Μαθητές μαθαίνουν το Internet και «αποκωδικοποιούν» τη ζωή

Πώς λειτουργεί το Διαδίκτυο μέσω του οποίου διαχειριζόμαστε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας; Στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει την απάντηση το τριήμερο διαδραστικό εργαστήρι web making για μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου.

Το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε πολύτιμο εργαλείο για χιλιάδες χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που μοιράζουν την καθημερινότητά τους ανάμεσα στον πραγματικό κόσμο και στον κόσμο του Internet. Έναν κόσμο που όλο και περισσότερο μας γίνεται απαραίτητος, εάν όχι και εθιστικός. Επικοινωνίες, επαγγελματικές επαφές, αναζήτηση εργασίας, οικονομικές συναλλαγές, εκπαίδευση, ενημέρωση, κοινωνική δικτύωση, όλα πια περνούν μέσα από τον παγκόσμιο ιστό.
Πώς λειτουργεί όμως το Διαδίκτυο μέσω του οποίου διαχειριζόμαστε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας; Στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει την απάντηση το τριήμερο διαδραστικό εργαστήρι web making για μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου που διοργανώνει η hellas online με την τεχνολογική υποστήριξη του Mozilla Foundation και του Athens Information Technology (AIT). Από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2013 μέχρι την Τετάρτη 3 του μηνός, το </DECODE YOUR LIFE!> by hellas online θα μυήσει τους νεαρούς συμμετέχοντες στις τεχνικές της δημιουργίας ενός ιστοχώρου και της επικοινωνίας μέσα από το Διαδίκτυο, αλλά και στην εφαρμογή αυτών στην πραγματική ζωή και προς όφελος της κοινωνίας.
Το Διαδίκτυο δίπλα στην κοινωνία

Η φιλοσοφία του Mozilla Foundation ότι «το Διαδίκτυο αποτελεί μια δύναμη του καλού» βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του εργαστηρίου που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας με την υποστήριξη της εταιρείας Hellas Online. «Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που έχει αναπτύξει το Mozilla Foundation προσπαθούμε να δείξουμε στα παιδιά τι βρίσκεται πίσω από την κουρτίνα του Διαδικτύου, ώστε να πάψουν να είναι απλοί καταναλωτές και να μπορούν να συνδιαμορφώνουν το περιεχόμενό του» αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Αλέξανδρος Καμπούρογλου, υπεύθυνος επικοινωνίας του ΑΙΤ. «Στόχος μας την ίδια στιγμή είναι να τους δείξουμε με ποιον τρόπο θα εφαρμόσουν αυτά που μαθαίνουν στη δική τους ζωή, να τα εμπνεύσουμε» εξηγεί.
Επικεντρωμένη στον στόχο αυτό είναι η δεύτερη ημέρα του προγράμματος, η οποία έρχεται ύστερα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μαθημάτων προγραμματισμού από καθηγητές του ΑΙΤ και εκπροσώπους του Mozilla. Το πρωί της Τρίτης 2 Ιουνίου εκπρόσωποι τεσσάρων κοινωφελών οργανισμών -της ΜΚΟ «Δεσμός», της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους και της ΜΚΟ «Οργάνωση Γη»- θα παρουσιάσουν στα παιδιά μέσω 10λεπτων ομιλιών το έργο, την πορεία και τους στόχους τους.
Κατόπιν οι συμμετέχοντες, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν και τους 100, θα χωριστούν σε ομάδες και έχοντας στη φαρέτρα τους όσα διδάχθηκαν την πρώτη ημέρα θα σχεδιάσουν, θα εφαρμόσουν και θα δημοσιοποιήσουν στο Διαδίκτυο μια προσέγγιση για την αντιμετώπιση ενός κοινωνικού θέματος που απασχολεί καθένας από τους παραπάνω οργανισμούς. Αρωγοί τους σε αυτή την προσπάθεια θα είναι μέντορες – εκπρόσωποι των οργανισμών, οι οποίοι θα βοηθήσουν τα παιδιά να ορίσουν το πρόβλημα, να διερευνήσουν τις πιθανές λύσεις, να σχεδιάσουν τη δράση τους και να τη δημοσιεύσουν στο ίντερνετ.
Επίσης, τα παιδιά θα εκπαιδευτούν από τους ειδικούς ώστε να φέρουν σε πέρας μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του πρότζεκτ που θα έχουν ετοιμάσει, η οποία θα γίνει στο τέλος του τριημέρου. Όπως επισημαίνει ο κ. Καμπούρογλου, για τα παιδιά που θα επιδείξουν ιδιαίτερο ταλέντο στον προγραμματισμό θα υλοποιηθεί ένα ειδικό μάθημα, όπου θα εξοικειωθούν με τεχνικές και μεθόδους χάρη στις οποίες θα μπορούν να διδάξουν όσα έμαθαν σε φίλους, συμμαθητές, ακόμα και στους γονείς τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει επίσης το μάθημα που θα αφορά τα πνευματικά δικαιώματα και το Διαδίκτυο.
Η συμμετοχή των παιδιών στο </DECODE YOUR LIFE!> by hellas online είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατόπιν ηλεκτρονικής υποβολής της σχετικής αίτησης στο www.ait.gr. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν ως την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013. Το τριήμερο διαδραστικό εργαστήρι θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΑΙΤ στην Παιανία, όπου τα παιδιά θα μεταφέρονται καθημερινά δωρεάν με λεωφορείο από το σταθμό του Μετρό Εθνική Άμυνα, ενώ θα τους παρέχεται καθημερινά δωρεάν σίτιση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk