Βραζιλία: Γενική απεργία στις 11 Ιουλίου αποφάσισαν τα συνδικάτα για συμπαράσταση στους διαδηλωτές

Τα κυριότερα εργατικά συνδικάτα της Βραζιλίας, ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους σε απεργία την 11η Ιουλίου, μια απόφαση που τα ενώνει για πρώτη φορά, με το κίνημα των ιστορικών διαδηλώσεων, που συγκλόνισαν για σειρά ημερών τον αναδυόμενο οικονομικό γίγαντα της Λατινικής Αμερικής.

«Οι πέντε μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συμμετάσχουν στην απεργία, όπως και άλλα μικρότερα συνδικάτα. Η απεργία δεν είναι γενική», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πάουλο Περέιρα ντα Σίλβα ο πρόεδρος του συνδικάτου «Força Sindical», την παραμονή της συνάντησης της συνδικαλιστικής ηγεσίας της Βραζιλίας με την πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ στην Μπραζίλια. Η απεργία της 11ης Ιουλίου πάντως δεν σχετίζεται με το «σάλπισμα» μέσω των κοινωνικών δικτύων που καλεί το λαό να παραλύσει τη χώρα την 1η Ιουλίου.

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι η κα Ρούσεφ θα υποβάλει στο κοινοβούλιο, πρόταση για δημοψήφισμα υπέρ της πολιτικής μεταρρύθμισης, χωρίς να επιμένει στη δημιουργία συντακτικής συνέλευσης όπως αρχικά είχε προτείνει, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

«Η πρόεδρος θα διαβιβάσει στους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Αλόις Μερκαντάντε σε δημόσια παρέμβασή του. «Δεν έχουμε χρόνο για να κάνουμε μια συντακτική συνέλευση», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αρχική πρόταση της Ρούσεφ η οποία δεν έτυχε θετικών σχολίων, ούτε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά ούτε από τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς.

Η συγκεκριμένη προεδρική πρόταση προκάλεσε έντονη διαμάχη στους κοινοβουλευτικούς κύκλους στην Μπραζίλια, αποκαλύπτοντας ρωγμές εντός του κυβερνώντος συνασπισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος