Πορτογαλία: «Πράσινο» από την τρόικα, «κόκκινο» από τον κόσμο

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε πως τα μέτρα αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας «βρίσκονται σε καλό δρόμο», δίνοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε πως τα μέτρα αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας «βρίσκονται σε καλό δρόμο», δίνοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Τα εύσημα στην συντηρητική κυβέρνηση του Πέντρου Πάσους Κουέλιου δίνονται ενώ τα εργατικά συνδικάτα έχουν προκηρύξει γενική απεργία για την Πέμπτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που, κατ’ αυτά, έχουν βυθίσει τη χώρα στην ανεργία, την ύφεση και στην εξάπλωση της φτώχειας.

Πρόκειται για την τέταρτη γενική απεργία μέσα σε δύο χρόνια και έρχεται σε μια περίοδο όπου οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων αυξάνονται σημαντικά, μετά και την απόφαση της Fed να περιορίσει και τελικά να διακόψει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Η Πορτογαλία, πέρα από την συνεχιζόμενη ύφεση, υποφέρει και από τα άλλα προβλήματα της ευρωπεριφέρειας, όπως η ανεργία των νέων: στη χώρα έχει φτάσει το 42%, κατά την πιο πρόσφατη μέτρηση.

Η απεργία οργανώνεται από τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, και εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αναστάτωση στις μεταφορές και τις σε κάποιες υπηρεσίες, λιγότερο όμως στον ιδιωτικό τομέα.

Η αξιολόγηση της τρόικας στη Λισαβόνα αφορούσε το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου. Το κλιμάκιο επέστρεψε την εβδομάδα αυτή στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας για νέα αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος.

Η εφαρμογή του προγράμματος μέτρων σε αντάλλαγμα για την παροχή του συνολικού δανειακού πακέτου 78 δισεκ. ευρώ «βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο απέναντι σε ένα υπόβαθρο κακών οικονομικών συγκυριών», τονίζεται στην ανακοίνωση της τρόικας που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πορτογαλική οικονομίας κατά το τελευταίο τέταρτο του 2012 συρρικνώθηκε κατά 1,8% σε τρίμηνη βάση, περισσότερο από το αναμενόμενο, τονίζουν οι δανειστές, προβλέποντας για φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατά 2,3%.

Μολαταύτα, στην ανακοίνωσή τους αναφέρονται επαινετικά στη μείωση της δημόσιας διοίκησης, που κατά τους ίδιους προχωρά πιο γρήγορα από τα προβλεπόμενα.

Προσθέτουν πως η χρηματοοικονομική ευρωστία του τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί και πως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας, όπως και η μείωση των δημοσίων δαπανών, συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Η θετική αξιολόγηση της τρόικας επιτρέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2 δισεκ. ευρώ. Συνολικά 66 δισεκ. ευρώ έχουν διατεθεί έως σήμερα από το συνολικό πακέτο των 78 δισεκ. Η ΕΕ αναμένεται να εξετάσει την επόμενη διάθεση της δόσης κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στα μέσα του Ιουλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk