Χρήστος Σταϊκούρας: Κόψτε τις δαπάνες, τηρήστε τους στόχους

Δύο φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (ο ΕΟΤ και η ΜΟΔ ΑΕ) δεν έχουν υποβάλει στοιχεία για την τήρηση ή μη των οικονομικών στόχων του 1ου τριμήνου 2013 (7,5% του συνόλου), ενώ τρεις ακόμη φορείς (το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΟΚΑΝΑ) δεν έχουν υποβάλει καν στοχοθεσία, αντιπροσωπεύοντας ποσοτό 11,1% του συνόλου.
Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απηύθυνε το απόγευμα της Τρίτης αυστηρή προειδοποίηση στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) να περικόψουν εδώ και τώρα τις δαπάνες τους και να τηρήσουν τους στόχους.
Ο κ. Σταϊκούρας εγκανίασε με αυτό τον τρόπο τη θεσμοθετημένη βάσει μνημονίου δημοσιοποίηση σε τριμηνιαία βάση των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης επίτευξης των στόχων των Νομικών Προσώπων που συνιστούν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ομως η πρώτη δημοσιοποίηση, για το α’ τρίμηνο του 2013, προκαλεί έντονη ανησυχία.
«Σε κάθε περίπτωση, είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης από τις διοικήσεις των Νομικών Προσώπων, στις περιπτώσεις αποκλίσεων, των απαραίτητων μέτρων, ώστε να προσαρμόσουν, κατά την εξέλιξη του οικονομικού έτους, τα οικονομικά τους μεγέθη στα όρια των στόχων τους, και να εναρμονιστούν με την ευρύτερη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Εκτός τροχιάς
Από τα στοχεία που παρουσίασε ο υπουργός απαπλ. Οικονομικών προκύπτει ότι εντεκα φορείς βρίσκονται εντός του στόχου (40,7%), ενώ εντεκα φορείς παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση από το στόχο (40,7%). Ειδικότερα, για τα Νομικά Πρόσωπα των οποίων τα στοιχεία παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση από τον στόχο τους, προκύπτουν σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα τα εξής:
-«Στους περισσότερους φορείς η κύρια αιτία απόκλισης είναι τα μειωμένα, σε σχέση με το στόχο, έσοδα. Αυτό οφείλεται στη μη λήψη των επιχορηγήσεων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό (Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, ΟΚΧΕ), στην υστέρηση αποδόσεων (ΤΑΧΔΙΚ – υστέρηση εσόδων απόχρηματικές ποινές) και στην υστέρηση των ίδιων εσόδων τους, όπως στο Πράσινο Ταμείο λόγω μειωμένης ανταπόκρισης των πολιτών στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα κτίσματα και τους ημιυπαίθριους χώρους, και στη Εθνική Λυρική Σκηνή λόγω ματαίωσης παραστάσεων».
-«Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στον Ειδικό Λογαριασμό του Εθνικού και
Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η απόκλιση οφείλεται, κυρίως, στα αυξημένα έξοδα σε σχέση με το στόχο τους. Ειδικότερα, όσον αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόκλιση οφείλεται σε εξόφληση υποχρέωσης ύψους 5,08 εκατ. ευρώ που αφορούσε το έτος 2012, η εκταμίευση της οποίας έγινε στις 2-1-2013».
Πρόβλημα σε ΕΜΠ και ΑΠΘ
«Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στον Ειδικό Λογαριασμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αρνητική απόκλιση εντοπίζεται τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδά τους. Ειδικότερα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δεν έλαβε τα έσοδα που είχε προϋπολογίσει από την τακτική επιχορήγηση και τα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ στα έξοδά του εμφανίζει πληρωμές από το ταμειακό υπόλοιπο του προηγούμενου έτους μετά από τροποποίηση του προϋπολογισμού του
χωρίς, ωστόσο, να έχει προβεί σε αντίστοιχη αναθεώρηση των στόχων του. Οι αποκλίσεις που εμφανίζονται στον Ειδικό Λογαριασμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οφείλονται στον ετεροχρονισμό των εισροών και εκροών των εκτελούμενων έργων σε σχέση με τους τριμηνιαίους στόχους που έχουν τεθεί».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk