Ομπάμα: Ζητά άμεση λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή

Σειρά μέτρων για την αναστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα επικεντρώνοντας την προσοχή στον περιορισμό των εκπομπών αερίων από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σειρά μέτρων για την αναστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα επικεντρώνοντας την προσοχή στον περιορισμό των εκπομπών αερίων από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Σαν πρόεδρος, σαν πατέρας και σαν αμερικανός, είμαι εδώ για να πω ότι πρέπει να δράσουμε», τόνισε στο ακροατήριό του στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, δίνοντας μία αίσθηση επείγοντος στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για το περιβάλλον, έναν τομέα που περιλαμβάνονταν άλλωστε στις προγραμματικές διακηρύξεις για την δεύτερη θητεία του.

Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε τις επόμενες γενιές να ζουν σε ένα πλανήτη «που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί», υπογράμμισε και υποσχέθηκε να ηγηθεί του πλανήτη «σε μια συντονισμένη επίθεση κατά της κλιματικής αλλαγής».

Σχετικά με τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Ομπάμα προβλέπει –αλλά δεν είναι σαφές πόσο αυστηρά θα είναι τα εν λόγω όρια– την έγκριση ενός μνημονίου για τον περιορισμό των εκπομπών. Οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί εκπέμπουν το ένα τρίτο των αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε την δέσμευσή του να μειώσουν οι ΗΠΑ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 17% από τα επίπεδα του 2005 ως το τέλος της δεκαετίας. Πρόκειται, κατά τους επικριτές της πολιτικής των ΗΠΑ, μία μάλλον ανεπαρκής μείωση, σε σχέση με αυτό που χρειάζεται και σε σχέση με τις μειώσεις στην ΕΕ.

Και ακόμη, κατά τον Ομπάμα, οι ΗΠΑ δεν θα στηρίζουν την κατασκευή νέων εργοστασίων που θα καίνε λιθάνθρακα, με εξαίρεση τις πιο φτωχές χώρες, αν σε αυτές χρησιμοποιείται η πιο καθαρή περιβαλλοντικά λύση.

Στην ομιλία του, σημειώνει το BBC, έκανε ακόμη λόγο για επέκταση των σχεδίων σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως επέκταση εγκαταστάσεων για ηλιακή και αιολική ενέργεια σε δημόσιες γαίες. Στόχος είναι ως το 2020 η παραγωγή αρκετής ενέργειας για έξι εκατομμύρια κατοικίες.

Οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν με την αιγίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών, είπε ακόμη ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ο Ομπάμα απέφυγε να πάρει θέση στο επίμαχο θέμα του αγωγού Keystone XL που θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από την Αλμπέρτα του Καναδά στο Τέξας, λέγοντας ότι θα προχωρήσει αν είναι προς το συμφέρον του έθνους και αν δεν επιβαρύνει τις συνολικές εκπομπές άνθρακα. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μάλλον το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk