Συμφωνία για την κατασκευή σταθμού αερίου στην Κύπρο

Υπεγράφη το πρωϊ της Τετάρτης στη Λευκωσία το Μνημόνιο Συναντίληψης για την κατασκευή του πρώτου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή του Βασιλικού. Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης ο υπουργός Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπης και εκπρόσωποι των τριών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και έχουν ανακαλύψει τα πρώτα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Οικόπεδο 12, ήτοι η αμερικανική Noble Energy και οι ισραηλινές Delek και Avner.

Υπό το βλέμμα του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο – κίνηση συμβολικής και βαθιά πολιτικής σημασίας – υπεγράφη το πρωϊ της Τετάρτης στη Λευκωσία το Μνημόνιο Συναντίληψης για την κατασκευή του πρώτου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή του Βασιλικού. Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης ο υπουργός Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπης και εκπρόσωποι των τριών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και έχουν ανακαλύψει τα πρώτα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Οικόπεδο 12, ήτοι η αμερικανική Noble Energy και οι ισραηλινές Delek και Avner.

Η κίνηση αυτή δεν έχει μονοδιάστατη σημασία. Είναι γνωστό ότι ιδιαίτερα η Noble Energy πίεζε το τελευταίο διάστημα για την υπογραφή του μνημονίου καθώς έχοντας ήδη επενδύσει σημαντικότατα κονδύλια στις έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ ήθελε να περάσει στο επόμενο βήμα. Παράλληλα όμως και άλλες εταιρείες όπως η γαλλική Total, η οποία έχει κερδίσει οικόπεδα προς έρευνα δυτικά του νησιού, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην κατασκευή του τερματικού σταθμού. Μάλιστα, ο γαλλικός κολοσσός φέρεται να εξέφρασε σχετικό ενδιαφέρον κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κυπρίου προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη στο Παρίσι.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης δεν πρέπει επίσης να ειδωθεί ανεξάρτητα από την έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης που έχει ξεκινήσει η αμερικανική εταιρεία στο Οικόπεδο 12 (Αφροδίτη), αλλά και από την ανακοίνωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου ότι θα υπάρξουν εξαγωγές ως και 40% από το γιγαντιαίο κοίτασμα Λεβιάθαν. Εφόσον αυτό πραγματοποιηθεί, τότε και το κόστος κατασκευής του τερματικού σταθμού θα μειωθεί και θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική