Η πάλη στο απόσπασμα

Η ΑΙΣΘΗΣΗ που έχει δημιουργηθεί σε πολύ κόσμο – και όχι μόνο στους φίλους και θιασώτες της πάλης, πόσω μάλλον στους αθλητές

Η πάλη στο απόσπασμα | tovima.gr
Η ΑΙΣΘΗΣΗ που έχει δημιουργηθεί σε πολύ κόσμο – και όχι μόνο στους φίλους και θιασώτες της πάλης, πόσω μάλλον στους αθλητές και γενικά στον περίγυρο του κλασικού αυτού αθλήματος – συγκλίνει στο ότι η περαιτέρω ολυμπιακή ζωή της, που θα κριθεί σε μερικούς μήνες από την ολομέλεια της ΔΟΕ με δύο αντίπαλα αθλήματα, είναι «νομότυπη». Η απόφαση όμως θα παρθεί με κριτήρια εξωαθλητικά και κερδοσκοπικά. Γιατί τι άλλο σημαίνει ότι οι εισηγήσεις βασίζονται πρώτιστα στην «εμπορικότητα» και στις παντοδύναμες τηλεοπτικές απαιτήσεις. Δεν θα σταθούμε στην ίδια την ιστορική και αγωνιστική ταυτότητα της πάλης. Αλλά είναι λυπηρό ότι πιθανόν να μην κριθούν πειστικές για την ολυμπιακή επιβίωση της πάλης οι αναθεωρημένες τεχνικές και η χρονικής μορφής μεταβολές.
***
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ για την παρουσία ενός αθλήματος στο ολυμπιακό πρόγραμμα με όλη αυτή την ιστορία είναι γνωστά, με επωδό το τι κερδίζουμε από τα υπό κρίσιν αθλήματα; Αντίθετα στα όσα έχουν απομείνει από την έστω διάτρητη πλέον έννοια του Ολυμπισμού. Η άποψη του απερχόμενου προέδρου της ΔΟΕ είναι συμβολική, μάλλον ο κ. Ζακ Ρογκ είναι ουδέτερος και θεωρητικά αποστασιοποιημένος. Εδώ όμως δεν πρόκειται για την εισδοχή στον ολυμπιακό νυμφώνα κάποιου αθλήματος, αλλά για εκπαραθύρωση ενός αθλήματος με ιστορία και με πλείστα αθλητικο-αγωνιστικά και κοινωνικά προσόντα. Λυπηρή, πράγματι, η διαπίστωση. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει στις τάξεις των «ημιαθανάτων» μελών της ΔΟΕ πνεύμα σεβασμού προς το αφειδώς και αδαπάνως χρησιμοποιούμενου από τους πάντες ολυμπιακού πνεύματος.
***
ΕΝΑ θετικό στοιχείο από τα όσα γίνονται στον χώρο του αθλητισμού ως κοινωνικοποίησης μακριά από τον πληθωρισμό του «σταρ σύστεμ» και του ποικιλόμορφου ανταγωνισμού, είναι η διεξαγωγή τοπικών αγώνων δρόμου μεγάλων αποστάσεων. Κάθε τέτοια πρωτοβουλία πρέπει να εκτιμάται ως πολιτισμική συνεισφορά και αξίζει στήριξης και προβολής. Ειδικότερα την εποχή μας και ακόμη πιο πολύ όταν προσλαμβάνει τον χαρακτήρα κοινωνικής αλληλεγγύης. Από τη Σύρο και την Ερμούπολη μας έρχεται ένα παράδειγμα προς μίμηση: λαϊκός ημιμαραθώνιος αφιερωμένος στον μεγάλο δρομέα Στέλιο Κυριακίδη που οργανώθηκε – με αναφορά στα 25 χρόνια από τον θάνατό του. Η πρωτοτυπία έγκειται στο ότι οι συμμετέχοντες και σε μικρότερες αποστάσεις (και των δύο φύλων) κατέθεταν στην αφετηρία ό,τι μπορούσαν σε είδη διατροφής, αλλά και χρηματικά ποσά, για την ενίσχυση των απόρων και δυσπραγούντων του ιστορικού – από κάθε άποψη – νησιού.
***
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ έλαβαν μέρος περίπου 200 δρομείς διαφόρων ηλικιών, ξεκινώντας από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου και ακόμη μικρότερα (τα πιο τρυφερής ηλικίας ήταν τριάμισι ετών). Ενα δείγμα ξεχωριστής αξίας αφορούσε τους δρομείς της Πάρου που επειδή δεν εκτελέστηκε το τοπικό δρομολόγιο πλοίου ναύλωσαν ιστιοφόρο, με δικές τους δαπάνες, για να έρθουν στην κυκλαδίτικη πρωτοπολιτεία, την Ερμούπολη. (Νικητής ο δρομέας του Ολυμπιακού Γ. Μπατάς). Τον αγώνα διοργάνωσαν, με πρόταση του Συλλόγου Δρομέων Σύρου, η Ομοσπονδία Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου (ΟΕΒΑΣ) με τη συνδρομή και τη στήριξη της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου, του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Σύρου και διαφόρων άλλων φορέων της Ερμούπολης.
***
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ να αναφερθεί (όπως ζήτησε αναγνώστης της στήλης) ότι το άστρο του Στέλιου Κυριακίδη ανέτειλε, ουσιαστικά στους Βαλκανικούς Αγώνες του 1934 στο Ζάγκρεμπ της τότε αποκαλούμενης Νοτιοσλαβίας (Γιουγκοσλαβίας) όπου έγιναν για πρώτη φορά βαλκανικοί αγώνες εκτός Αθηνών. Πρώτευσε στον μαραθώνιο με 2 ώρες 49′ 42». Ηταν η πρώτη επίδοση από Ελληνα κάτω των τριών ωρών. (Η επίδοση του Λούη το 1896 σε 2 ώρες 58′ 50» έγινε σε απόσταση 40 χιλιομέτρων και όχι 42,195 μ.). Στη συνέχεια ο Κυριακίδης βελτίωσε την πανελλήνια επίδοση σε 2 ώρες 43′ 20» στο Βερολίνο (1936), σε 2 ώρες 40′ 20» στο Λονδίνο (1937) και στη Βοστώνη σε (1946) 2 ώρες 29′ 27». Χρειάστηκε να περάσουν 22 χρόνια για να καταρριφθεί η εθνική επίδοση από τον Δημ. Βούρο σε 2 ώρες 29′ 09» (Καταγραφή από τον Μπάμπη Ζαννιά «οι πρωταθλητές και τα ρεκόρ του Στίβου).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk