Οι Γερμανοί «διώχνουν» το ΔΝΤ από την Ελλάδα;

Καθοριστικό για τη συνέχιση ή μη της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το επόμενο τρίμηνο. Τα «μαχαίρια» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο αναμένεται ότι θα βγουν από τη θήκη στην αξιολόγηση του προσεχούς φθινοπώρου, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, η οποία θα κρίνει πολλά για το ελληνικό χρέος. Την ίδια στιγμή ευρωπαίοι αναλυτές διακρίνουν την πρόθεση της Γερμανίας να οδηγήσει το ΔΝΤ στην έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να αποκρούσει τις πιέσεις που ασκεί για «κούρεμα» των δανείων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.
Σε Βερολίνο και Φραγκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ) πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται δημοσίως υπέρ της αποχώρησης του ΔΝΤ. Το «εναρκτήριο λάκτισμα» ήλθε στις αρχές Μαΐου με δήλωση του γερμανού οικονομολόγου, στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ Ασμουσεν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διάλυσης της τρόικας μέσω της αποχώρησης του ΔΝΤ.
Ακολούθησε στα μέσα Ιουνίου η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομιών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung»), ο οποίος ανέφερε ότι το ΔΝΤ «θα πρέπει μακροπρόθεσμα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη». Ο κ. Σόιμπλε αναμένεται στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ο ρόλος του Ρέγκλινγκ
Παράλληλα την έντονη δυσφορία τους για την «εμμονή», όπως λένε, της Κριστίν Λαγκάρντ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εκφράζουν σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), επικεφαλής του οποίου είναι ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ. Κάποιοι λένε ότι ο κ. Ρέγκλινγκ «βγάζει καπνούς» και μόνο στο άκουσμα της λέξης «κούρεμα» και προκρίνει τη λύση της παράτασης των μνημονίων για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αν χρειαστεί, ακόμη και ως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε…
Θα είναι τελικά η Ελλάδα η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βρίσκεται σε μνημόνιο από την οποία θα αποχωρήσει το ΔΝΤ;
Πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις της τρόικας στην Αθήνα και ακόμη περισσότερα από το πώς θα εξελιχθούν οι δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Η αξιολόγηση της τρόικας στην Αθήνα θα αρχίσει ξανά σε λίγες ημέρες. Το ΔΝΤ έχει διασαφηνίσει διά του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουλίου, ειδάλλως η δόση του ΔΝΤ δεν θα δοθεί. Ο λόγος; Η γνωστή ρήτρα στο καταστατικό του Ταμείου που αναφέρει ότι η εκταμίευση μιας δόσης είναι εφικτή μόνο όταν εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες. Πιο απλά, έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, και αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των περίπου 4 δισ. μετά τον Ιούλιο του 2014, το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να εκταμιεύει δόσεις στην Ελλάδα πέραν του Ιουλίου.

Στη δόση-πακέτο των 8,1 δισ. ευρώ που διεκδικεί τον Ιούλιο η Ελλάδα από την τρόικα περιλαμβάνεται και η δόση 1,8 δισ. ευρώ από την πλευρά του ΔΝΤ (για το β’ τρίμηνο του 2013), το οποίο με βάση τον επίσημο πίνακα εκταμιεύσεων θα αποδεσμεύσει την τελευταία δόση προς την Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Συνολικά η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 21,6 δισ. ευρώ σε 12 δόσεις από το ΔΝΤ.
Πώς θα κλείσει η τρύπα
Δημοσίευμα των «Financial Times» σημειώνει ότι συζητούνται κατ’ αρχάς δύο εναλλακτικοί τρόποι για να καλυφθεί το κενό. Ο πρώτος είναι η έκδοση εντόκων γραμματίων, ωστόσο κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες. Ο δεύτερος είναι η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, κάτι που αν συμβεί θα επηρεάσει περαιτέρω τη ζήτηση και θα ενισχύσει την ύφεση.
Εκθεση της Royal Bank of Scotland εντοπίζει την Τετάρτη τέσσερις επιλογές για την κάλυψη του κενού: «κούρεμα» των ομολόγων του επίσημου τομέα (OSI), νέα μέτρα λιτότητας, έντοκα γραμμάτια ή ένα νέο πακέτο βοήθειας.
Η άμεση προτεραιότητα είναι πάντως η κάλυψη του ξεχωριστού κενού ύψους 3,7 δισ. ευρώ που ανοίγει ως το τέλος του 2014 η διαφαινόμενή απροθυμία των 17 κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης να επιστρέψουν τα κέρδη από τις αγορές ελληνικών ομολόγων, παρ’ ότι έχουν δεσμευθεί να το κάνουν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2013. Ο κ. Στουρνάρας αισιοδοξεί ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί. Την Τετάρτη αναφέρθηκε στη Βουλή σε «ισοδύναμη λύση».
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, η ρήτρα στο καταστατικό του ΔΝΤ η οποία προβλέπει τη διασφάλιση της χρηματοδοτικής ροής για τους επόμενους 12 μήνες προς την Ελλάδα είναι ο μοχλός πίεσης της Κριστίν Λαγκάρντ για να πετύχει τη νέα μείωση του ελληνικού χρέους το φθινόπωρο.
Από την άλλη πλευρά, αν κρίνει κανείς από τη στάση που τηρούν η Γερμανία και ο ESM, η Ευρώπη δεν θέλει να συζητήσει το θέμα πριν από τον Απρίλιο του 2014, όπως ανέφερε προ εβδομάδων στην Αθήνα και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, τον οποίο ορισμένοι αναλυτές εντάσσουν στη σφαίρα αμέσου επιρροής του Βερολίνου.
Σε κάθε περίπτωση η γερμανική πλευρά σύμφωνα με κοινοτικές πηγές φέρεται αποφασισμένη να αντισταθεί μέχρι τέλους στην οποιαδήποτε διαγραφή δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα. Αυτή η επιδίωξη συνδέεται, λένε οι ίδιες πηγές, με τις δηλώσεις που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk