Ένας δικαστής στο υπουργείο Δικαιοσύνης! Πολλά χρόνια μετά την υπουργοποίηση του εισαγγελέα της δίκης της χούντας Κωνσταντίνου Σταμάτη και ακριβώς είκοσι χρόνια από την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Δικαιοσύνης, από έναν ακόμη δικαστικό, τον Γιώργο Κουβελάκη, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, πρώην αρεοπαγίτης, 65χρονών σήμερα, αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχοντας την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το διάστημα, κατά το οποίο λειτουργούσε η κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Αθανασίου, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, επικοινωνούσε και συνεργαζόταν στενά και με τον αρχηγό του ΠαΣοΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Παρότι ο μέχρι χθες αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών διεμήνυε ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, η υπουργοποίησή του σ’ αυτό το χώρο εμφανιζόταν τις τελευταίες ημέρες ως μονόδρομος.
Το πρώτο θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης – σαν έτοιμος από καιρό, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν – είναι η στελέχωση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με την αντικατάσταση λόγω συνταξιοδότησης, του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, (φεύγει ο κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος), της προέδρου του Αρείου Πάγου, (φεύγει η κυρία Ρένα Ασημακοπούλου), του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (έχει ήδη αποχωρήσει ο κ. Ιωάννης Τέντες), πέντε αντιπροέδρων του ΑΠ, καθώς και αντιπροέδρων του ΣτΕ.
Ο γρίφος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός και πολύπλοκος για τον κ. Αθανασίου, αφού θα αναγκαστεί να κρίνει πρώην συναδέλφους του, να χαλάσει πιθανότατα φιλίες, αλλά και να προωθήσει ανθρώπους σύμφωνα με τη συνείδησή του. Εκείνος θα κάνει την εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, σημειώνεται, πάντως, ότι και στις προηγούμενες κρίσεις αυτός ήταν ο στενός σύμβουλος σε θέματα Δικαιοσύνης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν ιδιαίτερα στενές και το τελευταίο διάστημα με την κρίση της ΕΡΤ.
Η δεύτερη καυτή πατάτα που έχει μπροστά του ο κ. Αθανασίου είναι σίγουρα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Παρότι είναι ο βασικός εισηγητής της άποψης ότι «δεν χρειάζεται ειδική νομοθεσία» για το θέμα, έχει πλήρη επίγνωση των επιταγών των ευρωπαίων εταίρων μας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν, εδώ και τώρα, τα φαινόμενα ρατσισμού, οι φιλοναζιστικές απόψεις και οι δηλώσεις άρνησης του ολοκαυτώματος.
Κρίσιμη για το επόμενο διάστημα είναι και η επιτάχυνση της έκδοσης των φορολογικών – αστικών αποφάσεων, αφού από αυτές εξαρτώνται τα έσοδα του κράτους. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η ολοκλήρωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που αναμένεται να κρίνει όλα αυτά τα ζητήματα. Ο κ. Αθανασίου γνωρίζει καλύτερα απ΄ τον καθένα τις παθογένειες και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της Δικαιοσύνης.
Καυτό σημείο γι’ αυτόν πάντως είναι και τα μισθολογικά των δικαστών, αφού δεν ήταν πάντα σύμφωνος με τις δραματικές μειώσεις των αποδοχών τους. Το άσχημο είναι ότι τώρα το ταμείο του κράτους δεν του επιτρέπει καμία επανόρθωση.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και ο Κώδικας Δικηγόρων, αλλά και ο νέος Ποινικός Κώδικας και με κρίσιμο τομέα του υπουργείου πάντα τον χώρο των φυλακών. Σε θέματα διαφθοράς αναμένεται να συνεργαστεί άριστα με τον συντονιστή για την αντιμετώπισή της, Ιωάννη Τέντε, ο οποίος ήταν δική του κυρίως επιλογή και με τον οποίο διατηρεί σταθερά φιλικές σχέσεις.
Στην Ελλάδα, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Το Σύνταγμα επιφυλάσσει στον υπουργό ρόλο επόπτη του χώρου της Δικαιοσύνης. Υπ’ αυτή την έννοια οι καυτές εργατικές υποθέσεις που αναμένεται να κριθούν (σήμερα συζητείται το θέμα της ΕΡΤ) δεν μπορεί παρά να απασχολήσουν και τον επικεφαλής του χώρου της Δικαιοσύνης.