Στουρνάρας καλεί Βενιζέλο

Eνα τηλεφώνημα από το Λουξεμβούργο δέχθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, το οποίο και τον αιφνιδίασε.

Στουρνάρας καλεί Βενιζέλο | tovima.gr
Eνα τηλεφώνημα από το Λουξεμβούργο δέχθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, το οποίο και τον αιφνιδίασε. Του τηλεφώνησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας για να του εκφράσει την ικανοποίηση των ευρωπαίων εταίρων μας για την υπεύθυνη στάση που έδειξε στην κυβερνητική κρίση με αφορμή την ΕΡΤ. Δεν ήταν λίγοι (κυρίως στο ΠαΣοΚ) που ερμήνευσαν το τηλεφώνημα Στουρνάρα ως κίνηση καλής θελήσεως του για την αποκατάσταση των σχέσεών του με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ που τελευταίως, ως γνωστόν, είχαν διαταραχθεί.
«Ποτέ δεν ήμουν εγώ ΔΗΜΑΡ»
Στις 2.30 μ.μ. της Παρασκευής η κυρία Φωτεινή Σκοπούλη έφυγε από τη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ, πήγε στο γραφείο της στο υπουργείο Υγείας και άρχισε να μαζεύει τα πράγματά της: «Τι να κάνω άλλο εδώ μέσα…» έλεγε, εμφανώς εκνευρισμένη. Τη ρώτησαν αν εγκαταλείπει και τη ΔΗΜΑΡ (αφού εγκατέλειψε την κομματική συνεδρίαση) και η απάντησή της ήταν κοφτή: «Ποτέ δεν ήμουν εγώ ΔΗΜΑΡ. Δεν ήμουν οργανωμένη στη ΔΗΜΑΡ. Εχω άλλη αντίληψη, τα σχήματα τότε που υπήρχαν, δηλαδή η ΝΔ και το ΠαΣοΚ, δεν με εξέφραζαν, τη ΔΗΜΑΡ τότε τη θεωρούσα πιο κοντά μου» είπε.
***
«Είναι αλήθεια ότι είπατε πως «είναι χούντα» αυτή η κυβέρνηση που έχετε και εσείς υπηρετήσει;» ρωτήθηκε. Η απάντησή της: «Δεν είπα ποτέ ότι είναι χούντα, απλώς είπα ότι έχω να αισθανθώ έτσι από την περίοδο της χούντας, και εγώ ξέρετε τη χούντα την έχω ζήσει στο πετσί μου». Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος: «Γιατί τόσον καιρό στην κυβέρνηση δεν είχατε αντιδράσει;». «Είχα αντιδράσει, προσπαθούσα όμως να είμαι στον αγώνα, τα έλεγα στην ηγεσία του υπουργείου, στον Πρωθυπουργό και στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, τι άλλο να κάνω;». Και στο τέλος έκανε λόγο για διαπλοκή: «Τις μεταρρυθμίσεις μπλοκάρουν αυτοί που βγαίνουν καθημερινά στην τηλεόραση και ομιλούν για μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει διαπλοκή. Δηλαδή τι περιμένατε; Η ΝΔ μπορούσε ποτέ να χτυπήσει τη διαπλοκή στους γιατρούς; Τριπλασιάστηκαν επί των ημερών της οι ιατρικές εξετάσεις. Οι γιατροί γράφουν αβέρτα εξετάσεις» τόνισε, βάζοντας επιμελώς σε μια κούτα τα πράγματά της, και έφυγε (για πάντα) από το υπουργείο.
«Τα πήρε» ο κ. Μπουτάρης
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης είναι, όπως λέει, εξοργισμένος με όλα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα με την ΕΡΤ και τους τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα και μίλησε με σκληρά λόγια: «Τα έχω πάρει στο κρανίο. Η ηλιθιότητα δεν πάει στα βουνά. Τι να πω για τη στάση του κ. Κουβέλη; Είναι απαράδεκτη, δημιουργεί προβλήματα». Κατά τον κ. Μπουτάρη η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότερα προβλήματα από την ΕΡΤ και η ΔΗΜΑΡ έχει αλλού στραμμένη την προσοχή της: «Εδώ ο κόσμος καίγεται, βαρκούλες αρμενίζουν» λέει χαρακτηριστικά για τη στάση που τήρησε ο κ. Κουβέλης όλες αυτές τις ημέρες. Να σημειώσω εδώ ότι ο κ. Μπουτάρης προσφάτως υπολόγιζε στη στήριξη και της ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλονίκη για την επανεκλογή του στον Δήμο Θεσσαλονίκης
***
Ο κ. Μπουτάρης όμως είναι εξοργισμένος και για έναν άλλον λόγο. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ξαφνικά περικυκλωθεί, όπως αναφέρει, από ελεγκτικές υπηρεσίες κάθε λογής οι οποίες ψάχνουν τα πάντα και κυρίως ελέγχουν όλους τους φακέλους από το 1993 ως το 2010: «Δεν ξέρω τι να κάνω μ’ αυτούς. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Ερχονται οι υπάλληλοι του δήμου και μου λένε ότι δεν μπορούν να δουλέψουν επειδή δεν θέλουν να πάνε φυλακή. Θα πρέπει να ξέρουν οι υπηρεσίες αυτές ότι όλα έχουν ένα όριο».

Funds $3,5 τρισ. στην Αθήνα
Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ διοργανώνει την Τρίτη και την Τετάρτη η Eurobank με τη συμμετοχή 25 κορυφαίων διεθνών επενδυτικών οίκων που διαχειρίζονται κεφάλαια (κρατήστε την αναπνοή σας) άνω των 3,5 τρισ. δολαρίων. Το φόρουμ γίνεται με πρωτοβουλία του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου κ. Νικ. Καραμούζη και οι καλεσμένοι του ζήτησαν να ενημερωθούν σφαιρικά για τεκταινόμενα στη χώρα. Στα κλειστά τραπέζια έχουν κληθεί και θα μιλήσουν ο κ. Ι. Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης. Ενδιαφέρον θα έχουν επίσης οι τοποθετήσεις του κ. Γ. Σταθάκη (ΣΥΡΙΖΑ) και του κ. Φ. Σαχινίδη (ΠαΣοΚ), καθώς και του μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Μπομπ Τράα.
Ομιλίες στο διεθνές αυτό φόρουμ θα υπάρξουν επίσης από τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Χρ. Σκλαβούνη, από τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου κυρία Αναστασία Σακελλαρίου και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ. Σταυρίδη. Και μια και μιλάμε για τη Eurobank, την προσεχή Πέμπτη στη γενική συνέλευση αναμένεται να ανακοινωθούν η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και ο νέος επικεφαλής της τράπεζας.
Ηπειρώτης ήρωας στην Κρήτη
Στην Κρήτη για να τιμήσει τον ηπειρώτη ήρωα Χατζημιχάλη Νταλιάνη βρίσκεται ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, στην τελετή που διοργανώνουν από κοινού οι Δήμοι Πωγωνίου και Σφακίων προς τιμήν του μεγάλου αυτού στρατηλάτη. Ηταν ένας πλούσιος έμπορος στην Τεργέστη και τα πούλησε όλα για να ενταχθεί στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων, απεσταλμένος το 1827 τής τότε ελληνικής κυβέρνησης να ηγηθεί του αγώνα των Κρητών. Του είπαν να γυρίσει πίσω όταν είχε να αντιμετωπίσει 8.500 Τούρκους στα Σφακιά, αλλά αυτός προτίμησε να τους πολεμήσει μόνος μαζί με 326 ηπειρώτες εθελοντές. Στον χώρο όπου σκοτώθηκε, στο Φραγκοκάστελο, υπάρχει ένας μύθος που συντηρείται ακόμη και σήμερα. Ενα φαινόμενο αντικατοπτρισμού, οι λεγόμενοι «Δροσουλίτες», κάνει πολλούς να νομίζουν ότι βλέπουν τους στρατιώτες του Νταλιάνη να κατηφορίζουν από τον λόφο.
Ψήφος ομογενών
«Στη βράση κολλάει το σίδερο» λέει η λαϊκή ρήση, και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης πιστεύει ότι έφθασε η ώρα και όσο είναι ανοιχτή η Βουλή να φέρει (αν βεβαίως εξακολουθήσει στον επερχόμενο ανασχηματισμό να είναι υπουργός Εσωτερικών) προς ψήφιση το περιβόητο νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών. Σου λέει, αν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης γνωρίζουν τα δημοσκοπικά ευρήματα της ψήφου των ομογενών, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Και ξέρετε ποια είναι αυτά; Συνολικά υπολογίζεται (λέμε «υπολογίζεται» γιατί δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με ακρίβεια) ότι ο συνολικός αριθμός των ομογενών που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι περίπου 5 εκατομμύρια.
***
Πέντε εκατομμύρια ομογενείς δεν πρόκειται βεβαίως να δηλώσουν όλοι ότι θα ψηφίσουν. Γιατί, αν δεν το γνωρίζετε, δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν, έχοντας βεβαίως και την ηλικία που ορίζει ο εκλογικός νόμος. Αντε να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν οι μισοί, έστω 1 εκατομμύριο ομογενείς. Και ξέρετε τι προτίθενται να ψηφίσουν, όσοι τέλος πάντων ψηφίσουν; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εσωτερικών, η μεγαλύτερη πλειοψηφία προτίθεται να ψηφίσει ΝΔ και ΠαΣοΚ. Για την τρίτη θέση, μου λένε, ότι «παλεύουν» ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή. Τι σημαίνει αυτό; Οτι αλλάζει τον εκλογικό χάρτη. Υπάρχει όμως ένα προβληματάκι για να περάσει από τη Βουλή ο νόμος αυτός. Απαιτείται η ψήφος τουλάχιστον 200 βουλευτών. Ετσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, μάλλον θα δυσκολευτούν να τον ψηφίσουν.
«Αναψαν» τα τηλέφωνα
Οσο στο Μαξίμου έπαιζαν τους «δέκα μικρούς νέγρους» το βράδυ της Πέμπτης για να δουν ποιος μένει και ποιος φεύγει, σε κάποια επιχειρηματικά επιτελεία κυριαρχούσε ο πανικός. Για να γίνω συγκεκριμένος: στη διοίκηση της κοινοπραξίας που εκπροσωπεί τον αγωγό ΤΑΡ έτρεχαν και δεν έφταναν.
***
Γιατί; Μα επειδή την Πέμπτη έμελλε να υπογραφεί η συμφωνία υποδοχής του αγωγού από τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ασ. Παπαγεωργίου, ο οποίος γενικώς έπαιζε καθυστέρηση, σύμφωνα με κάποιους. Οι πιέσεις όσο περνούσε η ώρα γίνονταν όλο και πιο έντονες, οι τηλεφωνικές γραμμές άναψαν, ενώ πηγή μου αναφέρει ότι έγιναν παρεμβάσεις ώστε να τελειώνει η υπόθεση από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο αλλά και από υπερατλαντικά κέντρα. Θυμίζω ότι το ζήτημα χειρίστηκε προσωπικώς ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς.
***
Εν τέλει το θρίλερ έληξε αισίως, με τη μεταμεσονύκτια υπογραφή της συμφωνίας υποδοχής, η οποία αποτελεί και αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας του TAP (ανταγωνιστικού προγράμματος του Nabucco).
Ποια είναι η Σουζάνα Φογκτ
Οι τελευταίες δραματικές συζητήσεις στην κυβέρνηση προκάλεσαν συναγερμό (και) στο Βερολίνο, απ’ όπου ποικιλοτρόπως διαμηνύθηκε «ξεχάστε τις εκλογές». Πέραν αυτού όμως, εκπρόσωποι του γερμανικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα μελετούν τις εξελίξεις στη χώρα σε μεγαλύτερο βάθος. Μεταξύ τους, η επικεφαλής του γραφείου που διατηρεί το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ στην Αθήνα, κυρία Σουζάνα Φογκτ. Η ενασχόλησή της με τα ελληνικά πολιτικά πράγματα τους τελευταίους μήνες μαθαίνω ότι είναι διαρκής και σχεδόν μονοθεματική: θεωρεί μείζον ζήτημα τη δράση και τη φύση της Χρυσής Αυγής καθώς και την ανεργία των νέων και επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα, μεταφέροντας τα πορίσματα των ερευνών της στο Βερολίνο. Συμπεραίνω ότι το στοιχείο αυτό προξενεί ανησυχία στην κυβέρνηση Μέρκελ που είναι πρόθυμη να λάβει υπόψη της το φαινόμενο στην επόμενη φάση του «ελληνικού δράματος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk