Η βία στο συριακό εμφύλιο δεν έχει καταστρέψει μόνο τις πόλεις που έγιναν το σκηνικό των αδιέξοδων μαχών μεταξύ στρατού και αντικαθεστωτικών, ρημάζοντας την ελπίδα της χώρας να σταθεί ξανά στα πόδια της: Ο αριθμός των νεκρών από το ξεκίνημα της αντίδρασης εναντίον του Άσαντ έχει ξεπεράσει τις 100.000. Σε ανάλογα μεγέθη κινείται ο αριθμός όσων έχουν αναγκαστεί να διαφύγουν από τη χώρα, ενώ είναι άγνωστο πόσοι έχουν εκτοπιστεί εντός συνόρων από τις εστίες τους.
Σύμφωνα με την ακτιβιστική οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», με έδρα το Λονδίνο, τουλάχιστον 100.191 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία εξαιτίας των συγκρούσεων.
Στα θύματα περιλαμβάνονται 36.661 άμαχοι, 18.072 αντάρτες και 25.407 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων. Τα στοιχεία αφορούν τα θύματα που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της εξέγερσης ως τις 24 Ιουνίου.
Μεταξύ των αμάχων που σκοτώθηκαν περιλαμβάνονται 3.330 γυναίκες και 5.144 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Στους αντάρτες που σκοτώθηκαν συγκαταλέγονται 13.539 πολίτες που πήραν τα όπλα και 2.518 ξένοι μαχητές στην πλειοψηφία τους τζιχαντιστές και 2.015 λιποτάκτες.
Οι δυνάμεις του καθεστώτος υποστηρίζονται από πιστές πολιτοφυλακές, οι οποίες έχασαν 17.311 άνδρες και από μαχητές της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, 169 από τους οποίους σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.
Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόσθεσε ότι 2.571 νεκροί δεν έχουν αναγνωριστεί και ότι άγνωστη παραμένει η τύχη άνω των 10.000 κρατουμένων και πολλών εκατοντάδων στρατιωτών που έχουν συλληφθεί από τους αντάρτες.
Νωρίτερα, η Σούζαν Ράις, στα τελευταία της σχόλια ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία «αμαυρώνει το κύρος του».
«Η απραξία του Συμβουλίου για τη Συρία αποτελεί σκάνδαλο από ηθικής και στρατηγικής άποψης και η ιστορία θα την κρίνει αυστηρά» είπε η Ράις.
Η πρεσβευτής έκανε ενώπιον των δημοσιογράφων τον απολογισμό των τεσσεράμισι χρόνων της στον ΟΗΕ πριν αναλάβει τη νέα της θέση ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Η Ράις επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Ρωσία και την Κίνα, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες άσκησαν δύο φορές βέτο σε «πολύ μετριοπαθείς αποφάσεις» για τη Συρία που πρότειναν οι χώρες της Δύσης.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ άφησαν την Τρίτη να εννοηθεί πως η συνδιάσκεψη «Γενεύη 2» για τη Συρία δεν θα διεξαχθεί τον Ιούλιο, αναβάλλοντας ακόμη περισσότερο τις ελπίδες για μία διπλωματική λύση του προβλήματος.
Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λακντάρ Μπραχίμι εξέφρασε και αυτός τις «αμφιβολίες» του για τη διεξαγωγή της συνδιάσκεψης τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προσκείμενες στις προετοιμασίες για τη συνδιάσκεψη, βασικό πρόβλημα αποτελούν οι διαφωνίες Ρώσων και Αμερικανών σχετικά με τη σύσταση της μεταβατικής κυβέρνησης.
Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν πως θα πρέπει να εξαιρεθεί πλήρως ο Άσαντ, ενώ οι Ρώσοι τάσσονται υπέρ της από κοινού συμμετοχής μελών της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης του σύρου προέδρου, περιλαμβανομένου και του ιδίου.
Παρά τις πολλές ώρες που αφιερώθηκαν στη διευθέτηση αυτού του ζητήματος, δεν έχει επιτευχθεί καμία συνεννόηση.
Στις 1 και 2 Ιουλίου, οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Τζον Κέρι πρόκειται να συζητήσουν για τη συριακή κρίση στο Μπρουνέι, στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου.
«Δεν είμαστε σύμφωνοι στα πάντα, όμως οι ΗΠΑ κι η Ρωσία συμφωνούν ως προς το γεγονός ότι η μόνη διέξοδος για τη σύρραξη αυτή περνά από μία πολιτική λύση», πρόσθεσε ο Βεντρέλ.
Παράλληλα, οι συγκρούσεις συνεχίζουν να μαίνονται με σφοδρότητα: την Τετάρτη η πολεμική αεροπορία των κυβερνητικών δυνάμεων πραγματοποίησε πολλαπλές επιδρομές κατά της Ραστάν, ενός από τα τελευταία ορμητήρια των ανταρτών στην επαρχία Χομς.