Ενας 30άρης στο τιμόνι της πλουσιότερης χώρας

Ενας 33χρονος, με δύο συζύγους και έξι παιδιά, απόφοιτος των καλύτερων σχολείων της Αγγλίας αλλά με σπουδές μικρότερες του ενός έτους στη βρετανική στρατιωτική ακαδημία, είναι επισήμως από σήμερα Τρίτη ο νέος εμίρης του Κατάρ. Σε μια σπάνια κίνηση για τα δεδομένα του Κόλπου – όπου κυβερνούν υπερήλικοι, συνήθως ως τον θάνατό τους -, ο Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ανέλαβε τα ηνία της πλουσιότερης χώρας στον κόσμο ύστερα από την παραίτηση του 61χρονου πατέρα του, σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι.
Ο Ταμίμ είναι ένα από τα 24 παιδιά που απέκτησε ο Χαμάντ αλ Θάνι με τις τρεις συζύγους του και δεν είναι καν ο πρωτότοκος. Είναι ο τέταρτος κατά σειρά γιος και το δεύτερο παιδί που ο σεΐχης απέκτησε με τη δεύτερη σύζυγό του, τη σεΐχα Μόζα μπιντ Νάσερ. Είναι όμως γιος της συζύγου με τη μεγαλύτερη επιρροή και το γεγονός ότι η διαδοχή πήγε στον Ταμίμ θεωρήθηκε ευρέως νίκη της Μόζα επί των υπολοίπων συζύγων του σεΐχη Χαμάντ.
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε την Τρίτη από την τηλεόραση του Κατάρ, το Αλ Τζαζίρα, ο σεΐχης ανακοίνωσε ότι παραδίδει την εξουσία στον Ταμίμ διότι έφθασε ο καιρός να αναλάβει τα ηνία μια νέα γενιά. Λόγω αυτής της εξέλιξης, η σημερινή ημέρα ανακηρύχθηκε εθνική εορτή στο Κατάρ. Η διαφορά από τον τρόπο με τον οποίο ανέβηκε ο ίδιος ο Χαμάντ στην εξουσία δεν θα μπορούσε να είναι εντονότερη: το 1995 ανέτρεψε τον πατέρα του με αναίμακτο πραξικόπημα. Λέγεται μάλιστα πως τον ενημέρωσε για την αλλαγή σκυτάλης τηλεφωνικά, όσο αυτός έκανε διακοπές στην Ελβετία, και αντί άλλης απάντησης ο πατέρας του τού έκλεισε το τηλέφωνο.
Ο νέος εμίρης του Κατάρ είναι γόνος της οικογένειας που κυβερνά τη μικροσκοπική αυτή χώρα τα τελευταία 130 χρόνια, κατέχοντας όλα σχεδόν τα κυβερνητικά πόστα – όχι μόνο ο εμίρης αλλά και ο πρωθυπουργός, καθώς και όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί φέρουν το επίθετο Αλ Θάνι. Παντρεύονται και μεταξύ τους: για παράδειγμα, η πρώτη σύζυγος του νέου εμίρη είναι δεύτερη εξαδέλφη του. Παντρεύτηκαν το 2005, απέκτησαν την πρώτη τους κόρη έναν χρόνο αργότερα, καθώς και άλλα τρία παιδιά – έναν γιο το 2008, μία κόρη το 2010 και έναν γιο το 2012. Εν τω μεταξύ το 2009 ο Ταμίμ παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του με την οποία έχει δύο παιδιά – μία κόρη που γεννήθηκε το 2010 και έναν γιο το 2012.
Ο εμίρης Ταμίμ δεν αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στη διακυβέρνηση του Κατάρ. Αλλωστε ο πατέρας του, που υποφέρει από διαβήτη, πιστεύεται ότι θα συνεχίσει να ασκεί εξουσία από το παρασκήνιο. Οι μεγαλύτερες αλλαγές θα συντελεστούν στο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αναλάβει περισσότερα πόστα η νεότερη γενιά.
Το «πιο φιλόδοξο κράτος του κόσμου», όπως ονομάζεται το Κατάρ, δεν ήταν πάντα το πλουσιότερο (από απόψεως κατά κεφαλήν ΑΕΠ). Η οικονομία του αναπτύχθηκε πολύ αργότερα από των υπολοίπων κρατών του Κόλπου, τα οποία υποτιμούσαν το Κατάρ, αντιμετωπίζοντάς το ως φτωχό συγγενή. Ο πλούτος ήλθε τη δεκαετία του ’90, όταν το Κατάρ άρχισε να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου αερίου στον κόσμο.
Από τότε ως σήμερα το Κατάρ έγινε αγνώριστο. Χτίστηκαν ουρανοξύστες, συνέρρευσαν ξένοι εργάτες (οι ντόπιοι σήμερα αποτελούν μόλις το 15% του πληθυσμού του Κατάρ), άνοιξε το Αλ Τζαζίρα και η χώρα αναδείχθηκε σε μεγάλο παίκτη στην περιοχή αλλά και παγκοσμίως. Ενδεικτικό του πόσο κοσμογονικές είναι οι αλλαγές που συντελέστηκαν: ο πληθυσμός τριπλασιάστηκε μόνο σε μία δεκαετία – από τις 600.000 το 2001 έφθασε το 1,9 εκατομμύριο το 2011.
Οι κάτοικοι του Κατάρ είναι οι πλουσιότεροι παγκοσμίως: το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έφθασε τα 98.900 δολάρια το 2011 (υπερδιπλάσιο από εκείνο των ΗΠΑ). Ωστόσο αυτό το ποσό αφορά όλους τους κατοίκους του Κατάρ, δηλαδή ακόμη και τους μετανάστες που εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί (οι διεθνείς οργανώσεις δικαιωμάτων μιλούν για «συνθήκες δουλείας»). Αν το ΑΕΠ διαιρεθεί ανάμεσα στους αυτόχθονες κατοίκους του Κατάρ – άλλωστε στις δικές τους τσέπες καταλήγει -, τότε το ποσό αυτό φθάνει τα 690.000 δολάρια τον χρόνο!
Ο νέος εμίρης αναλαμβάνει το Κατάρ σε μια ευαίσθητη πολιτικά περίοδο. Η χώρα βιώνει σοβαρές αντιφάσεις: από τη μία έχει ανάγκη τη Δύση για την άμυνά της αλλά από την άλλη είναι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των απανταχού ακραίων ισλαμιστών, από τη μία ακολουθεί δυτικό τρόπο ζωής αλλά από την άλλη η υπογράφουσα «θαύμασε» τις επιγραφές «Απαγορεύεται η είσοδος σε γυναίκες από το Κατάρ» έξω από μεγάλα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας Ντόχα. Το κυριότερο «αγκάθι» που θα κληθεί να χειριστεί ο νέος εμίρης είναι η Συρία, όπου το Κατάρ αποτελεί τον βασικότερο χρηματοδότη της αντιπολίτευσης.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 25 Ιουνίου 2013

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk