Σε μια εποχή όπου η Ισπανία μαστίζεται από την οικονομική κρίση με κυριότερο γνώρισμά της την ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, το ποδόσφαιρό της και δη οι εθνικές ομάδες της κάθε ηλικιακής κατηγορίας εξακολουθούν να θριαμβεύουν. Τελευταίο παράδειγμα η Εθνική νέων κάτω των 21 που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα συντρίβοντας στον τελικό την Ιταλία με 4-2. Ενα νεανικό «ριμέικ» του ισπανικού θριάμβου στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανδρών επί της Σκουάντρα Ατζούρα με 4-0. Οι επιτυχίες των «Φούριας Ρόχας» κάθε ηλικίας είναι το καλύτερο εξαγώγιμο ισπανικό προϊόν. Αυτό φαίνεται να το γνωρίζει ο ισπανός πρωθυπουργός κ. Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος βλέπει το τελευταίο διάστημα να υποχωρεί δραματικά τόσο η δική του δημοτικότητα όσο και εκείνη του Λαϊκού Κόμματος του οποίου ηγείται. Ετσι δεν έχασε την ευκαιρία να δροσιστεί με λίγες σταγόνες θετικής δημοσιότητας καλώντας στο πρωθυπουργικό μέγαρο τα νέα νικηφόρα ταλέντα του ισπανικού ποδοσφαίρου και να φωτογραφηθεί με το τρόπαιο μαζί με τον τερματοφύλακα Δαβίδ Ντε Χέα και τους υπόλοιπους νεαρούς διεθνείς. Παλιά, δοκιμασμένη συνταγή, όχι μόνο στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου…
Αλλαγή ρόλων στους «αιώνιους»
Πώς αλλάζουν οι καιροί… Πέρυσι τέτοια εποχή, ο Ολυμπιακός ήταν πρωταθλητής Ελλάδας και Ευρώπης, απολάμβανε την παρουσία σταθερού κορμού παικτών και χρειαζόταν μόλις δύο προσθήκες (Περπέρογλου, Μαυροειδής) για να αισθάνεται υπερπλήρης. Ο Παναθηναϊκός, αντιθέτως, έχοντας κατακτήσει μόνο το Κύπελλο, βρισκόταν ενώπιον της μεγαλύτερης αναδόμησης στη σύγχρονη ιστορία του, κρατώντας τελικά μόνο δύο (Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής) από τους δώδεκα παίκτες του προηγούμενου ρόστερ. Εφέτος, το σκηνικό έχει αλλάξει και ο προπονητής των νταμπλούχων Ελλάδας κ. Αργύρης Πεδουλάκης, ο οποίος πέρασε δύσκολα ώσπου να γευθεί το νέκταρ της δικαίωσης, θα έχει την ευκαιρία να εργαστεί με αρκετούς, ίδιους παίκτες προχωρώντας σε ορισμένες ποιοτικές προσθήκες, όπως ο Αντώνης Φώτσης και οι δύο ηγέτες του Πανιωνίου, Βλάντιμιρ Γιάνκοβιτς και Νίκος Παππάς. Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός διαπραγματεύεται με δύο εκ των πιο «καυτών» ονομάτων του εφετινού καλοκαιριού, με τον αρχηγό Βασίλη Σπανούλη και τον Κάιλ Χάινς, ενώ συμβόλαιο δεν έχει ούτε ο Εϊσι Λο. Οι δυσκολίες, λοιπόν, άλλαξαν στρατόπεδο, όπως και ο τίτλος του πρωταθλητή…
Η ΑΕΚ και οι ορέξεις των ατζέντηδων
Πολλοί είναι οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στην ΑΕΚ της περυσινής περιόδου και θα ήθελαν να την ακολουθήσουν στη Γ’ Εθνική αλλά δεν το αποφάσισαν τελικά λόγω του ότι οι ατζέντηδες που τους εκπροσωπούν έχουν την ικανότητα να τους… φουσκώνουν τα μυαλά. Το καταλαβαίνουν εκ των υστέρων βλέποντας ότι η νέα τάξη πραγμάτων, λειτουργώντας υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, δρα μεθοδικά και προχωρεί στη στελέχωση του ρόστερ της επόμενης περιόδου στη Γ’ Εθνική χωρίς σπατάλες που είναι ανώφελες έως και εξωφρενικές! Μάνατζερ ποδοσφαιριστή που ήταν βασικός πέρυσι, τον έβγαλε εκτός ΑΕΚ πείθοντάς τον ότι του έχει βρει ομάδα στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ! Τελευταία τον «παζαρεύει» σε συλλόγους δεύτερης ταχύτητας της Αυστρίας και του Βελγίου. Αλλος ατζέντης, παίκτη που αποτελούσε στόχο της Ενωσης, ζήτησε 80.000 ευρώ για τον εαυτό του προκειμένου να πείσει τον πελάτη του (παίκτη της Β’ Εθνικής πέρυσι) να φορέσει τη φανέλα της Ενωσης. «Μυρίστηκαν χρήμα λόγω Μελισσανίδη αλλά προφανώς δεν ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν» λένε στην ΑΕΚ και δεν είναι διατεθειμένοι να κακομάθουν τους (όποιους) τυχοδιώκτες ατζέντηδες σε «χαρτζιλίκια».
Οι κασέτες, το «γουρούνι» και η δικαίωση
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο κ. Γιάννης Σπάθας, παράγοντας τότε της πειραϊκής διαιτησίας, γινόταν πασίγνωστος στο πανελλήνιο με τη μνημειώδη φράση «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και οι άλλοι να πάνε να…». Ηταν η κορυφαία ατάκα που αποδίδονταν στον πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά σε μια σειρά μαγνητοφωνημένων συνομιλιών με άλλους παράγοντες του ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων και ο κ. Θωμάς Μητρόπουλος. Ηταν η εποχή που οι κασέτες του Σπάθα «πουλιούνταν στην Ομόνοια» και όλοι η Ελλάδα είχε μάθει το παρατσούκλι του, «γουρούνι». Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Σπάθας επέστρεψε… τροπαιοφόρος στη διοίκηση της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά. Για να αποδειχθεί ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι καλοί δεν χάνονται…
***
Παρακολουθώντας τον έκτο τελικό του ΝΒΑ μεταξύ των Μαϊάμι Χιτ και των Σαν Αντόνιο Σπερς, οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες με το ελληνικό πρωτάθλημα και δη τους τελικούς Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Οχι τους εφετινούς, αλλά της περιόδου 2006-07, οι οποίοι είχαν αναδείξει πρωταθλητές τους Πράσινους με σκορ 3-2 στη σειρά των αγώνων. Τι ακριβώς συνέβη και πού οφείλεται ο συνειρμός;
***
Στο παιχνίδι που διεξήχθη στο Μαϊάμι σημειώθηκαν όχι ένα, αλλά δύο «no-call», το πρώτο στο τέλος της τέταρτης περιόδου με πρωταγωνιστές τον επιτιθέμενο Τόνι Πάρκερ (φωτογραφία) και τον αμυνόμενο Λεμπρόν Τζέιμς και το δεύτερο στο τέλος της παράτασης με πρωταγωνιστές τον Μανού Τζινόμπιλι και τον Ρέι Αλεν. Αμφότερες οι φάσεις ήταν αμφιλεγόμενες, οι απόψεις των σχολιαστών του ΝΒΑ διίσταντο, ωστόσο σε αμφότερες τις περιπτώσεις ευνοήθηκαν οι γηπεδούχοι από τη… μη υπόδειξη των διαιτητών. Στους ελληνικούς τελικούς ένα «no-call» σημειώθηκε υπέρ του Παναθηναϊκού και ακόμη και τώρα, έξι χρόνια μετά, το εν λόγω σφάλμα «στοιχειώνει» τον διαιτητή κ. Τάσο Πηλοΐδη. Στο ΝΒΑ τα διαιτητικά λάθη συγχωρούνται, στην Ελλάδα όχι.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ