Το Μέτωπο της Εκτροπής

Την περασμένη Πέμπτη, στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ που προηγήθηκε της αποχώρησης από την κυβέρνηση, ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις.

Το Μέτωπο της Εκτροπής | tovima.gr
Την περασμένη Πέμπτη, στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ που προηγήθηκε της αποχώρησης από την κυβέρνηση, ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις.
Αυτήκοος μάρτυρας μου διηγήθηκε πως οι πλέον αδιάλλακτα αντικυβερνητικές παρεμβάσεις, διανθισμένες με ισχυρές δόσεις προσωπικής εμπάθειας για τον Αντ. Σαμαρά, ήταν οι τοποθετήσεις δύο υπουργών: του Αντ. Μανιτάκη και της Φωτεινής Σκοπούλη.
Η υφυπουργός Υγείας, μάλιστα, έφτασε να πει για την κυβέρνηση στην οποία μετείχε εδώ και έναν χρόνο ότι «είναι χούντα, πραγματική χούντα».
Ας σταθούμε στις δύο αυτές περιπτώσεις.
Εχουμε να κάνουμε με έναν αξιοπρεπή και αναγνωρισμένο καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και μια καθηγήτρια της Ιατρικής, οι οποίοι σίγουρα δεν έχουν καταγραφεί στους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς της κυβέρνησης.
Για να είμαι ειλικρινής, μάλλον περισσότερα προβλήματα δημιούργησαν παρά έλυσαν κατά τη θητεία τους.
Η Φωτεινή Σκοπούλη διακρίθηκε κυρίως για τους ασταμάτητους καβγάδες με άλλους υπουργούς με τους οποίους είχε καταλήξει να μη μιλιέται.
Ο Αντ. Μανιτάκης, από την πλευρά του, δεν κατόρθωσε να προχωρήσει αποτελεσματικά το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, πράγμα που οδήγησε σε εμπλοκή με την τρόικα και εμμέσως στο φιάσκο με την ΕΡΤ.
Υποψιάζομαι όμως ότι η προσωπική αποτυχία δυο ανθρώπων που ενεπλάκησαν στην πολιτική έπειτα από μια διαπρεπή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή από τους ίδιους.
Είναι προτιμότερο λοιπόν να φταίει η «πραγματική χούντα».
Και είναι ίσως καλύτερα «να φύγουμε όλοι μαζί ως ήρωες της Δημοκρατίας αντί να φύγουμε μόνοι μας ως αποτυχημένοι υπουργοί».
Δεν λέω φυσικά ότι η απόφαση του Φώτη Κουβέλη υπαγορεύτηκε από τον Μανιτάκη ή τη Σκοπούλη. Θεωρώ ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι ένας σοβαρός πολιτικός, ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις με ώριμη σκέψη – άσχετο αν είναι σωστές ή λάθος…
Χρησιμοποίησα όμως το παράδειγμα για να δείξω πως κορυφαίες πολιτικές επιλογές μπορούν να προσδιοριστούν από τις πιο ανθρώπινες προσωπικές σκοπιμότητες.
Να θυμίσω, ως εκ τούτου, ότι η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση δεν προέκυψε ως ζήτημα δημοκρατίας – αν ήταν έτσι, θα έπρεπε να είχε φύγει από την πρώτη στιγμή που ο Σαμαράς κατέβασε τον διακόπτη στην ΕΡΤ…

Προέκυψε από τη διαφωνία σε δυο συγκεκριμένα σημεία:

  • Από το αν θα επαναπροσληφθούν 2.000 ή 2.600 πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.
  • Από το αν θα επαναπροσληφθούν με συμβάσεις έργου ή με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Ο καθένας μπορεί να κρίνει την κρισιμότητα της διαφωνίας.
Αλλά να το πω και πιο απλά. Το τελευταίο δεκαήμερο και με αφορμή το λάθος του Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ αναζωογονήθηκε το Μέτωπο της Εκτροπής που ήταν σε αποσύνθεση το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Τα ίδια πολιτικά, συνδικαλιστικά, μιντιακά και επιχειρηματικά συμφέροντα που προσπάθησαν πέρυσι να εκτροχιάσουν την Ελλάδα, προσπάθησαν τώρα να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
Ευτυχώς, ο Ευ. Βενιζέλος και το ΠαΣοΚ επέδειξαν το αίσθημα εθνικής ευθύνης που δείχνουν πάντα στα δύσκολα για τη χώρα – στα εύκολα τα χαλάνε!..
Δυστυχώς, ο Φ. Κουβέλης κλυδωνίστηκε ή κάμφθηκε…

Παρατράπεζα!
«Συκοφαντίες»

Από καιρό είχα εντυπωσιαστεί με τη μαχητικότητα των συνδικαλιστών του ΙΓΜΕ εναντίον της κατάργησης του Ινστιτούτου.
Το μυστήριο λύθηκε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης, στο οποίο ενσωματώθηκε το ΙΓΜΕ, o καλός αυτός δημόσιος οργανισμός λειτουργούσε περίπου ως… παρατράπεζα!
Παρείχε δηλαδή πρόσθετα εφάπαξ και άτοκα δάνεια στους εργαζομένους του – πέρα από τις άλλες διαχειριστικές ατασθαλίες που εντοπίστηκαν.
Διάβασα βεβαίως ότι όλα αυτά αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο «της κατασυκοφάντησης των εργαζομένων».
Σωστό. Κανονικά θα έπρεπε η κυβέρνηση όχι μόνο να διατηρήσει ανέπαφο το ΙΓΜΕ, αλλά και να το εντάξει στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Τι περιμένεις όμως από μια μνημονιακή κυβέρνηση και έναν ακροδεξιό Πρωθυπουργό; Μπορούν να καταλάβουν από συνδικαλιστικούς αγώνες;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες