μην υπάρχει εκκρεμότητα για τους εργαζομένους, αν είναι να δικαιώνονται, και για να γνωρίζει το κράτος τον προγραμματισμό του. Δεν μπορεί, δηλαδή, να είναι σε ομηρία και ο εργοδότης – ενδεχομένως το Δημόσιο – και ο εργαζόμενος. Πρέπει να διεκπεραιώνονται γρήγορα οι υποθέσεις αυτές.

Πρέπει, επίσης, να προχωρήσει η αναθεώρηση της Πολιτικής Δικονομίας, για να έχουμε ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Είναι σε εκκρεμότητα ο νέος Κώδικας Δικηγόρων κι έχουμε το θέμα των φυλακών που μας πιέζει, να κάνουμε πιο ανθρώπινες τις συνθήκες κράτησης και να δούμε με ποια μέτρα μπορούμε να προχωρήσουμε σε αποσυμφόρησή τους.»

Για την υπόθεση Σακκά

«Είναι λάθος η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπουργοί δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο δικαιοδοτικό έργο των δικαστών. Νομίζω ότι το συμβούλιο που εξέτασε την υπόθεση έπραξε εντός των νομοθετικών κανόνων και δεν είναι εκτός δικονομικού πλαισίου.»