Το ειδικό ταμείο αρωγής των εργαζομένων που απολύονται λόγω παγκοσμιοποίησης προσφέρει περιορισμένη μόνο προστιθέμενη αξία και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα αποδοτικότερο σύστημα, καταλήγει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, από το Μάρτιο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2012, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) κατέβαλε περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ σε εργαζομένους που επλήγησαν από μαζικές απολύσεις λόγω αλλαγών στα χαρακτηριστικά του παγκόσμιου εμπορίου.
Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι όλες οι υποθέσεις που ελέγχθηκαν περιλάμβαναν μέτρα στήριξης του εισοδήματος τα οποία θα είχαν χρηματοδοτηθεί από τα κράτη-μέλη ούτως ή άλλως. Τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος αντιστοιχούσαν στο 33% των δαπανών που αποδόθηκαν για όλες τις υποθέσεις που εξετάστηκαν. Επιπλέον, δεν υπήρχαν κατάλληλα δεδομένα για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των κονδυλίων όσον αφορά την επανένταξη των απολυμένων εργαζομένων στην απασχόληση.
Μεταξύ των συστάσεών τους, οι ελεγκτές προτείνουν αντικατάσταση του ΕΤΠ από ένα προσαρμοσμένο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, προκειμένου αυτό να στηρίζει ταχύτερα τους εργαζομένους.
«Τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τον έλεγχο δεν μας έπεισαν ότι το ΕΤΠ αποτελεί το προσφορότερο μέσο διανομής της τόσο αναγκαίας ειδικής αυτής στήριξης» δήλωσε ο Βίλε Ιταλά, μέλος του ΕΕΣ που είναι υπεύθυνο για την έκθεση. «Θα ήταν αποτελεσματικότερο να προσαρμοστεί απλώς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ώστε να αντιμετωπίζει τα εν λόγω προβλήματα».
Το ΕΤΠ σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων και συγκεκριμένων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Η στήριξη περιλαμβάνει κατάρτιση, ενίσχυση για αυτοαπασχόληση, καθοδήγηση και επανατοποθέτηση. Το Ταμείο συγχρηματοδοτεί μέτρα σε ποσοστό 50% ή 65%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από το οικείο κράτος μέλος.