Η ΕΛ.ΑΣ. πληρώνει ακριβά τα σπασμένα της

Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας απαιτεί 300.000 ευρώ για χαμένους πελάτες του λόγω επεισοδίων αλλά και σειρά ληστειών στο κέντρο της Αθήνας.

Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας απαιτεί 300.000 ευρώ για χαμένους πελάτες του λόγω επεισοδίων αλλά και σειρά ληστειών στο κέντρο της Αθήνας. Στην ίδια περιοχή ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος ζητεί 80.000 ευρώ για την απώλεια της αξίας του ακινήτου του λόγω κρουσμάτων βίας. Ετησίως η ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε περίπου 60-100 ιδιοκτήτες καταστημάτων που γίνονται στόχος εμπρηστικών επιθέσεων. Με τεράστια ποσά αποζημιώνονται θύματα τρομοκρατικών ενεργειών αλλά και εγκληματικών επιθέσεων. Τα λάθη και οι παραλείψεις της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και η έξαρση της εγκληματικότητας πληρώνονται ακριβά από το Ελληνικό Δημόσιο.

Δεκάδες αγωγές κατατίθενται ετησίως στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης από ιδιώτες που πέφτουν θύματα βίαιων ή εγκληματικών ενεργειών και αποδίδουν σοβαρή αμέλεια στα αστυνομικά όργανα. Πολλά από τα περιστατικά των δελτίων συμβάντων μετατρέπονται σε σημαντικές οικονομικές απαιτήσεις από την ΕΛ.ΑΣ. και σε εκροή χρήματος από τα δημόσια ταμεία.

Στον κωδικό 0892 του προϋπολογισμού για το 2013 της ΕΛ.ΑΣ. ενεγράφη ποσό 2,4 εκατ. ευρώ το οποίο θα καταβληθεί για αποζημιώσεις που αφορούν εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ή συμβιβασμών ύστερα από ενέργειες πολιτών. Ως τις 20 Ιουνίου από τα δημόσια ταμεία είχαν δοθεί 510.000 ευρώ. Το προβλεφθέν για το 2012 ποσό ήταν της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, από το οποίο τελικώς καταβλήθηκαν 1,83 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ενεγράφη στον επόμενο χρόνο. Μέρος των χρημάτων αφορά αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες ΙΧ που συγκρούονται με περιπολικά ή υπηρεσιακές μοτοσικλέτες – συνήθως σε φάσεις καταδίωξης ποινικών ή άλλες διωκτικές ενέργειες. Σημαντικό ποσοστό ωστόσο αφορά κραυγαλέα λάθη, αμέλειες ή ακόμη και εγκληματικές πράξεις αστυνομικών για τις οποίες πληρώνει αδρά το Δημόσιο.

Το θύμα της «Σέχτας»
Μια από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ήταν η αγωγή που είχε υποβάλει η οικογένεια του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριου Σάββα ο οποίος έπεσε νεκρός από μέλη της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» τον Ιούνιο του 2009. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση 500.000 ευρώ στην οικογένεια αφού, όπως διαπιστώθηκε στη διάρκεια της έρευνας, ο αστυνομικός φρουρούσε μια βασική μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη του ΕΛΑ σε υπηρεσιακό όχημα που ήταν… ανενεργό και ακινητοποιημένο στο ίδιο σημείο επί πολλά χρόνια. Επιπλέον διακριβώθηκε ότι δεν υπήρχε σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης.
Αγωγή εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με την οποία αιτείται αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για παραλείψεις έχει καταθέσει και η οικογένεια του Γιώργου Βασιλάκη, υπασπιστή του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που έπεσε νεκρός από δέμα-βόμβα το οποίο είχε σταλεί στις 24 Ιουνίου 2010 στο γραφείο του υπουργού – ως αποστολέας κατηγορείται ο καταζητούμενος ποινικός Βασίλης Παλαιοκώστας. Η αγωγή, η οποία δεν έχει εκδικασθεί ακόμη, στηρίζεται κυρίως στους ελλιπείς αστυνομικούς ελέγχους στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τα δέματα που παραδίδονταν σε υπηρεσιακούς παράγοντες.
Βάσει του Ν. 1897/1990 και άλλων περαιτέρω νομοθετημάτων δίδονται αποζημιώσεις σε όσους γίνονται στόχοι «ενόπλων επιθέσεων». Τουλάχιστον 5-10 παρόμοια αιτήματα κατατίθενται ετησίως. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο δικηγόρος κ. Απόστολος Λύτρας που χειρίζεται τέτοιου είδους υποθέσεις, «αν ο πολίτης-θύμα προσκομίσει σχετική βεβαίωση από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία περί τρομοκρατικής πράξης αλλά και σχετική εκτίμηση των ζημιών από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών, μπορεί να αποζημιωθεί πλήρως ή το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει όσα χρήματα της ζημιάς δεν καλύπτονται από την ασφαλιστική εταιρεία. Αν μάλιστα αμφισβητείται ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, μπορεί αυτή τη διαφορά να τη λύσουν τα διοικητικά δικαστήρια».
Σε εμπόρους και πολιτικούς
Είναι μάλιστα ενδεικτική η περίπτωση όπου το Δημόσιο καλείται να καταβάλει ποσό 300.000 ευρώ σε εμπόρους ΙΧ, το κατάστημα των οποίων στα Μελίσσια έγινε στόχος οργάνωσης που πραγματοποιούσε εμπρηστικές επιθέσεις.
Αποζημιώσεις έχουν δοθεί και σε πολιτικούς, όπως οι κκ. Κ. Σημίτης και Γ. Βουλγαράκης, οι οποίοι έγιναν στόχοι εμπρηστικών ή βομβιστικών επιθέσεων από ένοπλες οργανώσεις. Στον πρώην πρωθυπουργό επιδικάστηκε ποσό 25.000 ευρώ και στον κ. Βουλγαράκη 195.605 ευρώ. Οπως ενημέρωσαν «Το Βήμα» επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., αποζημιώσεις έχουν δοθεί και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα ή δημόσιους παράγοντες που στόχευσαν οργανώσεις αντάρτικου πόλης. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το Δημόσιο καταβάλλει περίπου 600.000 -800.000 ευρώ σε θύματα διαφόρων τύπων τρομοκρατικών ενεργειών.
Τον Απρίλιο του 2012 με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών δόθηκε αποζημίωση 25.000 ευρώ ως αποζημίωση σε 53χρονη που είχε τραυματιστεί στη βομβιστική επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» στο υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος τον Δεκέμβριο του 2005. Οι ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ. προσδιορίστηκαν επειδή οι αστυνομικοί είχαν καθυστερήσει χαρακτηριστικά να αποκλείσουν δρόμους μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Αντιθέτως, απερρίφθη από το δικαστήριο αγωγή για σωματικές βλάβες από πολίτη που βρισκόταν κοντά στο σημείο της έκρηξης της βόμβας στον Λυκαβηττό στις 30 Μαΐου 2006 με στόχο τον τότε υπουργό κ. Βουλγαράκη.
Οικονομική μάχη στα δικαστήρια
Χρηματαποστολές και γήπεδα

Πίσω από διαφορα αστυνομικά συμβάντα εξελίσσεται και μια «οικονομική» μάχη στα δικαστήρια. Είναι ενδεικτική η αγωγή που κατέθεσε εταιρεία security, οι χρηματαποστολές της οποίας έγιναν στόχος από άτομο που είχε παραβιάσει την άδεια των φυλακών. Ζητούσε αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ διότι δόθηκε άδεια και δεν συνελήφθη εγκαίρως ο κακοποιός από την ΕΛ.ΑΣ. Αποζημίωση ζήτησαν και οι ιδιοκτήτες τουλάχιστον έξι ΙΧ που είχαν υποστεί ζημιές σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον αλβανό κακοποιό Μάριο Κόλα (θεωρείται ο δράστης των πρόσφατων δολοφονιών του αστυνομικού στη Βοιωτία και της ξενοδοχοϋπαλλήλου στα Ισθμια) το 2010 στον Βύρωνα. Ωστόσο οι νομικοί της ΕΛ.ΑΣ. παρουσίασαν στοιχεία βλητικών ερευνών ότι τα ΙΧ είχαν σφαίρες από τα όπλα των αλβανών κακοποιών και έτσι το Δημόσιο γλίτωσε χρήματα.
Μεγάλα ποσά απαιτούνται και για πλημμελείς ενέργειες αστυνομικών σε γήπεδα. Ετσι η ΕΛ.ΑΣ. κατέβαλε αποζημίωση 100.000 ευρώ για τον τραυματισμό πολίτη σε ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού. Παράλληλα είχε κατατεθεί αγωγή για αστυνομικό των ΜΑΤ που πετούσε τις πέτρες που του έριχναν χούλιγκαν, με αποτέλεσμα να τραυματίσει σοβαρά ανυποψίαστο φίλαθλο.
Τεράστια χρηματικά ποσά, τέλος, δίδονται για την αμέλεια ή την αδυναμία των αστυνομικών να αποτρέψουν καταστροφικά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Υπολογίζεται ότι σε ποσοστό 80%-90% αυτών των υποθέσεων το Δημόσιο υποχρεούται να αποζημιώσει με μεγάλα ποσά τους καταστηματάρχες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο Δεκεμβρίου 2008 – Ιανουαρίου 2009 είχαν υποστεί ζημιές 435 επιχειρήσεις με συνολικό κόστος 50 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου πλήρωσε το κράτος λόγω τού τότε σκεπτικού «να μην επεμβαίνει η ΕΛ.ΑΣ. για να εκτονωθεί η κρίση μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk