Η κρίση χτύπησε και τη «ρωσική μητρόπολη» της Λεμεσού

Στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκε πρόσφατα το 9ο Ρωσοκυπριακό Φεστιβάλ. Ενας καθιερωμένος πια θεσμός – τη διοργάνωση άλλωστε επισκέπτεται και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκε πρόσφατα το 9ο Ρωσοκυπριακό Φεστιβάλ. Ενας καθιερωμένος πια θεσμός – τη διοργάνωση άλλωστε επισκέπτεται και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κάθοδος των Ρώσων στην Κύπρο ξεκίνησε με δειλούς ρυθμούς στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Κορυφώθηκε την τελευταία δεκαετία για τους γνωστούς λόγους – θερμό κλίμα για ομόθρησκους ιδιώτες και καταθέτες -, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπολογίζεται ότι ζουν συνολικά στο νησί (η πλειονότητά τους διαμένει στην ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού) περίπου 50.000 Ρώσοι και ρωσόφωνοι. Από τους ίδιους τους ρώσους κατοίκους της η Λεμεσός αποκαλείται μεταξύ σοβαρού και αστείου «η μεγαλύτερη ρωσική μητρόπολη εκτός Ρωσίας». Σχεδόν τρεις μήνες μετά την καθοριστική απόφαση του Eurogroup η ζωή στο λιμάνι της Κύπρου συνεχίζεται με την καθημερινότητα να μην έχει αλλάξει πάρα πολύ, αλλά και με περίσσια αγωνία για το μέλλον που έρχεται.
Είναι Πέμπτη, μία ημέρα προτού κυκλοφορήσει το εβδομαδιαίο φύλλο της εφημερίδας «Vestnik Kipra», της μιας από τις δύο ρωσικές εφημερίδες που κυκλοφορούν στη Λεμεσό. Η κυρία Γκαλίνα Παναγκάσοβα εργάζεται εδώ ως επικεφαλής των διοικητικών υπηρεσιών. Δηλώνει ερωτευμένη με την Κύπρο και δεν σκέφτεται να την εγκαταλείψει με τίποτα. «Δυστυχώς όμως, από τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, η κρίση είχε ξεκινήσει πριν το «κούρεμα», περίπου 10.000 άνθρωποι έφυγαν από το νησί. Είναι η χειρότερη περίοδος όσο θυμάμαι τον εαυτό μου εδώ, αλλά και πάλι δεν σκέφτομαι την επιστροφή στη Ρωσία. Το σπίτι μου είναι εδώ».
Είναι γεγονός πως την περίοδο που ακολούθησε το «κούρεμα» καταθέσεων στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες, οι τοπικές αρχές και οι επιχειρηματίες της περιοχής, αναγνωρίζοντας τη σημασία της παρουσίας των Ρώσων στην οικονομία του νησιού, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τους πείσουν να παραμείνουν στην Κύπρο. «Νομίζω σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι πείστηκαν πως δεν φταίνε οι Κύπριοι, ούτε ήταν εκείνοι που επωφελήθηκαν από το «κούρεμα» των καταθέσεων. Απλώς ήλπιζαν σε μεγαλύτερη αντίσταση από την πλευρά της πολιτικής μας ηγεσίας» λέει από την πλευρά του ο κ. Φιλόκυπρος Ανδρέου, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού. «Οι Ρώσοι αγαπάνε το νησί. Τους αρέσει το κλίμα, τους βοηθά το γεγονός πως και οι Ελληνες είναι ορθόδοξοι. Ακόμη και μετά το «κούρεμα» συνεχίζουν να έρχονται άνθρωποι εδώ και να θεωρούν την Κύπρο σπίτι τους. Οσοι έχουν εδώ τις επιχειρήσεις τους θα παραμείνουν. Εγώ έχω υπόψη μου 450 επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ρώσους. Μόνο δύο από αυτές έφυγαν και για λόγους που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το «κούρεμα» των τραπεζών». Για το μέλλον της χώρας του και της Ελλάδας εμφανίζεται προβληματισμένος, αλλά και αισιόδοξος. «Θεωρώ πως οι πολιτικές ηγεσίες και στις δύο χώρες έχουν εμφανιστεί κατώτερες των περιστάσεων, αλλά θα τα καταφέρουμε».
Παρόμοια είναι και η εικόνα του κ. Ιγκόρ Σταραντούμπετς, εγκατεστημένου με την οικογένειά του εδώ και 12 χρόνια στο νησί. «Προφανώς για τους ανθρώπους που έχασαν χρήματα από το «κούρεμα» τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Από την άλλη, όταν έχεις το σπίτι σου και την οικογένειά σου εδώ δεν σκέφτεσαι να φύγεις. Προσωπικά, βλέπω το μέλλον μου στην Κύπρο, δεν με προβληματίζει τόσο η οικονομική κατάσταση. Περισσότερο με κάνουν δύσπιστο κάποιες δυσκολίες γραφειοκρατικού χαρακτήρα που υπάρχουν σε σχέση με τους μετανάστες».
Η στερεοτυπική εικόνα για τους Ρώσους που μεταναστεύουν σε… θερμότερα κλίματα είναι εκείνη των ανθρώπων με μεγάλο πλούτο και ακόμη μεγαλύτερη διάθεση να τον επιδείξουν. Εστω κι αν, όπως και σε κάθε στερεοτυπική εικόνα, βασίζεται σε κάποια πραγματικά στοιχεία, η αλήθεια είναι κάπως πιο πολύπλοκη. Μαζί με τους Ρώσους που ήρθαν είτε ως στελέχη επιχειρήσεων, είτε αναζητώντας ένα ηλιόλουστο μέρος για να απολαύσουν τα πλούτη τους, ήρθαν και πολλοί, πάρα πολλοί άνθρωποι, Ρώσοι ή ρωσόφωνοι, που απέχουν πολύ από το προφίλ του «ολιγάρχη». Είναι αυτοί που θα διδάξουν τα παιδιά στα ρωσικά σχολεία, θα εξυπηρετήσουν τους ομόγλωσσούς τους στα καταστήματα (καθώς οι περισσότεροι δεν μιλάνε ή δεν θέλουν να μιλήσουν ελληνικά ή αγγλικά) και γενικότερα θα κάνουν όλες τις κανονικές δουλειές που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία με μισθούς που σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν προνομιακοί. Είναι αυτοί που ανησυχούν περισσότερο για το κύμα ύφεσης που αναμένεται στο νησί.
Η κυρία Λίντα Λαβρινόβιτσα από τη Λετονία είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Ζει περίπου τρία χρόνια στην Κύπρο και εργάζεται σε μεσιτικό γραφείο. Κίνητρό της για να έρθει στην Κύπρο δεν ήταν τόσο το να βρει μια δουλειά, αλλά κυρίως το να ζήσει στο εξωτερικό. «Κλιματικά, αλλά και ως τρόπος ζωής, η Κύπρος διαφέρει πολύ από την πατρίδα μου. Παρ’ όλα αυτά νιώθω πραγματικά οικεία εδώ» μας εξηγεί. Θεωρεί πως η Κύπρος έπεσε θύμα της πρόθεσης των Γερμανών και των άλλων ισχυρών της ευρωζώνης να καταστρέψουν το τραπεζικό της σύστημα. Λες και «βρώμικα» χρήματα βρίσκονται μόνο εδώ». Εφυγε από μια χώρα που είναι εκτός ευρώ για να έρθει σε μια χώρα που συζητάει για το αν θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. «Δεν έχω ιδέα γι’ αυτό το θέμα και για το ποια είναι η καλύτερη λύση για την Κύπρο. Αυτό που ξέρω είναι πως έχω βαρεθεί να διαβάζω σε ευρωπαϊκές εφημερίδες για τη «χώρα πρότυπο», με βάση τα ευρωπαϊκά οικονομικά δεδομένα, που είναι η πατρίδα μου. Αν πρότυπο σημαίνει να εργάζεσαι για 300 ευρώ και να πρέπει να τα δίνεις σχεδόν όλα για νοίκι, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα».

Μαρτυρίες
«Ολοι φοβούνται»

Σε ένα μεσιτικό γραφείο, από αυτά που έχουν τις πινακίδες και τα προσπέκτους αποκλειστικά στα ρωσικά, στο οποίο γίνονται αγοραπωλησίες για ακίνητα μεγάλης αξίας, εργάζονται δύο κοπέλες από την Ουκρανία.

«Και πριν από το «κούρεμα» καταθέσεων στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες η ζήτηση για ακίνητα είχε αρχίσει να μειώνεται. Αυτή τη στιγμή δεν κουνιέται φύλλο. Ολοι φοβούνται, είτε ήταν από αυτούς που υπέστησαν τις συνέπειες του «κουρέματος» είτε όχι. Πιθανότατα αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί για καιρό»
λένε. Και δεν είναι μόνο αυτό. «Οι μισθοί μειώνονται. Τα αφεντικά προχωρούν σε απολύσεις. Κανένας δεν αισθάνεται ασφαλής».
Φράσεις που μπορεί να ακούσεις στα ελληνικά, στα αγγλικά ή στα ρωσικά. Φράσεις που ακούγονται πλέον με συχνότητα και στην Κύπρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία