Το δραματικό παρασκήνιο της κρίσης

Την περασμένη Τρίτη παίχθηκε στο Μέγαρο Μουσικής μαγνητοσκοπημένη η παράσταση «This House» του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου.

Την περασμένη Τρίτη παίχθηκε στο Μέγαρο Μουσικής μαγνητοσκοπημένη η παράσταση «This House» του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου. Το έργο αναφέρεται στην περίοδο προτού αναλάβει την εξουσία η Μάργκαρετ Θάτσερ και περιγράφει τη χαοτική και ασταθή καθημερινότητα του βρετανικού Κοινοβουλίου, με κυβέρνηση μειοψηφίας των Εργατικών, μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με την πολιτική ζωή να βρίσκεται κάθε στιγμή στην κόψη του ξυραφιού. Παραδόσεις αιώνων και άγραφοι κανόνες καταργούνταν χωρίς δεύτερη σκέψη, για να εφευρεθούν νέα, βολικά, ήθη και έθιμα. Οταν ένας βουλευτής των Εργατικών παραπονέθηκε για αυτή την κατάσταση στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, εκείνος του απάντησε: «Στην Αγγλία δεν έχουμε ούτε γραπτό Σύνταγμα, μας καθοδηγεί η Ιστορία. Στις δύσκολες στιγμές οι Βρετανοί κάνουμε πάντα το ίδιο. Κοιτάζουμε πώς να τα κουτσοβολέψουμε…». Εκείνη η κυβέρνηση των Εργατικών, ως γνωστόν, δεν μακροημέρευσε… Πρωτόγνωρη ήταν και για τα ελληνικά δεδομένα η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, η οποία ως πριν από τρεις ημέρες τα… κουτσοβόλευε. Τώρα, τα δύο κόμματα που απέμειναν να στηρίζουν την κυβέρνηση, η ΝΔ και το ΠαΣοΚ, θα πρέπει να κάνουν μια στιβαρή και θεσμική συμφωνία για να διαψεύσουν τις Κασσάνδρες που προβλέπουν τη σύντομη πτώση της.

Η κρίση που προκλήθηκε με αφορμή την ΕΡΤ αποτελεί σίγουρα ένα ορόσημο για την κυβέρνηση, καθώς απωλέσθη ο ένας εταίρος.

Η περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε με πολεμικά ανακοινωθέντα. Την Κυριακή ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς από το προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο έστειλε αυστηρές προειδοποιήσεις προς τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους, ρίχνοντάς τους το γάντι των εκλογών.

«Κανείς δεν θα μας εγκλωβίσει σε έκτακτες εκλογές. Οποιος χρεωθεί τις έκτακτες εκλογές θα το μετανιώσει. Και αυτοί δεν θα είμαστε εμείς. Εμείς κάναμε προτάσεις απεμπλοκής»
είπε χαρακτηριστικά.
Οι προτάσεις του Μεγάρου Μαξίμου μόνο ως προτάσεις απεμπλοκής δεν εξελήφθησαν από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, την Κυριακή και τη Δευτέρα, πριν από την πρώτη σύσκεψη των τριών αρχηγών, είχαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες, ανταλλάσσοντας εκτιμήσεις για τις εξελίξεις.
Εκείνο το διάστημα είχαν φουντώσει τα σενάρια περί αλλαγής πρωθυπουργού προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές και διάφορα ονόματα ξεφύτρωναν μέσα από μια μυθιστορηματική φιλολογία.
Η αναπαραγωγή τους όμως ανάγκασε τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος από ορισμένους χαρακτηριζόταν φαβορί για να διαδεχθεί τον κ. Σαμαρά, να εκδώσει ανακοίνωση διάψευσης. «Η σχέση μου με τον Σαμαρά είναι έντιμη και ειλικρινής» ανέφερε και διευκρίνιζε ότι ο ίδιος δεν συμμετέχει σε παιχνίδια αποσταθεροποίησης.
Παράλληλα συνέβαιναν διάφορα γεγονότα, τα οποία ανέβαζαν την πίεση στο ΠαΣοΚ και στη ΔΗΜΑΡ. Το τηλεφώνημα της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Κυριακής, το οποίο επιχείρησε το Μέγαρο Μαξίμου να εμφανίσει ως στήριξη στον Πρωθυπουργό, στην ουσία τον προέτρεψε να αποφύγει τις εκλογές με κάθε τρόπο.

Επίσης το φόβητρο της διακοπής των δόσεων από την τρόικα, ενδεχόμενο το οποίο οι επικεφαλής των πιστωτών διέψευδαν, έμπαινε από την πίσω πόρτα στη συζήτηση.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συσκέπτονται οι αρχηγοί, είχε συσσωρευθεί τόσος ατμός τη Δευτέρα το βράδυ ώστε η έκρηξη ήταν προδιαγεγραμμένη.
Οι συνεργάτες των αρχηγών που κάθονταν έξω από την αίθουσα άκουγαν τις κορόνες και κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας ανέλαβε να βγάλει τα κάρβουνα από τη φωτιά για λογαριασμό του Πρωθυπουργού. Αποδείχθηκε μια ατυχής πρωτοβουλία, καθώς ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τού είχε μαζέψει πολλά, καταλογίζοντάς του ευθύνες για μια σειρά εμπόδια σε πρωτοβουλίες του κόμματός του, όπως η τροπολογία για την ανάσχεση της ανεργίας, ο ενιαίος φόρος ακινήτων, η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Η επίθεση του κ. Βενιζέλου προς τον κ. Στουρνάρα ήταν πολλών ντεσιμπέλ. Ο υπουργός Οικονομικών αντέδρασε. «Με λοιδορείς…» του είπε σε εξίσου έντονο ύφος. «Δεν σε λοιδορώ. Σε βρίζω!» του απάντησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και στρεφόμενος προς τον κ. Σαμαρά τον ρώτησε: «Τι θέλει αυτός εδώ;» εννοώντας ότι η σύσκεψη γίνεται μεταξύ των αρχηγών των τριών κομμάτων.
Παρά τα λεκτικά πυρά, η σύσκεψη της Δευτέρας λειτούργησε σε έναν βαθμό εκτονωτικά. Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε στους συνομιλητές του ότι επιθυμεί να αναβαθμιστεί η σχέση τους, να μην παραδοθεί η χώρα στον λαϊκισμό και να αποφευχθούν οι εκλογές. Και ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ακυρώσει την κορυφαία μεταρρυθμιστική του κίνηση, η οποία είναι το «λουκέτο» στην ΕΡΤ.
Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγε η ΠΟΣΠΕΡΤ. Οπότε εκλήθησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και νομικός κ. Τ. Μπαλτάκος και ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Αν. Μπάνος. «Βαγγέλη, άσ’ το, έχουν δίκιο» φέρεται να είπε ο κ. Μπάνος στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ που επιχειρηματολογούσε υπέρ της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ. Αφανής πρωταγωνιστής των ημερών ήταν ο παριστάμενος υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης που ανέλαβε πολλαπλά καθήκοντα γεφυροποιού και πυροσβέστη, ενώ ήταν από τις πιο ψύχραιμες φωνές στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Τις επόμενες ημέρες ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πιο ψύχραιμα την απόφαση του ΣτΕ, αλλά και το βελτιωμένο σχέδιο που πρότεινε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο προέβλεπε επαναπρόσληψη 900 υπαλλήλων. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ξεκίνησε έναν αγώνα βελτίωσης της πρότασης αυτής. Οπως εκμυστηρεύτηκε σε στενούς του συνεργάτες «σε κάθε τηλεφώνημα με τον Σαμαρά, διέσωζα 200 υπαλλήλους». Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθετε και θεσμικές εγγυήσεις για τη δημιουργία και τη λειτουργία του νέου φορέα, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα υπέγραφαν συμβάσεις στον μεταβατικό φορέα.
Ο κυοφορούμενος συμβιβασμός λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα, όταν κάποιοι πρόθυμοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού άφησαν να διαρρεύσει τμήμα του σχεδίου στον Τύπο, προκαλώντας άκαιρες αντιδράσεις.
Σε λεπτό σκοινί κινήθηκε η κυβερνητική συνοχή και όταν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των αρχηγών συνεργάτες του Πρωθυπουργού άφηναν να διαρρεύσουν στα ΜΜΕ τα εννέα σημεία της πρότασης του κ. Σαμαρά για την ΕΡΤ και για την κυβέρνηση.
Ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε πολύ, χωρίς να εμπιστεύεται το παραμικρό ούτε στους πιο στενούς συνεργάτες του, να μετακινήσει τον κ. Κουβέλη από τη θέση ότι η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει ξανά με το κανονικό της πρόγραμμα και με το ίδιο προσωπικό. Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Κουβέλης στη σύσκεψη της Δευτέρας, παρά την επιχειρηματολογία που αναπτυσσόταν από τους κκ. Μπάνο και Μπαλτάκο σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, είπε: «Δεν με ενδιαφέρει τι λέει η απόφαση του ΣτΕ. Εγώ θέλω να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ».
Στο μεταξύ κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος ενδέχεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Ωστόσο μετά τη συνάντηση που είχαν οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης την Τετάρτη το απόγευμα, πριν από τη δεύτερη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταδόθηκε ότι κατέληξαν σε συμφωνία ότι η πορεία τους θα είναι κοινή: είτε θα μείνουν και οι δύο στην κυβέρνηση είτε θα αποχωρήσουν μαζί. Λέγεται μάλιστα, ότι ο κ. Κουβέλης, δεν επέμενε στη σκληρή γραμμή, αλλά αντιθέτως συζητούσε βελτιωτικές προτάσεις και είπε στον κ. Βενιζέλο, ότι αυτό το σχέδιο θα ζητήσει να εγκριθεί από την ΚΟ και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Αντιστοίχως και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σκόπευε να ζητήσει τη νομιμοποίηση του σχεδίου από την ΚΟ και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ. Οπότε, δεν υποψιάστηκε πιθανή αλλαγή στάσης του συνομιλητή του.
Κάθε στιγμή οι τρεις αρχηγοί περπατούσαν πάνω σε μια εύθραυστη επιφάνεια, κινδυνεύοντας να πνιγούν στη δίνη που οι ίδιοι δημιούργησαν. Οπως ήταν αναμενόμενο, το θυμικό επικρατούσε συχνά πάνω από την ψυχρή λογική, ιδίως επειδή οι ίδιοι, ιδιωτικώς, μετέβαλλαν τη στάση τους ενώ τα επιτελεία τους ευρισκόμενα στο προηγούμενο κεφάλαιο κινούνταν μέσα στο ομιχλώδες τοπίο των σεναρίων για πρόωρες εκλογές.
Είναι ενδεικτικό ότι παρά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ο κ. Σαμαράς ως το παρά πέντε της σύσκεψης την Τετάρτη ήταν πολύ εκνευρισμένος και έλεγε στους συνεργάτες του: «Αυτοί πάνε να με ταπεινώσουν!».
Ταυτόχρονα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον μετέδιδαν ότι ο Πρωθυπουργός ήταν έτοιμος για όλα και στενοί συνεργάτες του έλεγαν: «Εμείς κάναμε ό,τι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση. Για ό,τι γίνει από εδώ και πέρα εμείς δεν φέρουμε ευθύνη. Φαίνεται ότι κάποιοι παίζουν περίεργα παιχνίδια».
Βεβαίως το ίδιο περιβάλλον, σύμφωνα με το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, προκαλούσε με τις συνεχείς διαρροές εντάσεις παρασκηνίου και καταγγελίες από στελέχη των δύο κομμάτων για τα… «υπόγεια του Μαξίμου».
Το αποκορύφωμα ήταν οι εξηγήσεις στην απόφαση του προέδρου του ΣτΕ κ. Κ. Μενουδάκου, τις οποίες ο ίδιος αργότερα διέψευσε, και προκάλεσαν την πιο σκληρή ανακοίνωση που έχει βγάλει το ΠαΣοΚ τον τελευταίο χρόνο.
Η Ιπποκράτους κατήγγειλε «κουτοπόνηρα παιχνίδια» και «εικονική συμμόρφωση» στην απόφαση του ΣτΕ, χρεώνοντας εμμέσως ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου. «Το θέμα είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Οποιος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη» επισημαινόταν στην ανακοίνωση.
Ολο αυτό το κλίμα των διαρροών και των σεναρίων ενίσχυσε τη σύγχυση και ανέδειξε ένα αλλόκοτο παρασκήνιο, που έβαζε τρικλοποδιές σε κάθε ρεαλιστική πρωτοβουλία. Για να σταματήσουν οι παρεξηγήσεις, να αποκατασταθεί η επικοινωνία και να αρθεί το αδιέξοδο, συνομίλησε δύο φορές ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.
Η πρώτη συνομιλία έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με τον κ. Βενιζέλο και συζήτησαν τα εναλλακτικά σενάρια που υπήρχαν για την ΕΡΤ, ενώ από την πρωθυπουργική πλευρά ετέθησαν και ερωτήματα για τη στάση του κ. Κουβέλη.
Μια δεύτερη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ είχαν προηγηθεί και νέες διαρροές ότι πλέον όλα είναι ανοιχτά και οι πρόωρες εκλογές ήταν πιο πιθανές από ποτέ.
Στην επικοινωνία των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου δεν έλειψε η ένταση, καθώς ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις διαρροές και τα σενάρια για την ΕΡΤ. Μάλιστα, φέρεται ότι επεσήμανε στον Πρωθυπουργό: «Ετσι δεν γίνεται. Δεν πάει άλλο».
Την Τετάρτη τα νεύρα όλων ήταν τεντωμένα, καθώς πέραν των άλλων υπήρχαν και πιέσεις από το εξωτερικό για να αποφευχθούν οι εκλογές, όπως αυτές που εκδηλώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Eurogroup. Η αγωνία είχε χτυπήσει «κόκκινο», αλλά εν τέλει, παρά την τραυματισμένη σχέση εμπιστοσύνης, οι τρεις αρχηγοί κατάφεραν να μη φθάσει η κατάσταση στα άκρα. Και για να αποφύγουν τις παρενέργειες των διαρροών, επέβαλαν σιωπητήριο στα κομματικά επιτελεία. Ακόμη και οι συσκέψεις των ΚΟ του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.
Στην έναρξη της σύσκεψης την Τετάρτης έγινε εκτενής συζήτηση για την προοπτική μιας εκλογικής αναμέτρησης. Και οι τρεις αρχηγοί ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και επέμειναν στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα.

«Δεν πρέπει να τα τινάξουμε όλα στον αέρα»
φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς, για να του απαντήσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ: «Δεν διαφωνώ. Κανείς δεν θέλει τις εκλογές, αλλά πρέπει να δούμε τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης».

Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα να υπάρξει αλλαγή στην κυβερνητική λειτουργία και να ισχύουν κανόνες, ώστε να αποτραπούν μελλοντικά προβλήματα.

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι την Τετάρτη το βράδυ οι τρεις αρχηγοί έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου με συμφωνία και το μόνο που έμενε σε εκκρεμότητα για την Πέμπτη ήταν ο αριθμός των υπαλλήλων που θα υπέγραφαν τρίμηνες συμβάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επειδή ο κ. Βενιζέλος είχε επεξεργαστεί και νομικά το σύνολο της πρότασης, ανέγνωσε τα σημεία που είχε καταγράψει στις σημειώσεις του και οι άλλοι δυο αρχηγοί κρατούσαν ο καθένας τις δικές του σημειώσεις, προσθέτοντας βελτιώσεις, όπου έκριναν απαραίτητο. Ετσι, προέκυψαν τα τρία διαφορετικά σημειώματα, καθώς ο κάθε αρχηγός ήθελε να έχει από ένα στην κατοχή του.
Το παράπονο των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη
«Θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχαμε μιλήσει πριν»

Κάποια στιγμή ετέθη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το θέμα του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ φέρεται ότι είπε στον Πρωθυπουργό πως έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα η συζήτηση για να μη φθάσει η κατάσταση στα άκρα. «Θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχαμε μιλήσει νωρίτερα. Θα προλαβαίναμε μια κρίση και ό,τι ακολούθησε, ενώ θα επανεκκινούσαμε και την κυβέρνηση».
Ο κ. Σαμαράς δεν δέχθηκε τη συλλογιστική του κ. Βενιζέλου. «Κάνεις λάθος. Εγώ ο ίδιος πρότεινα προχθές το «πακέτο» των εννέα σημείων για να βγούμε από το αδιέξοδο και να δοθεί λύση. Η άποψή σου δεν είναι σωστή» του απάντησε.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος από την περασμένη εβδομάδα δεν κρύβει τη δυσφορία του για τον «απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο» του Πρωθυπουργού στο θέμα της ΕΡΤ, ήταν πιο αυστηρός. Για τον κ. Κουβέλη έσπασε μια συμφωνία κυρίων και καταλύθηκαν δεσμοί εμπιστοσύνης. «Δεν μπορεί συνεχώς να αιφνιδιαζόμαστε. Δεν μπορώ να ανεχθώ άλλους αιφνιδιασμούς και άλλες μονομερείς ενέργειες» σημείωσε.
Στο μεταξύ αναδείχθηκε και ο εκνευρισμός για τον πόλεμο των διαρροών, πριν από τις συσκέψεις. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός και μίλησε για απαράδεκτες ενέργειες που υπονομεύουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και δείχνουν ασέβεια προς τους εταίρους.

«Προσπαθούμε να βρούμε καλόπιστα μια λύση και υπάρχουν προκλητικές παρεμβολές που δεν τιμούν κανέναν. Οι διαρροές αυτές δεν βοηθάνε το έργο της κυβέρνησης»
φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος. «Δεν νομίζω να κατηγορείς εμένα. Κάνεις λάθος και είναι άδικο» απάντησε ο Πρωθυπουργός. Ωστόσο παρενέβη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στα όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ως δήθεν διευκρινίσεις του κ. Μενουδάκου. «Και τα όσα είδαμε στο ΑΠΕ για το ΣτΕ τι ήταν; Βοηθάνε όλα αυτά;» ρώτησε με επιθετικό ύφος.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο θέμα της ΕΡΤ, με τον Πρωθυπουργό να επιμένει στο «λουκέτο». «Η ΕΡΤ όπως την ξέραμε τελείωσε. Μιλάμε για νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, για να παρέμβει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ που του είπε: «Κάνεις λάθος. Η εκκαθάριση εν λειτουργία πρέπει να είναι ο βασικός μας στόχος». Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης, υπεραμύνθηκε της αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ και τόνισε: «Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις. Η ΕΡΤ πρέπει να επαναλειτουργήσει με όλες τις συχνότητες τάχιστα και με κανονικό πρόγραμμα».
Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε να επιμείνει και είπε με συγκαταβατικό ύφος: «Συμφωνώ ότι μπορούμε να έχουμε κανονικό πρόγραμμα. Εγώ θέλω να εκπέμψει ο νέος φορέας άμεσα». Ο κ. Σαμαράς είχε αντιληφθεί ότι ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα ήταν λάθος και προσπαθούσε να πει με έργα και όχι με λόγια το «mea culpa», υποχωρώντας από ακραίες θέσεις, όπως π.χ. να λειτουργήσει μεταβατικός φορέας με 30-90 άτομα, όπως μετέδιδαν το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ.
Σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίων υποχωρήσεων – είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Στουρνάρας συμμετείχε μόνο για λίγα λεπτά και μόνο για να ενημερώσει για τα θέματα της τρόικας – οι τρεις αρχηγοί «κόλλησαν» ξανά στις ερμηνείες της απόφασης του ΣΤΕ. «Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί διαβάζετε διαφορετικά την απόφαση του ΣτΕ. Η ΕΡΤ έκλεισε, ας συζητήσουμε για τον νέο φορέα. Αυτό είναι το ζήτημα τώρα» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός.
Κατόπιν αυτών η συζήτηση επικεντρώθηκε στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση και στον αριθμό των εργαζομένων σε αυτήν. Στις κατοπινές δηλώσεις τους οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης χρησιμοποίησαν τον όρο «δημόσια ραδιοτηλεόραση» και δεν ανέφεραν την ΕΡΤ.
Από την άλλη πλευρά, στο Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν την υπεύθυνη στάση του κ. Σαμαρά και επέμεναν ότι το «λουκέτο» στην ΕΡΤ αποτελεί μια κορυφαία μεταρρυθμιστική κίνηση που άνοιξε τον δρόμο για ριζικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα.
Η πίεση από πολλές πλευρές οδήγησε τους τρεις αρχηγούς να ανοίξουν και τα άλλα κρίσιμα θέματα, όπως η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, η λειτουργία της κυβέρνησης, ο ανασχηματισμός, αλλά και η επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος με την τρόικα.
Η σκληρή παρτίδα πόκερ που έπαιξαν οι τρεις αρχηγοί συνεχίστηκε και στις συνεδριάσεις των ΚΟ του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Βενιζέλος έλαβε εξουσιοδότηση από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ να διαπραγματευθεί με βάση το πλαίσιο συμφωνίας που προτείνει το ΠαΣοΚ, νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για τον οποίο θα κατατεθεί νόμος στη Βουλή. Στη ΔΗΜΑΡ επικράτησε η σκληρή γραμμή και ο κ. Κουβέλης έφυγε από τα γραφεία του κόμματος με την πρόταση να λειτουργήσει ξανά κανονικά η ΕΡΤ και στον νέο φορέα να επαναπροσληφθούν όλοι οι σημερινοί υπάλληλοι. Η τρίτη παρτίδα του παιχνιδιού απαιτούσε παίκτες με ατσάλινη πειθαρχία, καθώς ως το παρά πέντε δεν ήταν βέβαιο πόσοι εταίροι θα παρέμεναν στην κυβέρνηση συνεργασίας και αν αυτή θα εξακολουθούσε να υπάρχει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk