Τα δύο μεγάλα λάθη ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ

Με το κλείσιμο ενός χρόνου από τη συγκρότησή της, η τρικομματική κυβέρνηση έφθασε στα όριά της.

Τα δύο μεγάλα λάθη ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ | tovima.gr
Με το κλείσιμο ενός χρόνου από τη συγκρότησή της, η τρικομματική κυβέρνηση έφθασε στα όριά της. Αναδείχθηκε έτσι μία από τις βασικές πτυχές της παθογένειας του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας. Ελάχιστες περιπτώσεις κυβερνήσεων συνεργασίας δύο και περισσοτέρων κομμάτων με σύμπνοια και διάρκεια έχουν καταγραφεί στον ενάμιση αιώνα κοινοβουλευτικού βίου.
Η τρικομματική κυβέρνηση δεν προέκυψε από κοινή βούληση τριών πολιτικών ηγετών για ειλικρινή και ισότιμη συνεργασία για την έξοδο της χώρας από τη δημοσιονομική και οικονομική κρίση και την αποτροπή της χρεοκοπίας.

Τους «ένωνε» η τρόικα και τους χώριζαν οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι διαμετρικά αντίθετες κομματικές κατευθύνσεις.

Το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ διέπραξαν από την αρχή δύο σοβαρά λάθη, τα οποία προσέφεραν στον κ. Σαμαρά τη δυνατότητα να αυτονομηθεί και να λαμβάνει ερήμην αυτών σημαντικές αποφάσεις, όπως το κλείσιμο της ΕΡΤ, ή να διεξάγει προσωπικά σοβαρές και κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τις αποκρατικοποιήσεις, όπως εκείνη για τη ΔΕΠΑ.
Το πρώτο λάθος του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ ήταν η συμμετοχή στην κυβέρνηση με τεχνοκράτες. Η απόφαση των δύο εταίρων σηματοδοτούσε την πρόθεσή τους να είναι εντός και εκτός της κυβέρνησης. Η απόφασή τους έκλινε περισσότερο προς την «ανοχή» παρά στη «συμμετοχή». Πίστευαν, αφελώς, ότι με την αμφίσημη αυτή τακτική θα προστάτευαν το αριστερόστροφο κομματικό τους κεφάλαιο από την αναπόφευκτη δεξιόστροφη πολιτική που καθόριζε η τρόικα.
Το δεύτερο μεγάλο λάθος του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ ήταν η συμφωνία διανομής της κρατικής εξουσίας στα τρία κόμματα με αναλογία 4 (ΝΔ), 2 (ΠαΣοΚ) και 1 (ΔΗΜΑΡ)! Εθαψαν έτσι την τελευταία ελπίδα αποκομματικοποίησης του κράτους, που αποτελεί τη βάση και την προϋπόθεση εκσυγχρονισμού του.
Το ΠαΣοΚ έχει την κύρια ευθύνη για την κρατικοποίηση του κόμματος. Πλήρωσε ακριβά αυτή την πολιτική. Οι πρώτοι που «λάκισαν» μετά την καταδίκη του στην αντιπολίτευση ήσαν οι χιλιάδες «κρατικοί αξιωματούχοι», οι οποίοι αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ την επάνοδό τους στην προσοδοφόρα κρατική εξουσία.
Η νέα ηγεσία του ΠαΣοΚ είχε την ευκαιρία να συνεχίσει την ημιτελή προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου: τη στελέχωση όλων των θέσεων εξουσίας σε όλον τον δημόσιο τομέα με ανοικτούς διαγωνισμούς και επιλογές από ειδικό τμήμα του ΑΣΕΠ.
Η ΔΗΜΑΡ είχε πρόσθετο λόγο να μη «μολυνθεί» με τη συμμετοχή στη διανομή της κρατικής εξουσίας, διότι έχει αμόλυντο παρελθόν. Είχε το φωτοστέφανο της πολιτικής ηθικής, το οποίο θυσίασε για το ένα έβδομο των κρατικών αξιωμάτων!
Τι σημαίνει αυτή η διανομή; Ενα τελευταίο ειδησάκι. Σε ένα νομοσχέδιο, που υπέγραφαν επτά υπουργοί και αφορούσε κύρωση σύμβασης περιβαλλοντικής συνεργασίας με το Ισραήλ, υπήρχε μια παράγραφος επτά (όσες και οι υπογραφές των υπουργών) λέξεων: «Στο ΚΕΠΕ συνιστώνται δύο θέσεις νομικών συμβούλων»! Υπήρχε μία θέση. Η δεύτερη, νέα, θέση είχε από πριν ονοματεπώνυμο: Βασιλική Τζότζολα, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και υποψήφια στις εκλογές του 2012!
Με ανοικτή ΕΡΤ, υποστηρίζει το Μαξίμου, η μεταρρύθμιση είναι ανέφικτη. Με τον κομματικό έλεγχο του κράτους η μεταρρύθμισή του είναι… περίπατος. ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν στο πρώτο. Συμφωνούν στο δεύτερο;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk