Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, όρισε ως πρωθυπουργό τον οικονομολόγο Τζίρι Ρούσνοκ, σε μία κίνηση που αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση με τα κόμματα του κεντροδεξιού συνασπισμού που αποχώρησε από την εξουσία, τα οποία προωθούσαν τον δικό τους υποψήφιο.
Στις 17 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Μίλος Ζέμαν μετά την παραδοχή των ευθυνών του σχετικά με σκάνδαλο διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας που αποδίδεται στην πιο στενή του συνεργάτιδα.
Η παραίτηση του πρωθυπουργού οδήγησε και σε πτώση της κυβέρνησης.
Ο Ρούσνοκ, πολιτικός αριστερών καταβολών, συμμετείχε ως υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας στην κυβέρνηση από το 2001 έως το 2003, ενώ συνεργάστηκε με τον Ζέμαν όταν αυτός ήταν πρωθυπουργός.
Ωστόσο, ο διορισμός του 52χρονου οικονομολόγου εκτιμάται ότι θα βαθύνει την πολιτική κρίση στην Τσεχία, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν τον στηρίζει και ενδέχεται να μη λάβει καν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Μάλιστα, ο Μίροσλαβ Κάλουεκ, αντιπρόεδρος του κόμματος TOP09 που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ρούσνοκ δεν έχει καμία πιθανότητα να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας, βασικό έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι να ετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2014.
Ο Ζέμαν απέρριψε την πρόταση του κεντροδεξιού συνασπισμού να διορίσει πρωθυπουργό την πρόεδρο της Βουλής, Μιροσλάβα Νέμκοβα.
Τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες και το Κομμουνιστικό Κόμμα ζητούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει το σχέδιο να έχει τη στήριξη των κομμάτων της κεντροδεξιάς.
Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης ξέσπασε μετά την προσαγωγή της διευθύντριας του γραφείου του Νέτσας, Γιάνα Ναγκιόβα, η οποία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε για προσωπικό όφελος τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας στην παράνομη παρακολούθηση της συζύγου του πρωθυπουργού, με την οποία μόλις είχε χωρίσει.