Εγινε η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κλειδώνει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ο ανασχηματισμός

Μία ώρα διήρκησε η «γόνιμη συνάντηση» που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με κύριο θέμα τον ανασχηματισμό. Στόχος είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει οριστικοποιηθεί και να ανακοινωθεί «μέχρι το βράδυ».

Μία ώρα διήρκησε η «γόνιμη συνάντηση» που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με κύριο θέμα τον ανασχηματισμό. Στόχος είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει οριστικοποιηθεί και να ανακοινωθεί «μέχρι το βράδυ».

Στο μεταξύ ενα παζάρι το οποίο ενδέχεται να καταλήξει σε σημαντική μείωση των υπουργών και των αναπληρωτών υπουργών από την πλευρά του ΠαΣοΚ, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα.

Είναι ερώτημα τι αποφάσεις θα λάβει τελικώς ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος καθώς οι πιέσεις που δέχεται ο κ. Αντ. Σαμαράς από το εσωτερικό της ΝΔ είναι μεγάλες και αντιστοίχως πιέζεται και το ΠαΣοΚ.

Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι αν οι υπουργοί του ΠαΣοΚ είναι τέσσερις μαζί με τον κ. Βενιζέλο, δηλαδή δύο περισσότεροι από όσους έχει σήμερα, θα δημιουργηθεί αναταραχή στο κόμμα. Ήδη έχουν ξεκινήσει τηλεφωνήματα βολιδοσκόπησης σε στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν οι πρώτες αρνήσεις.

Διαπραγματεύσεις

Επίσης αναμένεται να γίνουν χωριστές δηλώσεις από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ενόψει του ανασχηματισμού και επειδή η επικαιροποίηση τα προγραμματικής συμφωνίας θα καθυστερήσει μερικές ημέρες ώστε να είναι επεξεργασμένη σε βάθος. Οι δηλώσεις των δύο αρχηγών έχει συμφωνηθεί να κινούνται στο ίδιο πνεύμα, να μιλούν για την επανεκκίνηση της κυβέρνησης σε νέα βάση, για την αποκατάσταση των λειτουργιών της (υπουργικό συμβούλιο, κυβερνητική επιτροπή) και να δίνεται το περίγραμμα της προγραμματικής συμφωνίας.
Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος είχε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του στην Ιπποκράτους προκειμένου να εξετάσουν τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν διεξοδικά το σχέδιο που θα προτείνει το ΠαΣοΚ ως νέα προγραμματική συμφωνία. Σε αυτή θα περιλαμβάνονται: Δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα και με ποιόν τρόπο θα επιδιωχθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Επίσης. το νέα δημοσιονομικό σύμφωνο, ένα καινούργιο πλαίσιο για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους.
Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται ακόμα, η φορολογική μεταρρύθμιση, χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις, η διοικητική μεταρρύθμιση, Υγεία και ΕΟΠΥΥ, μέτρα για την ανάσχεση της ανεργίας, και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Και τέλος θεσμικές προτάσεις για το πολιτικό σύστημα και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, είπε στους συνεργάτες του, ότι κατά τη δική του άποψη ο ανασχηματισμός θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν και ότι η προγραμματική συμφωνία θα πρέπει να έχει τέτοιο περιεχόμενο ώστε να διασφαλίζει μια στέρεη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk