Το χρυσό κλουβί της εξουσίας

Μια παρέα αριστο-κρατών δειπνεί σε μία έπαυλη.

Το χρυσό κλουβί της εξουσίας | tovima.gr
Μια παρέα αριστο-κρατών δειπνεί σε μία έπαυλη. Οι επιφανείς προχωρούν στο σαλόνι από το οποίο, εντελώς ανεξήγητα, αδυνατούν να εξέλθουν. Παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί για πολλές ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων χάνουν εντελώς την αξιοπρέπειά τους. Στο τέλος, έπειτα από πολλούς δισταγμούς, κάποιος κατορθώνει να ανοίξει την πόρτα και να αποδράσει. Για ορισμένους, ο «Εξολοθρευτής Aγγελος» του Μπουνιουέλ (1962) θυμίζει την κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι κυβερνητικοί εταίροι.
Μέχρι προχθές εγκλωβισμένοι σε έναν «γάμο για τρεις», έγιναν και πάλι δύο μετά την «απόδραση Κουβέλη», επιβεβαιώνοντας την υπαρξιακή απόγνωση που προκαλεί το μνημόνιο και το θνησιγενές των τριγωνικών σχέσεων. Οι δύο αρχηγοί προσπαθούν τώρα να μη σκέφτονται ότι το ελληνικό «success story» (ιστορία επιτυχίας) είναι ένα ζωτικό ψεύδος που διαδίδει το προεκλογικό Βερολίνο και ότι μετά τις 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα των γερμανικών εκλογών, θα επιστρέψουν οι παράλογες απαιτήσεις για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και νέες περικοπές παντού.
Οι αρχηγοί γνωρίζουν ότι στην ΕΚΤ υπολογίζουν πως το 2014 η ύφεση θα βρεθεί στα επίπεδα που προσδιόρισε ο ΟΟΣΑ, δηλαδή κοντά στο 1,5% και ότι η περικοπή των δανείων του επίσημου τομέα θα προσκρούσει σε γερμανικά νομικά εμπόδια. Κάθε περικοπή γερμανικού δανείου προς άλλη χώρα ενεργοποιεί ρήτρες που απαγορεύουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς τη χώρα αυτή. Αυτό σημαίνει ότι κούρεμα των γερμανικών δανείων στην Ελλάδα ισοδυναμεί με αποχώρηση της Γερμανίας από το πρόγραμμα. Γνωρίζουν δηλαδή ότι ίσως το καλύτερο θα ήταν να γίνουν εκλογές πριν από τις 22 Σεπτεμβρίου, προτού δηλαδή καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι έρχονται ακόμη χειρότερες ημέρες. Μόνο που το Βερολίνο διεμήνυσε ότι δεν θέλει εκλογές γιατί αν γίνουν ενδέχεται να προκαλέσουν ανατροπές που θα επηρεάσουν αρνητικά και την εκλογική προοπτική της κυρίας Μέρκελ. Παράλληλα, οι κυβερνητικοί εταίροι σκέφτηκαν ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις εργώδεις προσπάθειες για να χυθεί «άπλετο φως» στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ…
Κάπως έτσι είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν έγκλειστοι στο σαλόνι της εξουσίας (όπως οι αριστοκράτες στον «Εξολοθρευτή Αγγελο»…), μακριά από την επίφοβη επαφή με τη λαϊκή ετυμηγορία. Δεν είναι βέβαιον ότι θα τα καταφέρουν, αφού ένας απρόβλεπτος πολιτικός τυφώνας, όπως το φιάσκο του κλεισίματος της ΕΡΤ, μπορεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό. Το «μαύρο» στην ΕΡΤ θύμισε σε πολλούς «πολιτική Χρυσής Αυγής» με στόχο το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής που απαιτεί «μυώδη διακυβέρνηση». Ομως πόσο «μυώδης» υπέρ των πολιτών μπορεί να είναι μια κυβέρνηση όταν δεν μπορεί να προσδιορίσει μόνη της ούτε τον ΦΠΑ στην εστίαση; Το «μαύρο» μήνυμα που εισέπραξαν οι πολίτες ήταν ότι μια «μυώδης» εξουσία μπορεί να ξεριζώσει και να «μαυρίσει» και τη δική σου ζωή με τον ίδιο τρόπο, το ίδιο θράσος και την ίδια στρεψοδικία. Γι’ αυτό οι αριστοκράτες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ καλό θα είναι να μη θεωρήσουν την ανοχή δεδομένη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk