Πιο κοντά στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη συμφωνία των αρμόδιων υπουργών, αργά το βράδυ της Τρίτης στο Λουξεμβούργο και μετά από συνομιλίες δύο ημερών, σε κοινή αναθεωρημένη θέση διαπραγμάτευσης, κι ενώ οι συζητήσεις μεταφέρονται σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ αποφασίζεται από κοινού από τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης (Γεωργίας), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από τα κεντρικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σε κοινοτικό επίπεδο, είναι η μετατόπιση από ένα σύστημα επιδοτήσεων το οποίο συνδέεται με το επίπεδο αγροτικής παραγωγής, σε ένα νέο που θα συνδέεται άμεσα με το μέγεθος και την έκταση των αγροτεμαχίων.

Κεντρική θέση στα ζητήμα που αποτελούν «αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας κατέχει το θέμα της κατάργησης των ποσοστώσεων της ζάχαρης, στο οποίο «χρεώνονται» τόσο οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, όσο και ο περιορισμός των εξαγωγών εκτός Ενωσης.

«Κλειδί» για την επίτευξη τελικής συμφωνίας, αποτελεί επίσης το ζήτημα του ποιος έχει τον τελικό λόγο για σημαντικές αποφάσεις που αφορούν παρεμβάσεις στην εσωτερική αγορά, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απαιτεί αυξημένο ρόλο στη διαδικασία, προκαλώντας τα «αντανακλαστικά» συγκεκριμένων χωρών, οι οποίες διαφωνούν με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οπως δήλωσε ωστόσο στο πρακτορείο Ρόιτερς ο υπουργος Γεωργίας της Ιρλανδίας, ο οποίος είχε και την προεδρία στο χθεσινό συμβούλιο των αρμοδίων υπουργών στο Λουξεμβούργο, κ. Σάιμον Κόνεβεϊ, κατά την ψήφιση της κοινής διαπραγματευτικής θέσης που θα αποτελέσει τη βάση των σημερινών συζητήσεων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για το χρονικό διάστημα 2014-2020, δεν υπήρξε καμία μειοψηφία από τους συμμετέχοντες. Υπήρξαν ωστόσο όπως επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο δύο αποχές, της Γερμανίας και της Βρετανίας, με τις δύο χώρες να μην επιθυμούν τον αυξημένο ρόλο που επιδιώκει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον κ. Κόνεβεϊ πάντως «τα περισσότερα ζητήματα (που αποτελούσαν και σημεία διαφωνίας) έχουν πλέον συμφωνηθεί», γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για την ύπαρξη τελικής συμφωνίας κατά τις σημερινές συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

Στο 40% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού η νέα ΚΑΠ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ΚΑΠ αναμένεται να απορροφίσει το 40% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το χρονικό διάστημα 2014-2020 ύψους 960 δισ. ευρώ, παραμένοντας η κοινοτική πολιτική που απορροφά και τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς πόρους.

Σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία, όπως και αναμένεται, οι τελικές θέσεις μένει να εγκριθούν, προτού τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2014, από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις κυβερνήσεις της ΕΕ.