Διεθνή ΜΜΕ – Ανασχηματισμός: Ενισχυμένο το ΠαΣοΚ- Στελέχη της ΝΔ σε νευραλγικές θέσεις

Ως πρόθεση της κυβέρνησης να αποφευχθούν οι εκλογές και να προχωρήσουν οι συμφωνηθείσες με την Τρόικα μεταρρυθμίσεις ερμηνεύουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργος κ. Αντωνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας παράλληλα, στο σύνολό τους, τον ενισχυμένο ρόλο του ΠαΣοΚ στο νέο σχήμα.

«Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας έφερε στην κυβέρνηση περισσότερα μέλη του Σοσιαλιστικού κόμματος- βασικού αντιπάλλου του- μετά την αποχώρηση του τρίτου κυβερνητικού εταίρου που αρνήθηκε να στηρίξει επώδυνες περικοπές», γράφει χαρακτηριστικά η αμερικανική Wall Street Journal, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση που «αναγκάστηκε να πάρει ο κ. Σαμαράς».

«Ο άλλος εταίρος που έχει απομείνει, το ΠαΣοΚ, καταλαμβάνει πλέον το ένα τρίτο των υπουργικών θέσεων γεγονός», όπως εκτιμά η WSJ, «που μπορεί να το οδηγήσει στην άσκηση μεγαλύτερης επιρροής όσον αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνει σε καθημερινή βάση η κυβέρνηση».

«Η συνοχή της νέας δικομματικής ομάδας θα δοκιμαστεί σύντομα», υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα, με τα πιο «καυτά θέματα» που βρίσκονται μπροστά στη νέα κυβέρνηση να αποτελούν το ζήτημα της απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και το ενδεχόμενο νέων περικοπών.

«Οι Σοσιαλιστές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα στηρίξουν επιπλέον μέτρα λιτότητας τα οποία ενδέχεται να ζητηθούν από τους διεθνείς πιστωτές ως αντιστάθμισμα στην επιβράδυνση των αποκρατικοποιήσεων και του πιθανού κενού στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας», υπογραμμίζει η WSJ, εκτιμώντας ότι «η δικομματική κυβέρνηση ενδέχεται ίσως να διστάσει να λάβει αντιδημοφιλή μέτρα τα οποία μπορεί να κλονίσουν τη μειωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της». Οπως επισημαίνει η WSJ «η μονομερής κίνηση του κ. Σαμαρά να κλείσει την κρατική τηλεόραση και να απολύσει 2.700 εργαζόμενους επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ του τελευταίου και των Σοσιαλιστών», με την αμερικανική εφημερίδα να τονίζει ότι «η μείωση του υπερδιογκωμένου δημοσίου τομέα έχει αποδειχθεί ως η πιο απαιτητική πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση».

FT: Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης- Στελέχη της ΝΔ σε θέσεις-κλειδιά

Στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση αναφέρεται το σχετικό δημοσίευμα των βρετανικών Financial Times, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι στόχος του ανασχηματισμού ήταν «να αποφευχθούν οι εκλογές και να παραμείνει το διεθνές πρόγραμμα στήριξης σε τροχιά, μετά την αποχώρηση του τρίτου μικρότερου κυβερνητικού εταίρου». Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εισέρχεται στο νέο σχήμα ως αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών (μετά από ένα έτος στήριξης της κυβέρνησης από το παρασκήνιο), μαζί με άλλους τρεις υπουργούς από το ΠαΣοΚ, «θυμίζοντας» παράλληλα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «κρέμεται» πλέον από τρεις έδρες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται ωστόσο στην είσοδο δύο νέων υπουργών από τη Νέα Δημοκρατία σε νευραλγικές θέσεις όπου είχαν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώην στελέχους της McKinsey, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο οποίος θα αναλάβει το δύσκολο «καθήκον» της απομάκρυνσης των δημοσίων υπαλλήλων από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και του νέου υπουργού Υγείας και την πρόκληση του ΕΟΠΥΥ.

«Με τη νέα κυβέρνηση σχηματισμένη, η Τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το ελληνικό πρόγραμμα κινδυνεύει να ξεμείνει από πόρους τον Ιούλιο του 2014…με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναγκάζεται να αναστείλει τη δόση ως τα τέλη Ιουλίου αν δεν βρεθεί λύση χρηματοδότησής του».

Bloomberg: Στόχος η ενίσχυση του κυβερνητικού συνασπισμού

«Ο Σαμαράς προχωρά σε ανασχηματισμό για να ενισχύσει τη στήριξη στην κυβέρνηση συνασπισμού» είναι ο τίτλος του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο χαρακτηρίζει την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει την ΕΡΤ, ως «εμπόδιο στις προσπάθειές του να πείσει τους πιστωτές από ΕΕ και ΔΝΤ ότι διαθέτει την κατάλληλη στήριξη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις» που έχουν συμφωνηθεί, με αντάλλαγμα 240 δισ. ευρώ.

«Η προοπτική της πολιτικής αστάθειας», επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο, «εκτόξευσε το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων 10ετους διάρκειας στο 11,60%, με τον δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να υποχωρεί την περασμένη εβδομάδα κατά 9,7%».

«Η αποδυνάμωση του κυβερνητικού συνασπισμού αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για το ξέσπασμα πολιτικής αναταραχής, που, όπως πέρυσι, οδήγησε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις», γράφει το Bloomberg, το οποίο αναφέρεται παράλληλα στη συνέντευξη του κ. Σαμαρά στο ΒΗΜΑ της Κυριακής και στη δέσμευσή του ότι θα κάνει ότι μπορεί για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Γαλλικό πρακτορείο: «Βενιζέλος: ο νέος ισχυρός ανήρ της κυβέρνησης»

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, η οποία σύμφωνα με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου, τονίζει τον ενισχυμένο ρόλο του κ. Βενιζέλου στο νέο κυβερνητικό σχήμα, σε ρεπορτάζ με χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Σοσιαλιστής Βενιζέλος νέος ισχυρός ανήρ της ελληνικής κυβέρνησης».

Οπως επισημαίνει το γαλλικό πρακτορείο, «οι Σοσιαλιστές του ΠαΣοΚ ενισχύουν πλέον την παρουσία τους με τέσσερις υπουργούς στην κυβέρνηση, έναντι δύο που είχαν στην προηγούμενη». Το πρακτορείο υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς «αναγκάστηκε να προχωρήσει στον ανασχηματισμό μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ».

Οπως αναφέρει δε χαρακτηριστικά «ο έλληνας πρωθυπουργός προκάλεσε μείζονα κρίση στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού με τη μονομερή απόφασή του να κλείσει την κρατική τηλεόραση και να απολύσει 2.700 εργαζομένους», απόφαση την οποία έλαβε ωστόσο «προκειμένου προχωρήσει σε εξοικονομήσεις και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του έναντι ΕΕ και ΔΝΤ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk