Ξεπέρασαν τα 1,4 δισ. ευρώ τα ιδιωτικά κεφάλαια στην αύξηση της Πειραιώς

Με απόλυτη επιτυχία κλείνει ο κύκλος ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, καθώς μετά την Εθνική και την Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, αντλώντας από την αγορά κεφάλαια που αντιστοιχούν σε ποσοστό υπερδιπλάσιο του 10% επί της ελάχιστης έκδοσης νέων μετοχών που έπρεπε να υλοποιήσει.

Εγγραφές ιδιωτών ύψους 1,455 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 19,83% των κεφαλαιακών της αναγκών, συγκέντρωσε η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της εκδοσης νέων μετοχών 7,33 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε, όπως ανακοινώθηκε επίσημα την Τετάρτη.

Αναλυτική ανακοίνωση για την οριστική κάλυψη της Συνολικής Αύξησης (€8,429 δισ. συμπεριλαμβανομένων και των υπέρ το άρτιο ποσών) θα δημοσιευθεί την Παρασκευή 28.06.2013 μετά την πιστοποίηση της Συνολικής Αύξησης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και τον έλεγχο του μητρώου εγγραφών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Με δεδομένο ότι Societe Generale και BCP είχαν συμφωνήσει να τοποθετήσουν 570 εκατ. ευρώ στην έκδοση νέων μετοχών, τα υπόλοιπα 830 εκατ. ευρώ προσφέρθηκαν από παλαιούς μετόχους και νέους επενδυτές.

Το retail

Σύμφωνα με χρηματιστηριακά γραφεία, μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των μικρομετόχων, καθώς τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν μέσω εγγραφών στο δίκτυο της τράπεζας έφθασαν τα 350 εκατ. ευρώ.

Η παραπάνω επιτυχία επιτρέπει στην τράπεζα να επαναφέρει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, χωρίς να καταστεί απαραίτητη η χρήση των ακριβών, λόγω του υψηλού επιτοκίου τους, μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos).

Με δεδομένο το ποσοστό κάλυψης της έκδοσης στο 19,83%, κάθε τίτλος παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης (warrants) των μετοχών που θα κατέχει το ΤΧΣ, θα αντιστοιχεί σε περίπου 4,8 μετοχές, που θα μπορούν να αποκτηθούν τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια στην τιμή του 1,70 ευρώ ανά τίτλο.

Ο νέος όμιλος

Μετά την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα εστιάσει την προσοχή της στην αναδιάρθρωση του ομίλου, που περιλαμβάνει τη λειτουργική ενοποίηση των τραπεζών που εξαγοράστηκαν τους τελευταίους μήνες.

Ηδη από την Τρίτη Τράπεζας Πειραιώς και ATEBank λειτουργούν σαν μία τράπεζα, μετά τη λειτουργική ενοποίηση των συστημάτων τους, που ολοκληρώθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Θα ακολουθήσει η απορρόφηση των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών, ενώ αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις για τις τύχες των Millennium Bank και Geniki Bank, που διατηρούν τραπεζική άδεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk