Με πρώτο σταθμό τη Μόσχα και άγνωστο τελικό προορισμό -πιθανώς τη Βενεζουέλα, μέσω Κούβας- εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο τεχνικός που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM της αμερικανικής NSA και κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ.

O 29χρονος Σνόουντεν έφυγε το πρωί της Κυριακής από το Χονγκ Κονγκ και με προορισμό τη Μόσχα, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ. Το ρωσικό Interfax υποστηρίζει πως ο Σνόουντεν έχει εισιτήριο για τη Δευτέρα με προορισμό την Κούβα, ενώ το Itar Tass υποστηρίζει πως ο 29χρονος θα φύγει ξανά από την Αβάνα για το Καράκας της Βενεζουέλας.

Το Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε επίσημα πως άφησε τον Σνόουντεν να φύγει, σε μία κίνηση που σχεδόν σίγουρα θα βαρύνει το κλίμα στς διμερείς σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ είχαν απαγγείλει κατηγορίες κατασκοπείας στον Σνόουντεν, πρώτο βήμα στην προσπάθειά τους να εκδοθεί ο τεχνικός και να δικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο.

«Τα έγγραφα που υποβλήθηκαν από τις αμερικανικές αρχές δεν συμμορφώνονταν πλήρως με τη νομοθεσία του Χονγκ Κονγκ και ζητήθηκαν επιπλέον πληροφορίες» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το Reuters, σχετικά με το αίτημα έκδοσης.

«Kαθώς δεν έχουν ακόμη δοθεί επαρκείς πληροφορίες, δεν υπάρχει νομική βάση να απαγορευτεί στον Έντουαρντ Σνόουντεν η έξοδος από το Χονγκ Κονγκ» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η εφημερίδα South China Morning Post του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζει, επικαλούμενη ασφαλείς πληροφορίες, πως ο Σνόουντεν επιβιβάστηκε την Κυριακή σε εμπορική πτήση της Aeroflot για τη Μόσχα. Από εκεί πρόκειται να συνεχίσει το ταξίδι του σε άγνωστο τελικό προορισμό.

Εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Σνόουντεν, ούτε και τι προτίθεται να κάνει.

Wikileaks: «Τον βοηθήσαμε για πολιτικό άσυλο σε μία δημοκρατική χώρα»

Ο Σνόουντεν βρισκόταν ήδη στο Χονγκ Κονγκ όταν βγήκαν στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις στον βρετανικό Guardian και την αμερικανική Washington Post. Είχε προφανώς επιλέξει την πόλη επειδή γνώριζε ότι δύσκολα θα πετύχαιναν οι αμερικανικές αρχές την έκδοσή του στις ΗΠΑ μέχρι να διαφύγει.

Πιθανότατα ο Σνόουντεν θα διαφύγει σε χώρα που δεν έχει συμφωνία έκδοσης καταζητούμενων με τις ΗΠΑ. Εκτός από την Κούβα και τη Βενεζουέλα, εικαζόταν πως μπορεί να πρόκειται για την Ισλανδία ή ακόμη και το Εκουαδόρ.

Από την πλευρά του, το Wikileaks ανέφερε τηνΚυριακήπως βοήθησε τον Σνόουντεν να φύγει από το Χονγκ Κονγκ και να «βρει πολιτικό άσυλο σε μία δημοκρατική χώρα». Ο Σνόουντεν, ανάφερε, ταξιδεύει συνοδεία διπλωματών και νομικών συμβούλων.

Ο ιδρυτής του Wikileaks Τοζύλιαν Άσαντζ, υπενθυμίζεται, έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Υποστήριξε δε πως δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει ακόμη κι αν η Σουηδία παύσει τη δικαστική του δίωξη (κατηγορείται για απόπειρα βιασμού), καθώς φοβάται πως οι ΗΠΑ θα κινήσουν διαδικασίες για τη σύλληψή του.